Μετά το «successstory» του πρωτογενούς πλεονάσματος έρχεται και η μεγάλη επιτυχία των κάθε λογής Κυβερνόντων τωρινών και επίδοξων στον τομέα της Υγείας, όπου υποτίθεται ότι με την απομάκρυνση προσωπικού και το κλείσιμο νοσοκομείων, την παράδοσή της Υγείας σε ιδιώτες, τα πράγματα έχουν γίνει καλύτερα και έχουν μειωθεί οι δαπάνες κατά πολύ. Κάτι τέτοιο λέγεται και για το Νοσοκομείο Καρδίτσας, πως δηλαδή είχε χρόνια να κάνει τόσο καλό και μετρημένο προϋπολογισμό, πως μείωσε δαπάνες και περιττά έξοδα, πως στον οικονομικό τομέα τα πηγαίνει θαυμάσια.
Ωστόσο στον τομέα της Υγείας τα πηγαίνει κάπως άσχημα, αφού για να πετύχει αυτούς τους στόχους, δυσχεραίνει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των γυναικών. Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας γυναικολόγος που δεν ξέρεις πότε και αν θα τον πετύχεις. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται την ύπαρξη σχεδόν μηδενικού αριθμού γεννήσεων στο Νοσοκομείο, καθώς η κάθε γυναίκα θέλει να αισθάνεται σιγουριά για αυτή την τόσο σημαντική στιγμή της ζωής της. Κατ’ αυτό τον τρόπο έχουμε τη συσσώρευση εγκύων σε ιδιώτες γιατρούς και κλινικές όπου η κάθε γέννα κοστίζει από 1.500 ευρώ έως 2.500 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τις διάφορες εξετάσεις Α και Β επιπέδου που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και κοστίζουν γύρω στα 150 ευρώ η καθεμιά. Φυσικά η εγκυμονούσα Καρδιτσιώτισσα έχει την επιλογή να γεννήσει στο Νοσοκομείο Τρικάλων ή στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας «δωρεάν», πληρώνοντας τα 25 ευρώ τουλάχιστον της επίσκεψης, διανύοντας μια καθόλου ευκαταφρόνητη απόσταση και καταναλώνοντας την αντίστοιχη βενζίνη ανά τακτά χρονικά διαστήματα, που γίνονται όλο και πιο συχνά και φυσικά υποβάλλοντας τον εαυτό της και το έμβρυο σε μια ανεκδιήγητη ταλαιπωρία.
Για τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ τα πράγματα είναι ίδια και χειρότερα, καθώς στα πολυϊατρεία υπάρχουν ελλείψεις μηχανημάτων, ενώ εκδηλώνεται αδυναμία πραγματοποίησης τεστ ΠΑΠ και μαστογραφίας, εξετάσεων που είναι απαραίτητες και πολυδάπανες για κάθε γυναίκα. Αυτό σημαίνει ότι καλούμαστε να καταφύγουμε πάλι στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώσουμε το ποσό των 50 ευρώ, αν φυσικά το έχουμε.
Την ίδια στιγμή που συντελούνται όλα τα παραπάνω με ευθύνη της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται τα Κέντρα Υγείας υποβαθμίζονται καθημερινά. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Παλαμά που υπολειτουργεί στην κυριολεξία αφήνοντας εκτεθειμένες και τις γυναίκες των γύρω χωριών στην ανασφάλεια της αντιμετώπισης οποιασδήποτε αρρώστιας, καθώς εξάλλου οι περισσότερες από αυτές είναι ανασφάλιστες και με «ληγμένα» βιβλιάρια υγείας. Φυσικά οι γυναίκες αυτές που βλέπουν αραιά και που και έναν αγροτικό γιατρό μπορούν να περιμένουν μια φορά στα πέντε χρόνια να κάνουν τεστ ΠΑΠ, όταν θα θυμηθούν οι υπεύθυνοι να στείλουν μια κινητή μονάδα υγείας στο χωριό και θα το φωνάξουν από το μεγάφωνο. Αυτό όμως δεν φτάνει.
Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας έχει εδώ και καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για το ζήτημα της Υγείας και έχει παρέμβει πάμπολλες φορές διεκδικώντας:
-
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, εργαζόμενους και άνεργους.
-
Κατάργηση της αναίσχυντης πληρωμής του πρώην 5ευρου και νυν 25ευρου στο Νοσοκομείο.
-
Δυνατότητα της ανασφάλιστης εργαζόμενης, αγρότισσας και νοικοκυράς να υποβληθεί ΔΩΡΕΑΝ σε μικροβιολογικές εξετάσεις, τεστ ΠΑΠ, τη μαστογραφία.
-
ΔΩΡΕΑΝ προγεννητικό έλεγχο για νέες κοπέλες, νέα ζευγάρια χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν μια μικρή περιουσία.
-
Απαιτούμε να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, όλα τα μηχανήματα, τα υλικά, η υποδομή και το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όχι μόνο στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, αλλά και σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού μας, έτσι ώστε να τηρείται τελικά το αναφαίρετο δικαίωμά μας στη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Υγεία.