Συνεδρίασαν την Τρίτη 10-4-2018 οι γνωμοδοτικές Επιτροπές που είχαν συσταθεί στο ν. Καρδίτσας, με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, προκειμένου να καταγραφούν απόψεις, δεδομένα και να υποβληθεί μία πρόταση στην περιφερειακή Δ/ντρια κ. Αναστασοπούλου, για την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία.
Την επιτροπή αποτελούν η Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μητσιάδη Ευθυμία, ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Π.Ε Καρδίτσας κ. Κουτής Βάιος και ο δήμαρχος κάθε Δήμου ή εκπρόσωπός του. Η σύσκεψη έγινε με την παρουσία όλων των εκπροσώπων των Δήμων σαν να συνεδρίασαν ταυτόχρονα όλες (έξι) οι επιτροπές. Στη σύσκεψη από πλευράς Δήμων παρέστησαν ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, ο δήμαρχος Μoυζακίου κ. Κωτσός και η αντιδήμαρχος Παλαμά κ. Ιφιγένεια Πετροπούλου.
Συγκεκριμένα για τους Δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου η πρόταση που πέρασε με ψήφους 2-1 με τους εκπροσώπους της εκπαίδευσης (2) να είναι υπέρ της πρότασης του υπουργείου ενώ τάχθηκαν κατά ο εκάστοτε εκπρόσωπος (1) του Δήμου, στη συνεδρίαση δεν παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας καθώς με επιστολή τους μας ενημέρωσαν ότι δεν διαθέτουν δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και δεν υπάρχουν προνήπια στις περιοχές τους .
Η Δ/ντρια Εκπ/σης Π.Ε. κ. Μητσιάδη ανέφερε ότι στο νομό Καρδίτσας υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι και προσωπικό σε νηπιαγωγούς για την ομαλή λειτουργία των νηπιαγωγείων. Πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει από μέρος της υπηρεσίας αντίρρηση αν, τελικά, αποφασισθεί η εφαρμογή από το υπουργείο.
Είναι όμως και κάτι που λείπει και επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές και συγκεκριμένα η χρηματοδότηση που απαιτείται για την συντήρηση των υποδομών και για λειτουργικά έξοδα, καθώς για να μπορέσει να υπάρξει ομαλή λειτουργία απαιτούνται επιπλέον χρήματα από τις σχολικές επιτροπές των Δήμων. Χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν και όλοι οι δήμαρχοι ήταν κάθετοι σε αυτό. Γεγονός που προϋποθέτει επιπλέον κρατική χρηματοδότηση και εδώ είναι ένα μεγάλο ζήτημα.
Οι Δήμαρχοι τάχθηκαν με την πρόταση της ΚΕΔΕ που είναι αντίθετη με αυτή του υπουργείου τονίζοντας ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στις υπάρχουσες δομές των παιδικών σταθμών.
Από την άλλη η θέση του Συλλόγου εκπαιδευτικών και της Δ.Ο.Ε. είναι πως όλα τα προνήπια από 4 ετών και πάνω να φοιτήσουν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία καθώς υπάρχουν οι δομές και οι χώροι και πώς αν χρειασθεί οικονομική ενίσχυση είναι υποχρεωμένο το υπουργείο να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους.
Ακόμα τα προνήπια μπορούν να ενταχθούν πιο ομαλά στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από τα νηπιαγωγεία, παίρνουν την εκπαίδευση που χρειάζονται και υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές να υποστηρίξουν μαθητές που έχουν μαθησιακά προβλήματα, αφού υπάρχουν νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής.