Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα και οι δυνατότητες νομιμοποίησης


Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα για το νόμο Ν.4178/13 σχετικά με τη ρύθμιση αυθαιρέτων, την Πέμπτη 14/11/2013 και σε συνέχεια της αρθογραφίας μου σχετικά με το θέμα των αυθαιρέτων πρέπει να επισημανθούν τα παρακάτω:

Πρώτον, για τον πολίτη ο Νόμος είναι πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία που δίνει η Πολιτεία ώστε να μην χάνει η περιουσία του την αξία της. Εξαιτίας μικροαυθαιρεσίων τις περισσότερες φορές. Η προθεσμία για υπαγωγή στο νόμο είναι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Υπάρχουν κενά αλλά ένα είναι σίγουρο, πως ένα ακίνητο που θα δηλωθεί θα έχει σίγουρα καλύτερη αντιμετώπιση στο μέλλον από ένα ακίνητο που θα μείνει εκτός της διαδικασίας και θα απαξιωθεί τελείως. Θα βρεθεί τρόπος ώστε ο ιδιοκτήτης του δηλωμένου ακινήτου να είναι καλυμμένος.

Δεύτερον ο νέος νόμος είναι σε συνέχεια του παλαιού και δεν είναι υποχρεωτικό από τον μηχανικό να προχωρήσει στην διαδικασία μεταφοράς από τον παλαιό στον νεό νόμο χωρίς να το απαιτήσει ο ιδιοκτήτης. Επίσης για την μεταφορά αυτή υπάρχει ένα κόστος που θα πρέπει να το επωμιστεί ο πολίτης καθώς απαιτούνται παράβολα αλλά και εργατοώρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκειμένου να γίνει σωστά. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν απαιτείται η μεταφορά αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από τον αρμόδιο μηχανικό.

Τρίτον σχετικά με τις Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τακτοποιούνται με την καταβολή μόνο ενός παραβόλου 300 ευρώ, όλες οι σταυλικές εγκαταστάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κατασκευές όπως, αποθήκες, δωμάτια γεωτρήσεων, μύλοι ζωοτροφών και κάποια ακόμη, αλλά και κτίρια προσωρινής διαμονής μέχρι 35 τ.μ. Αρκεί να είναι εγγεγραμμένη η μονάδα ως κτηνοτροφική δραστηριότητα στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΟΣΔΕ).
Τέταρτον, σε ότι αφορά στα ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας… που εδώ και χρόνια ήταν περιουσία «δέσμια» νομοθετικών κενών. Τώρα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα ακίνητα αυτά έχουν «πρόσωπο» σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή βρίσκονται το πολύ στα διακόσια (200) μέτρα από τον άξονα αυτών των δρόμων, μπορούν να εκδώσουν άδειες δόμησης, άδειες για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό υφισταμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων καθώς και εγκρίσεις ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων.(άρθρο 51 παρ. 11)

Πέμπτο αυξήθηκε η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώθηκε ο τρόπος καταβολής. Δόσεις από 50ευρώ το μήνα με δυνατότητα έως και 102 δόσεων. Ρυθμίσεις αυθαιρέτων με εφάπαξ καταβολή 500ευρώ, για κτίσματα πριν το 1975. Επίσης διευρύνθηκαν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες για τις οποίες υπάρχει ειδική μέριμνα, που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις σε έκπτωση επί του προστίμου μέχρι και 80%. Ακόμη τίθεται πρόβλεψη για τους ανέργους και τις μογονεϊκές οικογένειες, τους τρίτεκνους.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί για άλλη μια φορά πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι σημαντικό να ενταχθούν στο νόμο, όσοι έχουν αυθαιρεσία καθώς οι έλεγχοι θα ενταθούν και η αξία των ακινήτων τους θα μειωθεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα μηδενιστεί καθώς δεν θα μπορούν να πουληθούν και να μεταβιβαστούν.

Ο πρόεδρος της Ν.Ε. Καρδίτσας

Τσιώνας Βασίλειος

Προηγούμενο άρθρο Αποτελεσματικοί οι έλεγχοι για λαθρουλοτομία στη Θεσσαλία - Δεν υπήρξε έξαρση του φαινομένου
Επόμενο άρθρο Προγράμματα εκπαιδευτικού δράματος για μαθητές δημοτικού στο Μουσείο Πόλης