Στο κλείσιμο των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΤΕΙ όλης της χώρας που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Παρασκευή 12-6-2015 παραβρέθηκε ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Μιχαλάκης.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους και των δύο άλλων βουλευτών του νομού, Χρυσούλας Κατσαβριά- Σιωροπούλου και Σπύρου Λάππα που απουσίαζαν στην Αθήνα λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, τόνισε τη σπουδαιότητα των εργασιών αυτής της συνέλευσης ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, κατά την οποία το μνημονιακό καθεστώς που τα τελευταία χρόνια χωρίς κανέναν σχεδιασμό χωρίς καμία διάθεση εξορθολογισμού, παρά μόνο από μία ανάγκη προσαρμογής στα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια -η υποχρηματοδότηση, το 2% θα μείνει πάντα μια μαύρη κηλίδα στην εκπαιδευτική ιστορία αυτού του τόπου, η υποστελέχωση, το σχέδιο Αθηνά για την Τριτοβάθμια Εκπ/ση – κομμάτι κομμάτι απορρύθμισε και διέλυσε την παιδεία. Συνεχίζοντας ο κ. Μιχαλάκης ανέφερε τα εξής: «Σήμερα το μνημονιακό καθεστώς ξηλώνεται καθημερινά κι αυτό είναι που πρέπει να γίνει. Αυτήν την εντολή μας έδωσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 25 Γενάρη κι αυτό θα κάνουμε σε όλους τους τομείς και πολύ περισσότερο στον ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Παιδείας.
Σήμερα, ίσως περισσότερο από πότε, η γνώση και η κριτική της είναι δύναμη, όχι μόνο για την κατανόηση, αλλά και για την αλλαγή της κοινωνίας. Αυτή η δύναμη οφείλει να βρίσκεται στα χέρια των πολλών και να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας κι αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε επουλώνοντας όλες τις πληγές που οι μνημονιακές επιλογές επέφεραν, καθιστώντας την παιδεία από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα, ενώ οι αλλαγές σ΄ αυτήν συχνά εξυπηρέτησαν και ρουσφετολογικά, πελατειακά και τοπικιστικά κριτήρια.
Αυτήν την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό τη βίωσαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο τα ΤΕΙ της χώρας με τον αντιεπιστημονικό κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων, την άρνηση της πολιτείας να εκδώσει προεδρικά διατάγματα επαγγελματικών δικαιωμάτων για πολλά τμήματα, την οικονομική ασφυξία τους, την ανισότιμη χρηματοδότησή τους σε σχέση με τα Πανεπιστήμια, οι προϋπολογισμοί του 2015 είναι μειωμένοι κατά 70% σε σχέση με το 2010, τον δραστικό περιορισμό έως μηδενισμού του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού και το πάγωμα της προκήρυξης νέων θέσεων. Για παράδειγμα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας υπήρξε μείωση κατά 50 %, ενώ στην Καρδίτσα λειτουργεί τμήμα με 0 μέλη ΕΠ. Ακόμη η μείωση των αποδοχών ΔΕΠ και ΕΠ κατά 40%, οι μνημονιακές εργασιακές σχέσεις των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, η απουσία φοιτητικής μέριμνας και πλήθος άλλων προβλημάτων οδήγησε πολλά από τα ΤΕΙ σε μαρασμό και απειλή κλεισίματός τους. Όλα αυτά όμως που τελικό σκοπό είχαν τη σταδιακή υποβάθμιση, συρρίκνωση και ιδιωτικοποίησή τους οπωσδήποτε επιδέχονται θεραπείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός Ενιαίου Δημόσιου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με αναβάθμιση των ΤΕΙ που θα αποτελεί την απάντηση στον κατακερματισμό, τον ανταγωνισμό και τις αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ. Απαιτείται ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο που θα άρει τις παθογένειες του παρελθόντος και θα ρυθμίζει τα βασικά ακαδημαϊκά ζητήματα εκπαίδευσης και έρευνας, ενιαίο τρόπο παροχής και κατοχύρωσης δικαιωμάτων των αποφοίτων , τα οποία θα πρέπει να συνδέονται με τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών και που θα ενσωματώνει την εμπειρία και τα επιτυχημένα χαρακτηριστικά που έχουν αποκτήσει και οι δύο σημερινοί τομείς της Ανώτατης Εκπ/σης (πανεπιστημιακός και τεχνολογικός).
Με εγγυημένη χρηματοδότηση, απαλλαγμένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις το νέο θεσμικό πλαίσιο σε σχέση με τα επιστημονικά /τεχνολογικά αντικείμενα θα καθορίζει τους τομείς εκπαίδευσης αντανακλώντας τις εθνικές προτεραιότητες της χώρας και ευνοώντας σ΄ αυτές την παραγωγή νέας γνώσης που θα συνδέεται με τον καινοτόμο παραγωγικό τομέα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον για την ανάπτυξη της χώρας, όπως την οραματίζεται η αριστερά, με πρόβλεψη τέλος του αριθμού των αποφοίτων που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου και την κατανομή τους στις περιφέρειες».
Κλείνοντας ο κ. Μιχαλάκης επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι δύο άλλοι βουλευτές της Καρδίτσας ενστερνίζονται απόλυτα τους προβληματισμούς σχετικά με τις προοπτικές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και την αγωνία τους για την επίλυση των τρεχουσών ζητημάτων τους – χρηματοδότησης, επιστημονικού και τεχνολογικού προσωπικού, θεμάτων διοίκησης , προγραμμάτων σπουδών και άλλων. Δεν είναι όμως αυτά μόνο προβλήματα των ΤΕΙ. Συνολικά η δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπ/ση ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι σε οριακό σημείο, το οποίο όμως σύντομα θα ξεπεραστεί. Η παιδεία είναι ο απαραίτητος, βασικός μοχλός που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη σημερινή ζοφερή κατάσταση και να οδηγήσει στην ανάπτυξη. Επενδύοντας σ΄ αυτήν επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών μας και αυτό με τη βοήθεια όλων θα επιτευχθεί.