Την ανάγκη περεταίρω σύγκλισης των κρατών-μελών της ΕΕ στα ζήτημα ενδυνάμωσης των αρχών του Κράτους Δικαίου επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου. «Οι προσπάθειές μας θα πρέπει πρωτευόντως να στοχεύουν στο να παράσχουν κίνητρα και εποικοδομητική ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, βοηθώντας τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν τις εθνικές τους στρατηγικές για την ενίσχυση του σεβασμού του Κράτους Δικαίου» επεσήμανε ο Κώστας Τσιάρας. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης επί της αναθεώρησης των κανονισμών για τις επιδόσεις και τη λήψη αποδείξεων, οι οποίοι έχουν πυκνή χρήση στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική.
«Ο κανονισμός για τις διασυνοριακές επιδόσεις δικαστικών και εξώδικων πράξεων έχει μεγάλη πρακτική σημασία, διότι κατοχυρώνει στην πράξη τα δικαιώματα των διαδίκων για αποτελεσματική δικαστική προστασία και ακρόαση και αποτελεί έτσι το σταθερό θεμέλιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των αποφάσεων, ιδίως μετά την σταδιακή κατάργηση της κήρυξης της εκτελεστότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο Έλληνας Υπουργός.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ο Κώστας Τσιάρας δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον νέο Επίτροπο για ζητήματα Δικαιοσύνης DidierReyenders, στον οποίο ευχήθηκε να συνεχίσει το σπουδαίο έργο που παρέλαβε από τον προκάτοχό του Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Κώστας Τσιάρας ανέπτυξε, παράλληλα, διμερείς επαφές με ομόλογους του Υπουργούς Δικαιοσύνης της ΕΕ στις οποίες περιέγραψε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και την επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της από τα ελληνικά Δικαστήρια. Τέλος, στις κατ’ ιδίαν επαφές του, αξιοποίησε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ιρλανδό ομόλογό του CharlieFlanagan, καθώς και με την αρμόδια Υπουργό του Λουξεμβούργου SamTansonγια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρώπη από την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών. Στις συνομιλίες των Υπουργών, ο Κώστας Τσιάρας επεσήμανε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του ζητήματος από την Ευρώπη, «χωρίς να κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα ζητήματαπροστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο, τέλος, ο Κώστας Τσιάρας ζήτησε την στήριξη των ομολόγων του ενόψει της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και κάλεσε τους ομολόγους του σε συνεργασία για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.