Ο Όλυμπος, το μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας, είναι ένας ορεινός όγκος σχεδόν κυκλικού σχήματος, με κύρια χαρακτηριστικά τις εκτεταμένες κορυφογραμμές και τις απότομες πλαγιές. Έχει έκταση περίπου 500 τ.χλμ., διάμετρο 25 χλμ. και περίμετρο 80 χλμ. Βρίσκεται στην ΒΑ πλευρά της Θεσσαλίας (τα 2/3 του Ολύμπου βρίσκονται μέσα στα όρια της επαρχίας Ελασσόνας) και στο ΝΔ άκρο της Κεντρικής Μακεδονίας και χωρίζεται σε δύο συγκροτήματα, τον Πάνω και τον Κάτω Όλυμπο, με φυσικό σύνορο το ρέμα της Ζηλιάνας, που ξεκινάει από το χωριό Καρυά και φτάνει ανατολικά ως τη θάλασσα. Στις απότομες πλαγιές του βουνού και φτάνοντας μέχρι και τα 2000 μέτρα, κυριαρχεί το πεύκο (πασίγνωστο το ρόμπολο του Ολύμπου) ενώ συναντάμε μεμονωμένα και άλλα είδη δένδρων όπως κρανιές, φτελιές, έλατα και οξιές. Γενικά στον Όλυμπο έχουν καταγραφεί περίπου 1700 είδη φυτών, αριθμός που αποτελεί το 25% της ελληνικής χλωρίδας, με τα 23 από αυτά να είναι ενδημικά του βουνού. Έτσι, ο Όλυμπος σύμφωνα με το Β.Δ. 9-6-1938 (Φ.Ε.Κ. 248 Α/38) ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός, ο πρώτος που έγινε στη χώρα μας και από τους παλαιότερους στον κόσμο, η έκταση του οποίου περιλαμβάνει το ένα δέκατο του ορεινού όγκου του (περίπου 44,5 τ.χλμ.). Τα οικοσυστήματα του Ολύμπου αποτελούν μνημείο της φύσης για όλους τους Έλληνες και όχι μόνο, γι’ αυτό πρέπει να προστατευθεί από τις ανθρώπινες επεμβάσεις όπως το παράνομο κυνήγι, τις πυρκαγιές, την παράνομη υλοτομία, τα σκουπίδια και τις εκχερσώσεις. Η ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, όπως η πεζοπορία, η ορειβασία και η περιβαλλοντική εκπαίδευση μπορούν να οδηγήσουν σε μία σωστή διαχείριση και στην προστασία του φυσικού του πλούτου.
Ο Όλυμπος με τα δάση και τις πλαγιές του, υπήρξε καταφύγιο και ορμητήριο κλεφτών, επαναστατών και ανταρτών. Είναι το μοναδικό βουνό της Ελλάδας που ταυτίστηκε τόσο πολύ με το ελεύθερο πνεύμα, τη λεβεντιά και την περηφάνια των Ελλήνων.
Αυτό το βουνό επισκέφτηκε, για άλλη μια φορά, το σαββατοκύριακο 3-4 Νοεμβρίου ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ). Το πρόγραμμα περιελάμβανε μια όχι και τόσο γνωστή διαδρομή στη ΒΔ πλευρά του Ολύμπου με αφετηρία το χωριό Κοκκινοπηλός, από όπου περνάει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4,διασχίζει το μαγευτικό ρέμα της Σταλαγματιάς γεμάτο έλατα και μαυρόπευκα και αναβαίνει στις κορυφές Φλάμπουρο και Κίτρος με υψόμετρο πάνω από 2400 μέτρα.
Ο Κοκκινοπηλός είναι χτισμένος στις πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο 1160 μέτρων και αποτελεί το ορεινότερο χωριό του νομού Λάρισας. Διοικητικά ανήκει στο δήμο Ολύμπου και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του είναι 200 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με την υλοτομία , τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τον χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού δεν ξεπερνούν τους 100. Απέχει 34 χλμ από την Ελασσόνα και 50 χλμ από την Κατερίνη. Το χωριό είναι γνωστό και ως Κοκκινοπλός. Η ονομασία του προήλθε κατά γενική ομολογία από το χαρακτηριστικό κόκκινο χώμα του εδάφους. Δημιουργήθηκε γύρω στον 12ο αιώνα από Βλάχους γεωργούς και κτηνοτρόφους και κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας αποτέλεσε λημέρι κλεφτών και αρματολών. Κατά τον 19ο αιώνα ο πληθυσμός του χωριού άρχισε να μειώνεται λόγω της εξουσίας του Αλή Πασά, τις επιδρομές των Τουρκαλβανών ληστών, αλλά και της επιδημίας χολέρας που έπληξε το χωριό το 1813. Στην περίοδο της κατοχής στο χωριό δρούσαν αντάρτες, με αποτέλεσμα να πυρποληθεί από τους Γερμανούς, οπότε και μεταπολεμικά παρατηρήθηκε και πάλι μεγάλη φυγή του πληθυσμού. Το χωριό διαθέτει πολλούς νερόμυλους, ασβεστοκάμινα και έναν ανεμόμυλο.
Το πρόγραμμα του Ε.Ο.Σ.Κ. περιλάμβανε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου και μία ποδηλατική διαδρομή γύρω από τον Κοκκινοπηλό, σε δασικούς δρόμους. Η ομάδα αποτελούμενη από 12 μέλη ποδηλάτες του συλλόγου, απόλαυσαν με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό την διαδρομή μήκους περίπου 45 χιλιομέτρων, στο πανέμορφο τοπίο του βορείου Ολύμπου. Ο δασικός δρόμος ξεκινάει από το χωριό, ανηφορίζει για το Ξερολάκι, φτάνοντας σε υψόμετρο στα 1400 μέτρα, κατηφορίζει για Πέτρα και από εκεί μέσω Μπάρας που βρίσκεται στα 900 μέτρα, επιστρέφει στον Κοκκινοπηλό. Με τη δύση του ηλίου επιστρέψαμε στο χωριό, τακτοποιήσαμε την κατασκήνωση και το βράδυ μας βρήκε να καταστρώνουμε το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας στην ταβέρνα του χωριού, παρέα με καλό κρασί.
Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου ξεκινήσαμε την πεζοπορία περίπου στις 08.30΄. Μαζί μας και ο Ε.Ο.Σ. Λάρισας, ο Ε.Ο.Σ. Κοζάνης και τρεις φίλοι από τον Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας. Το μονοπάτι Ε4 ξεκινάει μέσα από το χωριό, ανηφορίζει ομαλά και σε 20 λεπτά συναντά το ρέμα της Σταλαγματιάς. Διασχίζει το μαγευτικό ρέμα και ανηφορίζει απότομα προς τη Μικρή Γούρνα και από εκεί αφήνουμε το Ε4 και συνεχίζουμε ΒΔ για την κορυφή Καρδαράς που βρίσκεται στα 2451 μέτρα υψόμετρο. Πλέον βρισκόμαστε στην κορυφογραμμή, μπροστά μας το Φλάμπουρο ορθώνεται στα 2473 μέτρα και λίγο μετά η κορυφή Κίτρος με υψόμετρο 2416 μέτρα. Η πορεία μας είναι πλέον βόρεια και η θέα προς την ανατολή σου κόβει την ανάσα. Όλες οι ψηλές κορυφές του Ολύμπου στέκουν περήφανες σε απόσταση αναπνοής . Ο Άγιος Αντώνιος (2815 μέτρα), Χριστάκης (2706 μέτρα), το Σκολιό (2904 μέτρα) και από κάτω τα Μεγάλα Καζάνια και το Ξερολάκι, το Στεφάνι (Θρόνος του Δία 2911 μέτρα) και τέλος ο Μύτικας (2918 μέτρα), βορειότερα η επιβλητική Κόψη Ναούμ και η Κόψη Μπαρμπαλά. Ο καιρός με το μέρος μας και η ορατότητα καταπληκτική. Το μάτι ταξιδεύει από Σμόλικα και Τύμφη, μέχρι Βόρεια Άγραφα, Βελούχι και Παρνασσό. Το μονοπάτι μετά τα Κίτρος κατηφορίζει έντονα και στα 1740 μέτρα συναντάμε στη θέση Ρούδι την ψηλότερη βρύση του Ολύμπου. Τελευταία στάση της διαδρομής πριν την επιστροφή στον Κοκκινοπηλό.
Η ομάδα του Ε.Ο.Σ.Κ. αποτελούμενη από τους Αντιγόνη, Αντωνέλλα ,Αντώνη, Αποστόλη, Βάιο, Βασίλη, Ευτύχιο, Θανάση, Καλλιόπη, Λάμπρο, Μιχάλη, Νεκτάριο, Παντελή, Ρίκα, Σπυριδούλα και Ζήση, επέστρεψε αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά από ένα ξεχωριστό και γεμάτο διήμερο που πέρασε στο πανέμορφο αυτό βουνό των Θεών.
Για αυτούς που επιθυμούν να ζήσουν τέτοιες πρωτόγνωρες εμπειρίες ο ΕΟΣΚ οργανώνει Σχολή Πεζοπορίας Αρχαρίων και η επόμενη προγραμματισμένη δράση στα πλαίσια της Σχολής είναι την Κυριακή 11 Νοεμβρίου ανάβαση στο Βουτσικάκι από τη θέση Καραμανώλη. Πληροφορίες στο τηλ. 6977252105.
Πληροφορίες για τη δράση του συλλόγου στα τηλ: 6973695595 – 6974110853, στο http://eoskarditsas.blogspot.com/ και στο https://www.facebook.com/eoskarditsas