Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας μέλος της ΟΓΕ, την προηγούμενη περίοδο έκφρασε την συμπαράσταση του στους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων για την κατάργηση, την συγχώνευση, την δημιουργία τμημάτων με τις λογικές που στηρίζονται στις πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ.
Όσον αφορά την αναστολή λειτουργίας του συγκεκριμένου πανεπιστημιακού τμήματος που σχετίζεται με την φροντίδα των παιδιών και μάλιστα των βρεφών και της πρώτης προσχολικής ηλικίας. Τμήμα δηλαδή που αφορά την στήριξη της μητρότητας και της οικογένειας. Ένα τμήμα που τα παιδιά που θα το επέλεγαν θα ήταν κύρια νέες κοπέλες και που εξηγεί την παρουσία μας εδώ αφού διαχρονικά στηρίζουμε την μητρότητα και διεκδικούμε την προστασία και στήριξη της θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1.Είναι απαραίτητο αυτό το τμήμα; Σαφώς και είναι με τις προϋποθέσεις που θα αναφέρουμε πιο κάτω.
2.Ποια ήταν η υποδομή που υπήρξε για την εύρυθμη λειτουργία του; Καμία!
Ότι είχε και το τμήμα τεχνολόγων τροφίμων που στεγάζονταν σε κτιριακές εγκαταστάσεις σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ότι αυτό σημαίνει.
3.Με τι προσωπικό ΔΕΠ θα λειτουργούσε αυτό το τμήμα; Μόνιμο με ανάλογα προσόντα; Όχι βέβαια. Τίποτα απ’ αυτά δεν είχε προβλεφτεί. Το βέβαιο είναι ότι και αυτό το τμήμα θα λειτουργούσε όπως τα υπόλοιπα με προσωπικό με ευέλικτες σχέσεις εργασίας δηλαδή ωρομίσθιοι, συμβασιούχοι, κ.λ.π.
4.Ποιά ήταν η φοιτητική μέριμνα γι΄αυτά τα παιδιά, φοιτητικές εστίες, σίτιση κ.λ.π.; Καμία! Όπως δεν υπάρχει και για τα υπόλοιπα τμήματα που λειτουργούν ή είναι πολύ ελλιπής.
5.Τα παιδιά αυτά ποιο επαγγελματικό μέλλον θα είχαν; Θα είχαν επαγγελματικά δικαιώματα; Η ίδια η ονομασία του τμήματος «Αγωγή και Φροντίδα στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία» που διαφοροποιείται από τα άλλα τμήματα βρεφονηπιοκόμων παραπέμπει σε προβληματική ασάφεια και γι’ αυτό το ζήτημα. Ακόμα όμως και αν είχαν, ποια είναι η κατάσταση των παιδικών σταθμών που θα καλούνταν κύρια να στελεχώσουν; Παράδειγμα ο παιδικός του ΟΑΕΔ ή οι ελάχιστοι δημοτικοί βρεφικοί σταθμοί που καλύπτουν ανάγκες λαϊκών οικογενειών της Καρδίτσας και μάλιστα νέων ζευγαριών.
Όλ’ αυτά και άλλες πλευρές που θα μπορούσαν να ειπωθούν οδηγούν στην αιτία και στην εξήγηση γιατί η κυβέρνηση ανέστειλε την λειτουργία του. Γιατί απλά δεν «ενδιαφέρει την αγορά». Με λίγα λόγια η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση -που σκόρπισε μεν τμήματα όπως αυτό, χωρίς υποδομές και προοπτική-δεν χωρά τμήματα που δεν ανταποκρίνονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στους όρους κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να αποτυπωθεί στις αποφάσεις και τις διεκδικήσεις.
Η μόνη λύση είναι μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα, μέσα από αναβαθμισμένες σπουδές, θα υπηρετεί ένα αντικειμενικά καθορισμένο επιστημονικό αντικείμενο, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Αυτό προϋποθέτει, γενναία κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ, δωρεάν φοίτηση, στέγαση και σίτιση των φοιτητών. Αν δεν αγωνισθούμε για όλα αυτά, αν δεν πάμε στην καρδιά του προβλήματος και σταθούμε στο επιχείρημα «ο νομός θα χάσει ένα τμήμα» στην λογική δηλαδή ότι χάνουμε τον φοιτητή «πελάτη», τότε δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική διεκδίκηση που θα έχει λαϊκή υποστήριξη και δράση κατά συνέπεια ούτε αποτέλεσμα θα έχει. Κανένας αγώνας καμιά διεκδίκηση δεν μπορεί τελικά να έχει αποτέλεσμα αν δεν χτυπά την αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα.