Mε την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψήφιση -μέχρι το βράδυ της Τρίτης- του νομοσχέδιου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις» γίνεται ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στη δημόσια διοίκηση, οι οποίες προέκυψαν κυρίως στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης ΝΔ & ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα που ωστόσο περιέχει ένα σημαίνον πολιτικό μήνυμα διότι δίνει το στίγμα της κυβέρνησης όσον αφορά την αποκατάσταση των αδικιών εναντίον μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων και το στίγμα της κυβέρνησης για το πώς αντιλαμβάνεται το δημόσιο συμφέρον. Το παρόν Σχέδιο Νόμου είναι σχέδιο «πρώτων βοηθειών» για να θεραπευθούν οι τεράστιες αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές και άλλες επιπτώσεις σε πολίτες, εργαζόμενους και στην κοινωνία συνολικότερα. Ταυτόχρονα είναι ένα σχέδιο νόμου που αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που προκλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στην ίδια τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Το νομοσχέδιο αποκαθιστά βασικές ελευθερίες και δικαιώματα με:
- την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης και της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ως μέσων αντιμετώπισης της απεργίας (που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από το 2010).
- την αποκατάσταση του τεκμηρίου αθωότητας στην πειθαρχική διαδικασία, ένα ζήτημα σοβαρό, τόσο από δεοντολογικής πλευράς όσο και από πλευράς πρακτικών επιπτώσεων στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.
- το ό,τι παύει πλέον να θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα που επισύρει την πειθαρχική ποινή της υποχρεωτικής και αυτοδίκαιης αργίας, η «αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός της Υπηρεσίας». Παράπτωμα αόριστο και ασαφές που η επίκλησή του χρησιμοποιήθηκε ως βάση επιβολής ενός διοικητικού μέτρου, ιδιαιτέρως αυστηρού όπως η αυτοδίκαιη αργία.
- την επαναφορά της συμμετοχής των εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.
- την ανάκληση όλων των μνημονιακών απολύσεων και διαθεσιμοτήτων καθώς και την επαναφορά των ειδικοτήτων και υπηρεσιών που καταργήθηκαν και που είναι επωφελείς για την κοινωνία: Δημοτική Αστυνομία, Σχολικοί φύλακες, ειδικότητες της Δημόσιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΕΠΑΛ, καθαρίστριες στις ΔΟΥ, Διοικητικοί Υπάλληλοι στα ΑΕΙ.
Είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερασπίζεται την υφιστάμενη κατάσταση της δημόσιας διοίκησης η οποία είναι δημιούργημα εκείνων που αποποιούνται τις τρομακτικές ευθύνες τους και ευαγγελίστηκαν δήθεν την αναμόρφωσή της. Η πάταξη φαινομένων διαφθοράς, η ορθολογική κατανομή του προσωπικού με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια, ο εξορθολογισμός των δομών και των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, είναι ζητούμενα που δεν μπορούσαν και δεν αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών και το χρόνιου πελατειακού κράτους.
Η ατζέντα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του κράτους με την έννοια του εκδημοκρατισμού του κράτους. Το παρόν Σχέδιο Νόμου αποτελεί ένα αρχικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση με στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της διοίκησης, την εξυπηρέτηση σε ισότιμη και διαφανή βάση των πολιτών και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.
Γραφείο Τύπου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
04.05.2015