Ο συνθέτης και μαέστρος Θεοδ. Αντωνίου στην 6η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών


Εντυπωσιακές βραδιές προσφέρει στους φιλόμουσους η 6η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, η οποία κορυφώνεται με την παρουσία του διάσημου Έλληνα συνθέτη και μαέστρου Θεόδωρου Αντωνίου. Ο Θεόδωρος Αντωνίου, κλείνει τις βραδιές διευθύνοντας δικές του συνθέσεις από την μουσική που έγραψε για αρχαίες ελληνικές τραγωδίες (Φιλοκτήτης του Σοφοκλή και Μήδεια του Ευριπίδη).

Τρεις χιλιάδες πεντακόσιοι (3500) εκτελεστές, πάνω από εβδομήντα μουσικά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετάσχουν σε έναν γιγάντιο μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές αυτό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών πραγματοποιείται στα πλαίσια του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό και τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Πανεπιστημιακού Καθηγητή, Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Χιλιάδες ακροατές παρελαύνουν γεμίζοντας τις θέσεις και τους διαδρόμους από το THESSALIKON GRAND για να απολαύσουν μια σημαντική διοργάνωση με πρωταγωνιστές τα παιδιά αλλά και κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες και η οποία τελειώνει το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014.

Η 6η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες, Hans Leo Hassler (1564 – 1612) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Nicolo Jommelli (1714 – 1774) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του, Σπυρίδωνα Ξύνδα (1814 – 1896) για τα 200 χρόνια από τη γέννησή σου, Jean-Philippe Rameau (1683 – 1764) για τα 250 χρόνια από το θάνατό του, Giacomo Meyerbeer (1791 – 1864) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Stevan Mokranjac (1856 – 1914) για τα 100 χρόνια από το θάνατό του, που τιμά όλος ο κόσμος παγκοσμίως.

Η πολυφωνική μουσική του σημαντικού Επτανήσιου συνθέτη Σπυρίδωνα Ξύνδα θα ακουστεί ερμηνευμένη από χορωδίες της Διεθνούς συνάντησης, χάριν του κανονισμού και της φιλοσοφίας του Φεστιβάλ.

Χορωδίες από κάθε γωνιά της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης, καλά προετοιμασμένες και εκπαιδευμένες απολαμβάνουν κάθε βράδυ οι πολυπληθείς ακροατές της 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών, που υλοποιείται στα πλαίσια του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Οι Πανελλήνιες Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών αποτελούν μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί πως το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν), ώστε να εμφανιστούν σε σημαντικές συναυλίες, Διαγωνισμούς και Φεστιβάλ του εξωτερικού. Υπάρχει επίσης και Διεθνής Κριτική Επιτροπή, η οποία θα επιλέξει τις καλύτερες σχολικές Χορωδίες.

Βασική επιδίωξη είναι μέσω της εκδήλωσης, η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία ελληνική μουσική, την πολυφωνική μουσική του 15ου – 16ου αιώνα, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Εκατοντάδες μαθητές δουλεύουν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν ένα σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα. Η άριστη συνεργασία διευθυντή, Συλλόγου διδασκόντων και του εξειδικευμένου και δυναμικού καθηγητή Μουσικής δείχνει ότι μπορεί να γίνουν θαύματα στο σχολείο.

14 ΜΑΡΤΙΟΥ – 9η ΗΜΕΡΑ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

Απόψε, Παρασκευή 14 Μαρτίου, 9η ημέρα της Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών, θα εμφανιστούν οι παρακάτω χορωδίες:

  1. H Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Καβάλας υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Παπαδόπουλου.

  2. H Χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων υπό τη διεύθυνση της Βασιλικής Χατζηδημητρίου.

  3. H Χορωδία του Γυμνασίου Άνοιξης Αττικής υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Μάθου.

  4. H Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Βούλας υπό τη διεύθυνση της Περσεφόνη Σιαφλά.

  5. H Χορωδία του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής υπό τη διεύθυνση του Γεώργιου Πενέτη.

  6. H Χορωδία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων υπό τη διεύθυνση της Γιολάντας Ζάχου.

  7. H Χορωδία του 7ου Γυμνασίου Πάτρας υπό τη διεύθυνση της Σοφίας Γεωργαλή.

  8. H Χορωδία των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά Καλαμάτας υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Κορμά.

  9. H χορωδία του Ευρωπαϊκού Σχολείου του Λουξεμβούργου υπό τη διεύθυνση του MorganNoel.

ΚΟΙΝΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΡΓΟ

Μετά το πέρας της βραδιάς, θα παρουσιαστεί το κοινό έργο «ΥΠΝΕ» του Θόδωρου Αντωνίου (Χορικό από τη μουσική για τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή), το οποίο διευθύνει ο ίδιος.

ΧΟΡΗΓΟΙ:

 

Hondos Center – ΩΔΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ – ΜΑΤΤΑΣ energy sports – Βιβλιοπωλείο ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ – Οινοποιείο Καραμήτρου- Ηotel KIERION- Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καρδίτσας Α.Ε.-Ψησταριά ΤΖΙΛΟΣ- Restaurant “Το Συμπόσιο’’- Pritsas energy- Goody’s Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις τιμής στον αγωνιστή Χρήστο Σάλτα
Επόμενο άρθρο Έναρξη εκπαιδευτικών – βιωματικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς δ/βάθμιας εκπ/σης