Στην Αθήνα μετέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Ντίτορας, προκειμένου να συμμετέχει σε εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Verde. Tec στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 παρακολούθησε την εκδήλωση της ELETAEN με θέμα «Συζητάμε ελεύθερα για την Αιολική Ενέργεια», ενώ την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 συμμετείχε στην ημερίδα του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) με θέμα «Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα: προκλήσεις και προοπτικές στη νέα αγορά ενέργειας», στην οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Συντονιστή:
«Κ. Πρόεδρε, κ. εκπρόσωποι Φορέων Δημόσιου & Ιδιωτικού τομέα, κυρίες και κύριοι.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας έχει οριστεί σε Περιφερειακό επίπεδο ως Αρμόδια Αρχή για την προστασία και διαχείριση των υδάτων σύμφωνα με την εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας – Πλαίσιο για τη Διαχείριση των Υδάτων (Οδηγία 2000/60/Ευρωπαική Κοινότητα ).
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη των Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΜΥΗΕ) αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη χώρα, καθώς τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα είναι συμβατά με τα Σχέδια Διαχείρισης και την Οδηγία 60/2000 και έχουν πολλαπλάσια αντισταθμιστικά οφέλη σε σχέση με τις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η αδειοδότηση των μικρών Υδροηλεκτρικών από την Α.Δ.Θ-Στ.Ε γίνεται σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση περί αδειοδοτήσεων (αριθμ.146896 /ΦΕΚ 2878 τεύχος Β/ 27 -10- 2014 ).
Ως Αποκεντρωμένη αρχή με τη συνεργασία των υπηρεσιών μας, δηλαδή των Δ/νσεων Υδάτων οι οποίες γνωμοδοτούν και των Δ/νσεων Περιβάλλοντος οι οποίες εκδίδουν τις Αποφάσεις Εγκρίσεων Περιβαλλοντικών Όρων, συμμετέχουμε στην ανάδειξη μίας αποκεντρωμένης πηγής ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην πρόοδο της τοπικής οικονομίας πολλών περιοχών, με απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν πάρει Άδειες Χρήσης περίπου δεκαπέντε έργα στη Θεσσαλία και επτά στη Στερεά Ελλάδα.
Η αξιοποίηση του μικρού υδροδυναμικού των χιλιάδων μικρών ή μεγαλύτερων υδατορρευμάτων και πηγών της ορεινής Ελλάδος περνά από την υλοποίηση αποκεντρωμένων, αναπτυξιακών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών πολλαπλής σκοπιμότητας, που μπορούν δηλαδή να λειτουργούν και για την ταυτόχρονη κάλυψη υδρευτικών, αρδευτικών και άλλων τοπικών αναγκών.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας χαιρετίζει την παρούσα ημερίδα και στοχεύει ως Φορέας στην αποτελεσματική εφαρμογή δημοσίων πολιτικών σε ανοικτά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η ανάπτυξη Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων.