Ο ποδοσφαιρικός αγώνας Αναγέννησης Καρδίτσας – Κέρκυρας μου θύμισε τα γεγονότα που έγιναν σε βάρος της πόλης μας με αφορμή την ποδοσφαιρική συνάντηση πάλι των δύο αυτών ποδοσφαιρικών ομάδων. το Νοέμβριο του 2008.
Ήταν η περίοδος πού έδινα, σαν Δήμαρχος Καρδίτσας, ένα σκληρό αγώνα να περιορίσω τις αδικίες σε βάρος της Καρδίτσας και να βελτιώσω τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου μας.
Είχανε πραγματοποιηθεί οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΊ ΑΓΩΝΕΣ και σε όλη την άλλη Ελλάδα – από το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2004 – είχαν βελτιωθεί σημαντικά οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τότε γίνονταν οι αποπληρωμές τους.
Στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, την ανατολική κερκίδα την βρήκα κλειστή και το χειρότερο υπήρχε ( πριν από τη δική μου θητεία ) μελέτη του Πολυτεχνείου Θράκης ότι είναι επικίνδυνη. Για το λόγο αυτό δεν έδιναν άδεια για τη λειτουργία των αποδυτηρίων που βρισκότανε κάτω από τις Ανατολικές κερκίδες και θα έπρεπε, με το σκεπτικό αυτό, να μην διεξάγονται αγώνες στο Δημοτικό Στάδιο.
Επιπλέον, δε, όχι μόνον οι αρμόδιοι μηχανικοί της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού , τους οποίους έφερα στην πόλη μας , αλλά κανένας απολύτως μηχανικός δεν γνωμάτευε για την καταλληλότητα των κερκίδων οι οποίες όπως προανέφερα ήταν ήδη κλειστές όταν ανέλαβα τη διοίκηση του δήμου.
Για να μην διακοπούν οι αγώνες στο Στάδιο και αναγκάζεται η Αναγέννηση και οι άλλες ομάδες να αγωνίζονται στα Τρίκαλα η τη Λάρισα θα έπρεπε, αρχικά, να υπάρξει κάποια γνωμοδότηση από τη Γ. Γραμματεία Αθλητισμού ότι οι τα αποδυτήρια των ομάδων μπορεί να χρησιμοποιούνται αν δεν υπάρχουν φίλαθλοι και κατόπιν να γίνει η κατασκευή των έργων αρχίζοντας από τα «θεμέλια»…
Και αυτό κάναμε με συστηματική δουλειά, και όπως αποδείχθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Αρχικά πήραμε τις άδειες για να λειτουργεί το Στάδιο νόμιμα , με τηλεοπτικές μεταδόσεις και νυχτερινούς αγώνες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Κατόπιν άρχισε η βελτίωση των εγκαταστάσεων.
Μεταξύ των άλλων ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις που ήταν όλες χωρίς τις νόμιμες άδειες και κατασκευάσαμε σταδιακά τα ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ στις δυτικές κερκίδες, το ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ, τις ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ του ΣΤΑΔΙΟΥ και ολοκληρώσαμε τον ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ. Ενώ έγιναν πάρα πολλά και σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Καρδίτσας όπως το μεγάλο Κλειστό Γυμνατήριο της Αγ. Παρασκευής.
Με τον τρόπο αυτό βελτιώθηκαν οι αθλητικές υποδομές αλλά επίσης άνοιξε ο δρόμος και για την απρόσκοπτη κατασκευή των ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΚΕΡΚΙΔΩΝ.
Δεν πρόλαβα να τα ολοκληρώσω όλα , στη διάρκεια της θητείας μου αλλά το 2010 αποχωρώντας από τη διοίκηση του Δήμου άφησα στο ταμείο του Αθλητικού Οργανισμού το ποσό των 400.000 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τότε, το 2008, δεν υπήρχε το ΕΣΠΑ , ούτε κάποιο ΕΘΝΙΚΟ ή ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ χρηματοδοτικό πρόγραμμα για αθλητικά έργα. Ενώ οι Μεσογειακοί Αγώνες είχε καθορισθεί να γίνουν στη Λάρισα και το Βόλο και υπήρχε μία συζήτηση για το ποδηλατοδρόμιο στα Τρίκαλα.
Η Καρδίτσα μέχρι τότε ήταν απούσα.
Φαίνεται, όμως, ότι η προσπάθειά μας αυτή ενόχλησε πολλούς στην Αθήνα γιατί χαλούσε την εικόνα που προσπαθούσαν να παρουσιάσουν για μια δήθεν ευημερούσα επαρχία αλλά και στην Θεσσαλίας που ήθελαν τις χρηματοδοτήσεις για τις δικές τους πόλεις. Αλλά υπήρχε και το άγνωστο παρασκήνιο του λεγόμενου «επαγγελματικού ποδοσφαίρου» με τα δικά του συμφέροντα.
Όλοι αυτοί βρήκαν δυστυχώς και στην Καρδίτσα πρόθυμους συμμάχους στην προσπάθειά τους σε βάρος της περιοχής μας. Βρήκαν ένα κατεστημένο που το ενοχλούσε η παρουσία μας με την πλήρη διαφάνεια και την αξιοκρατία σε όλους του τομείς αλλά και ορισμένους οι οποίοι καλοπροαίρετα πίστευαν ότι η «σωτηρία» θα έλθει μόνον από κάποιους «επενδυτές» που ήλθαν στην Καρδίτσα για να «βοηθήσουν» την περιοχή μας.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥ
Αποκορύφωμα όλης αυτής της εκστρατείας ήταν το κλείσιμο του Δημοτικού Σταδίου για αυτόν τον αγώνα, χωρίς κανένα λόγο και καμία δικαιολογία, και τη διεξαγωγή του στα Γρεβενά όπου το γήπεδο ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση!!
Ουδέποτε δόθηκε κάποια εξήγηση . Ούτε βέβαια μπορώ να γνωρίζω αν είχε κάποια σχέση με τους λεγόμενους ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ εκείνης της εποχής, αν και ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους τότε ποδοσφαιρικούς παράγοντες των ομάδων αυτών κατηγορήθηκαν και λογοδοτούν στη δικαιοσύνη…
Βέβαια και εμείς δεν μείναμε με σταυρωμένα ούτε σταμάτησαν κατόπιν οι προσπάθειές μας και οι διεκδικήσεις.
Θυμάμαι ότι αρχικά ισχυριζότανε πώς , δήθεν τα κάγκελα ήταν λίγα εκατοστά μικρότερα και αμέσως τα προσθέσαμε παρόλο ότι τότε σε ορισμένα γήπεδα όπως για παράδειγμα το γήπεδο Καραϊσκάκη του Ελληνικού κ.λ.π. είχα διαπιστώσει ότι δεν είχαν καθόλου κιγκλιδώματα.
Αλλά ούτε ο πρόεδρος της διοργανώτριας Αρχής κ. Καλογιάννης τον οποίο συνάντησα για αυτούς τους λόγους στην Αθήνα μου εξήγησε τους λόγους αυτών των ενεργειών σε βάρος της Καρδίτσας. Απλά μου περιέγραφε ότι ο τότε πρόεδρος της Αναγεννήσεως απουσίαζε από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου…
Επίσης στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου φαίνεται ότι ο Περιφερειάρχης, ίσως , ενοχλημένος από την αδιαπραγμάτευτη στάση μου, στην προσύσκεψη που προηγήθηκε της συνάντησης όλων των φορέων κάλεσε μόνον το Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκο και τον Αστυνομικό Διοικητή κ. Χαλάτση αγνοώντας τον Δήμο
Καρδίτσας.
Η ίδια συμπεριφορά, σε βάρος της πόλης τους , υιοθετήσανε ορισμένοι και στον ισόπαλο αγώνα Αναγέννησης-Ολυμπιακού Βόλου.
Κάποιοι εδώ στην Καρδίτσα υιοθέτησαν τη λασπολογία του εκπροσώπου των αντιπάλων για τα νέα αποδυτήρια του γηπέδου της Καρδίτσας που αποδείχθηκε αναληθές . Αλλά η ζημιά , η δυσφήμιση της Καρδίτσας έγινε πανελλαδικά.
Ήταν η περίοδος που παρουσιάζετο, στους αγνούς φιλάθλους της Καρδίτσας, ο πρόεδρος της ομάδας ως σωτήρας , ως θεός… «…θεέ σώσε την ΠΑΕ…» και ο δήμαρχος Καρδίτσας, για λόγους καθαρά πολιτικούς και κομματικούς, σαν εχθρός.
Αποδείχθηκε όμως πόσο κακό κάνει αυτή η ξενομανία , η έλλειψη τοπικισμού.
Αποδείχθηκε ότι μετά την γνωστή αποχώρηση του προέδρου και των «επενδυτών» στη διοίκηση για τη σωτηρία της ομάδας πρόεδρος ανέλαβε ο εκπρόσωπος του δημάρχου και ότι τα αθλητικά έργα στην Καρδίτσα παρά το αρνητικό περιβάλλον και την έλλειψη χρηματοδοτήσεων σε όλη την Ελλάδα κατορθώσαμε να τα προχωρήσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Όταν την ίδια περίοδο δεν έγινε κανένα αθλητικό έργο σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ
Όπως είναι γνωστό, μετά από δύσκολη και συστηματική προσπάθεια, εντάξαμε την Καρδίτσα στους ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ για να γίνουν όλα τα αθλητικά έργα χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος ούτε ένα ευρώ.
Μετά την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να μην διοργανώσει τους αγώνες και την ανάληψή τους από την Τουρκία δεν ψάξαμε δικαιολογίες ούτε στον υπερχρεωμένο δήμο που αναλάβαμε, ούτε στα περιορισμένα τότε προγράμματα χρηματοδότησης.
Την ίδια προσπάθεια συνεχίσαμε και μετά και έτσι κατορθώσαμε να υλοποιηθεί ένα σημαντικό έργο αθλητικών υποδομών (όχι μόνον το ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ της Αγίας Παρασκευής και τα έργα ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ) από διάφορα Εθνικά , Περιφερειακά και Ευρωπαϊκά προγράμματα χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά ο δήμος ούτε με ένα ευρώ .
Την ίδια ώρα δώσαμε έμφαση στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού και παράλληλα διοργανώσαμε, με μεγάλη επιτυχία και αθλητικές εκδηλώσεις. Παράλληλα στηρίζαμε την Αναγέννηση όπως και άλλα αθλητικά σωματεία άμεσα ή έμμεσα οικονομικά και με κάθε τρόπο.
Όλα, δε, πραγματοποιήθηκαν με πλήρη διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα του Ελληνικού λαού.
Επιπλέον, εκτός του ότι προγραμματίσαμε να γίνουν τα αθλητικά έργα με τη σειρά (δηλαδή να ξεκινήσουμε την κατασκευή τους με την πρέπουσα χρονολογική σειρά) φεύγοντας από τη διοίκηση του δήμου, αφήσαμε στο ταμείο του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, το ποσό 400.000 ευρώ. με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει έργο.
Έτσι εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια έχουμε παραδώσει ένα σημαντικό έργο και συγχρόνως προετοιμάσαμε τη δυνατότητα να κατασκευασθούν οι ΝΕΕΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ και χωρίς τον κίνδυνο να διακοπεί η διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων.
Αντίθετα, όμως, ολόκληρη την τετραετία που διανύουμε ενώ δεν έγινε τίποτα απολύτως για τα παραπάνω έργα όλοι τους παραμένουν στο απυρόβλητο.
Είναι, δε , απορίας άξιον γιατί δεν διεκδικείται από το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Κυβέρνηση η άμεση χρηματοδότηση και κυρίως η κατασκευή ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΚΕΡΚΙΔΩΝ
Δομήνικος Βερίλλης