Η μουσική νουβέλα ‘’Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί’’ για κουαρτέτο εγχόρδων του διακεκριμένου συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, θα ερμηνεύσει το κουαρτέτο L’anima, στις 7/2/2016, στην πρώτη από τις τέσσερις συναυλίες που δίνει, στο χώρο πολιτισμού ΜΠΕΤΟΝ 7, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα της ιστορίας του ελληνικού κουαρτέτου εγχόρδων και της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, έργων μουσικής δωματίου, γενικότερα.
Το έργο είναι από τη συλλογή ‘’Μεταλλάξεις Θεσσαλικά’’ μία από τις επτά συλλογές με το γενικό τίτλο ‘’Μεταλλάξεις Ελληνικά’’ και υπότιτλο ‘’Μια ελεγεία στην Ελληνίδα Επαρχία’’.
Η κάθε μία συλλογή περιέχει πέντε έργα μουσικής δωματίου για διάφορα μουσικά σύνολα, εμπνευσμένα από πέντε δημοτικά τραγούδια μιας περιοχής της πατρίδας μας με κοινά μουσικολογικά χαρακτηριστικά.
Οι λίγοι που είχαν την τύχη να ακούσουν το κουαρτέτο L’anima, με τη σύμπραξη και των κορυφαίων μουσικών Απόστολου Παληού στο πιάνο και Σπύρο Μουρίκη στο κλαρινέτο, τις μουσικές νουβέλες του Μπακαλάκου, από τη συλλογή ‘’Μεταλλάξεις Θεσσαλικά’’, σε τέσσερις μοναδικές συναυλίες, στο θέατρο ‘’ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΤΑ’’ του πολυχώρου του δήμου Αθήνας, ήταν οι τυχεροί γιατί απόλαυσαν εξαιρετικές ερμηνείες του συνόλου, το σεξτέτου που δημιούργησε ο συνθέτης για την ερμηνεία των έργων του.
Στην τελευταία συναυλία ο συνθέτης συμπεριέλαβε και έργα άλλων καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών, στην προσπάθειά του να συμβάλει, ώστε να φανεί η νεοελληνική μουσική δημιουργία, στο χώρο της σύγχρονης λόγιας ελληνικής μουσικής.
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση επιλογής έργων από τις ‘’Μεταλλάξεις Ελληνικά’’ στους Σοφάδες. Ακούστηκαν μουσικές νουβέλες από τις συλλογές ‘’Μεταλλάξεις Θεσσαλικά’’ ‘Μεταλλάξεις Δωδεκανησιακά’’ και ‘’Μεταλλάξεις Ιονίων Νήσων’’
Ήταν η πρώτη συναυλία στην επαρχία. Θα ακολουθήσουν και άλλες σε διάφορες πόλεις που διαθέτουν θέατρο κατάλληλο θέατρο, για να φιλοξενήσουν το υπέροχο σεξτέτο.
Η μουσικές νουβέλες είναι μουσικά έργα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία τις προσδιορίζουν ως νέο είδος μουσικών έργων σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Είναι έργα μουσικής χαρακτηριστικά ελληνικής, σε εφαρμογή της πρωτότυπης μουσικής πρότασης του Θωμά Μπακαλάκου, κατά το τμήμα που αφορά στην αξιοποίηση της ελληνικής δημοτικής και λαϊκής μουσικής μας παράδοσης, με δημιουργική αφομοίωση και σύγχρονη μουσική σκέψη.
Με την πρόταση αυτή, ένα καταξιωμένο δημοτικό ή λαϊκό τραγούδι αποτελεί πηγή έμπνευσης για το συνθέτη, τόσο με τα μουσικά του υλικά, τα οποία με σύγχρονη μουσική σκέψη χρησιμοποιεί για την έμπνευση και την δημιουργία των μουσικών υλικών της νουβέλας που σχεδιάζει, όσο και με τη λειτουργικότητα του τραγουδιού στην κοινωνία, για την έμπνευση του θέματος – της ιστορίας που θέλει μουσικά να εκφράσει.
Το κείμενο καταγραφής της υπόθεσης μιας μουσικής νουβέλας, το ονομάζει ο συνθέτης κείμενο εργασίας, που είναι καθοριστικό και για τη φόρμα της μουσικής νουβέλας, ενώ η μουσική του εκφερόμενου λόγου του κειμένου εργασίας συμβάλει στην έμπνευση των μουσικών σημείων του νέου έργου.
Το δημοτικό τραγούδι που επέλεξε να αξιοποιήσει ο συνθέτης, το κείμενο εργασίας, και η μουσική νουβέλα που δημιούργησε, τα παραδίδει στο λογοτέχνη συνεργάτη του, ο οποίος εμπνέεται ένα ποίημα ή δοκίμιο. Και αυτά τα έργα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που αποκτούν, μέσα από τη διαδικασία δημιουργίας τους, επηρεαζόμενα άμεσα από τα μουσικά έργα, δημοτικό τραγούδι και μουσική νουβέλα, αποτελούν νέα είδη λογοτεχνικών έργων. Το μουσικό ποίημα και το μουσικό δοκίμιο και φέρουν τον ίδιο τίτλο, με εκείνον του δημοτικού τραγουδιού που ο συνθέτης επέλεξε να αξιοποιήσει.
Έτσι με την πρωτότυπη μουσική του πρόταση ο Θωμάς Μπακαλάκος, ορίζει μια διαδικασία ΠΟΛΥΤΕΧΝΟΥ, το οποίο ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ενός ομώνυμου μουσικού πίνακα ή χαρακτικού, που ο εικαστικός καλλιτέχνης εμπνέεται από το δημοτικό τραγούδι, το κείμενο εργασίας, τη μουσική νουβέλα, το μουσικό ποίημα ή το μουσικό δοκίμιο. Και έτσι γίνεται η παράδοση γίνεται εφαλτήριο δημιουργίας νέων έργων μουσικής και λογοτεχνίας χαρακτηριστικά ελληνικών.
Τέλος ολόκληρο το υλικό, αυτού του πολύτεχνου, έρχεται στα χέρια του ερμηνευτή ή των ερμηνευτών της μουσικής νουβέλας και αποτελεί πολύτιμο και μοναδικό εργαλείο, χρήσιμο για την ανάλυση του μουσικού κειμένου της νουβέλας, ώστε με την ερμηνεία του να προβεί στην απόδοση των «λέξεων και των πραγμάτων».
Ο λαός σε εποχές κρίσης γαντζώνεται από την παράδοση για να υπάρξει.
Ο συνθέτης όμως, ιδίως αυτός, πρέπει να εμπνέεται σταθερά από τη μουσική μας παράδοση, το δημοτικό τραγούδι, όπου τα μουσικά μας αρχέτυπα και η μητρική μας μουσική γλώσσα είναι στις καθαρότερες εκφράσεις τους. Μια μητρική μουσική γλώσσα, η οποία είναι τόσο διαφορετική από τις μουσικές γλώσσες των άλλων λαών, όσο είναι και η ομιλούμενη πλούσια ελληνική μας γλώσσα.
Τα θέματα που ο Θωμάς Μπακαλάκος επιλέγει να εκφράσει με τις μουσικές του νουβέλες, είναι ιστορίες απλών ανθρώπων, περιπέτειες που περνάνε από το μυαλό τους, την ώρα που χορεύουν ή τραγουδάνε το δημοτικό τραγούδι με ταχύτατη εναλλαγή συναισθημάτων και εκφράσεων με το πρόσωπο και τις κινήσεις στο χορό.Σε αυτές τις λίγες στιγμές της συναισθηματικής έκρηξης, μπροστά από τα μάτια τους περνάει όλη η ζωή τους, ο κόσμος ολόκληρος.
Την πρότασή του ο συνθέτης παρουσίασε πρόσφατα, σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Κεντρο Ιστορικης & Λαογραφικης ¨Ερευνας “ο Απόλλων” Καρδίτσας, από όπου πήραμε και το υλικό του δελτίου.
Οι μουσικές νουβέλες από τη συλλογή ‘’Μεταλλάξεις Θεσσαλικά’’ ηχογραφήθηκαν από το ίδιο σύνολο σεξτέτου, που τις παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση και σύντομα θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο.
Το κουαρτέτο L’anima με τις τέσσερις συναυλίες του που γίνονται Κυριακές και ώρα 8μ.μ στις 7/2/2016-14/2/2016-21/2/2016 και 28/2/2016, εορτάζει τα είκοσι χρόνια αδιάκοπης και δημιουργικής παρουσίας του, στο χώρο της λόγιας ελληνικής μουσικής σκηνής, με ερμηνείες στο υψηλότερο επίπεδο έργων καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων συνθετών, σε συναυλίες και ηχογραφήσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Οι συναυλίες γίνονται στο χώρο πολιτισμού ΜΠΕΤΟΝ 7. Πύδνας 7 Βοτανικός Αθήνα.