Ειδήσεις

Ο Ν. Ντίτορας για την Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας


Γιορτάζεται και πάλι εφέτος σε όλο τον κόσμο η ημέρα του Δάσους θέτοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επανεξέταση ουσιαστικών προβληματισμών για την προστασία και τη διαχείρισή του.

Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, γινόμαστε μάρτυρες φυσικών καταστροφικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι φωτιές, η ξηρασία, με ολέθρια συχνά αποτελέσματα για τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό, η ανάγκη να αντιληφθούμε την αξία του δάσους και να ενεργήσουμε για την προστασία του, γίνεται επιτακτική.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, οι υπηρεσίες μας θα πρέπει να θέσουν ως στόχο  να φέρουν τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος και τη φύση και να ενεργήσουν ανάλογα. Προκειμένου να αποδοθεί η πραγματική έννοια του εν θέματι εορτασμού  θεωρούμε αναγκαία την συνεργασία μας με άλλους φορείς για την ενθάρρυνση του φιλοδασικού πνεύματος.

   Επισημαίνουμε ότι η διαχείριση των δασών μας και η δασοπροστασία πρέπει να μας απασχολήσει ως ζήτημα εθνικής προτεραιότητας για πολλούς λόγους:

  • επειδή είναι συνυφασμένη με την ίδια μας τη ζωή,
  • είναι υποχρέωση της Πολιτείας που απορρέει από το Σύνταγμα,
  • η πρόληψη καταστροφών και υποβάθμισή τους κοστίζει λιγότερο από την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση πληγέντων,
  • η προστασία και διαχείριση των δασών μας δημιουργεί χιλιάδες πράσινες θέσεις εργασίας και
  • επειδή η δασική οικονομία μπορεί να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Με άλλα λόγια, η αξιοποίηση του δασικού κεφαλαίου επιβάλλεται και προσφέρει διέξοδο σε περίοδο περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης. 

    Η  εφαρμογή μιας γενικότερης Δασοπροστασίας και η διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων  για μελέτη και εκτέλεση έργων και υλοποίηση δασικών-περιβαλλοντικών προγραμμάτων καθώς και η ενίσχυση των Δασικών  Υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό  για την πραγματοποίηση των παραπάνω καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη.

   Επειδή όμως όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουμε δικαίωμα στην ποιότητα ζωής, στην υγεία και στα αγαθά που προσφέρουν τα δάση, απευθυνόμαστε στους πολίτες των περιοχών μας και τους καλούμε όλους σε έναν αγώνα για την οργάνωση της δασοπροστασίας με ιδία συμμετοχή στον τόπο κατοικίας τους και στις τοπικές κοινωνίες που συμμετέχουμε για την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών της δημόσιας δασικής περιουσίας. Με το να συμβάλλουμε όλοι στην μεγάλη προσπάθεια για την ισορροπία στη Φύση και στη Ζωή μας θα δώσουμε ελπίδα  στο μέλλον των παιδιών μας.

 

Μήνυμα του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας, Δρ. Δασολόγου Νικόλαου Ντίτορα

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Καρδίτσα