Στρατηγική που να ξεκινά εδώ και χθες, σοβαρή νομοθεσία και κίνητρα στους παραγωγούς με έμφαση στη μείωση του κόστους παραγωγής, είναι οι βασικές προτεραιότητες που έθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην Αθήνα, σε κλειστό εργαστήρι πολιτικής για τη σύγχρονη γεωργία, που οργάνωσε ο ιστοχώρος Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Euractiv, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα και του γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κ. Αραβώση.
«Τα πάντα είναι θέμα κόστους» είπε ο κ. Αγοραστός. Ο παραγωγός καλλιεργεί για να ζήσει. Το κόστος είναι αυτό που μας κάνει ανταγωνιστικούς και τα προϊόντα μας ελκυστικά. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς και το κράτος να βρίσκεται κοντά τους, με προγράμματα που βοηθούν».
Μιλώντας για το νερό που πηγαίνει χαμένο, ο κ. Αγοραστός επανέφερε το θέμα της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, που αποτελεί το μοναδικό άμεσο έργο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη χώρα που είναι έτοιμο και πρέπει να προχωρήσει. «Το έργο του Αχελώου αντιμετωπίζει την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, τροφοδοτεί τη Θεσσαλία με νερό, στηρίζει την αγροτική παραγωγή, την υδροδότηση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
«Οι διαδικασίες για τα έργα νερού πρέπει να είναι γρήγορες» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης. Θέλουμε σοβαρή νομοθεσία, θέλουμε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και αυτό σημαίνει ότι απαιτείται να εκχωρηθούν τα έργα νερού στις Περιφέρειες. Πρόκειται για απαίτηση της κοινωνίας αλλά και της πραγματικότητας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός. «Και βέβαια πρέπει να αλλάξουν τα σχέδια διαχείρισης νερού, που σε αρκετές περιπτώσεις αποδείχτηκαν ιδεοληπτικά».
Στο νέο ΕΣΠΑ το 70% των Προγραμμάτων πρέπει να Περιφερειακά και μόνο το υπόλοιπο 30% τομεακά. Χρειαζόμαστε μια σοβαρή στρατηγική εδώ και χθες για να συμβαδίσουμε με την εποχή και τις απαιτήσεις της. Γιατί, πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός, «το μεγάλο πρόβλημα του ανθρώπινου γένους είναι βιολογικό. Ο πλανήτης μικραίνει, η γη ξηραίνεται και ερημοποιείται, το νερό και ο αέρας μολύνονται. Ο άνθρωπος βρίσκεται σε πιεστική θέση. Και αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με καμία ιδεολογική, κοινωνική, οικονομική, ή πολιτική επανάσταση. Αντιμετωπίζεται μόνο με την ηθική και βιολογική αφύπνιση των λαών».
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα Αγοραστός και Σκρέκας κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες και με εκχώρηση στις Περιφέρειες η υλοποίηση των μεγάλων αρδευτικών έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού άνω των 3,3 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλία έξι έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ 2014-2020 του Υπουργείου. Πρόκειται για τα έργα: Κατασκευή υπολειπόμενων έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας, α φάση, 16 εκατομμύρια ευρώ, κατασκευή Ταμιευτήρα ν. Λάρισας στη θέση Πουρναρίου-Αμπελακίων «Λιβαδότοπος», 8,15 εκατομμύρια ευρώ, κατασκευή Ταμιευτήρα στη θέση «Αγιόκαμπος-Λιβαδότοπος» ν. Λάρισας, 19,2 εκατομμύρια ευρώ, εξορθολογισμός λειτουργίας υφισταμένων δικτύων άρδευσης ν. Τρικάλων, 12 εκατομμύρια ευρώ, αντικατάσταση κεντρικών διωρύγων του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου Ταυρωπού στην Π.Ε. Καρδίτσας, 11,2 εκατομμύρια ευρώ, υπογειοποίηση εκσυγχρονισμός δικτύου αρδευτικών γεωτρήσεων ΤΟΕΒ Σελλάνων ν. Καρδίτσας 4,3 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τον πρωτογενή τομέα με 700 εκατ. ευρώ χρηματοδοτώντας δράσεις όπως τα Σχέδια Βελτίωσης (30,9 εκατ. ευρώ), επενδύσεις μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων (8,2 εκατ. ευρώ), ενισχύσεις σε νέους γεωργούς (34,3 εκατ. ευρώ), ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων (7,3 εκατ. ευρώ), αγροτική οδοποιία (13,2 εκατ. ευρώ), ομάδες τοπικής δράσης Leader (28,4 εκατ. ευρώ) και εγγειοβελτιωτικά έργα κάτω 2,2 εκατ. ευρώ (15,2 εκατ. ευρώ).