Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησής μας για την αναβάθμιση των ΤΕΙ


 Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των του νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στόχος της Κυβέρνησης από το 2004 έως και σήμερα είναι η στήριξη και  αναβάθμιση της ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης ώστε τα ελληνικά δημόσια Α.Ε.Ι. να είναι ποιοτικά και ανταγωνιστικά μέσα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό και διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προέβη σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις στοχευμένες με άμεσα αποτελέσματα για την αναβάθμιση των Ανώτατων Ιδρυμάτων μας. Με τον ίδιο στόχο καταθέτουμε και το Νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα.

Παρόλα αυτά κατηγορούμαστε ότι επιδιώκουμε και προωθούμε το κλείσιμο Τμημάτων ΤΕΙ που έχουν ελάχιστο αριθμό εγγεγραμμένων σπουδαστών. Ουδέν ανακριβέστερον. Όχι μόνο δεν κλείνει κανένα Τμήμα ΤΕΙ, αντιθέτως με τη συγκεκριμένη διάταξη προωθείται ο εξορθολογισμός και  η αναδιοργάνωση των υφιστάμενων Τμημάτων ώστε με την αλλαγή του γνωστικού τους αντικειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας και της οικονομίας και να καταστούν ελκυστικά για τους υποψήφιους και κατά συνέπεια ανταγωνιστικά και βιώσιμα. Θα ήθελα δε να τονίσω ότι τα Τμήματα στα οποία εμφανίστηκαν προβλήματα είναι αυτά που ιδρύθηκαν χωρίς κανένα προγραμματισμό και με ψηφοθηρικά κριτήρια επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Από το 2004 μέχρι σήμερα όλες οι παρεμβάσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ αποσκοπούσαν στη διάσωση των θνησιγενών Τμημάτων.

Να σας θυμίσω ότι αμέσως μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση είχαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Κεφαλονιά το οποίο είχε μόλις 8 εγγεγραμμένους φοιτητές. Με τόλμη και υπευθυνότητα προχωρήσαμε στην αναστολή λειτουργίας του Τμήματος και στην αλλαγή γνωστικού αντικειμένου σε Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης.

Το αποτέλεσμα: Το ακαδημαϊκό έτος 2008-09 το Τμήμα αυτό είχε 327 επιτυχόντες. Επίσης, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Παράρτημα Άμφισσας του ΤΕΙ Λαμίας το έτος 2007-08 είχε μόλις 27 επιτυχόντες. Με την αλλαγή γνωστικού αντικειμένου σε Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης φέτος οι επιτυχόντες ανήλθαν σε 215.

Επίσης, τους τελευταίους μήνες έχουμε προβεί στη μετονομασία 10 Τμημάτων ΤΕΙ, μετά από διάλογο με τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γνώμη της Ειδικής Επιτροπής Χωροταξικού Σχεδιασμού που συστήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό και αποφάσεις του ΣΑΤΕ προκειμένου να λειτουργούν Τμήματα με σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα

Σε κάθε περίπτωση κανένα από τα 41 Τμήματα που αναφέρονται στα δημοσιεύματα ότι πρόκειται να κλείσουν δεν κινδυνεύει δεδομένου ότι σε όλα το ποσοστό των εγγεγραμμένων επί συνόλου εισακτέων κατ’ έτος είναι πάνω από 10% που προβλέπει η προτεινόμενη ρύθμιση. 

Διατυπώνεται επίσης στα δημοσιεύματα και αναπαράγεται από μερικούς ότι το πρόβλημα κάποιων Τμημάτων ΤΕΙ έχει επιτείνει η καθιέρωση της «βάσης του 10». Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η καθιέρωση της «βάσης του 10» είχε τη σύμφωνη γνώμη των Πρυτάνεων, των Προέδρων ΤΕΙ και της ΟΣΕΠ ΤΕΙ, θα πρέπει κάποια στιγμή να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε για τα Α.Ε.Ι. της χώρας μας. Θέλουμε εικονικές εγγραφές στα Α.Ε.Ι.; Θέλουμε να εισάγονται όλοι χωρίς προϋποθέσεις; Χωρίς να διαθέτουν ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων και να μπορούν έτσι να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους; Προτιμούμε να εθελοτυφλούμε γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα Τμήματα που οι σπουδαστές εισήγοντο με βαθμούς χαμηλότερους του 10, ελάχιστοι ήταν τελικά εκείνοι που κατάφερναν να πάρουν πτυχίο.

Με τις ρυθμίσεις του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου σκοπείται η θεσμική ολοκλήρωση της ανωτατοποίησης των Τ.Ε.Ι., με την εναρμόνιση του νομοθετικού τους πλαισίου με τα ισχύοντα για τα Πανεπιστήμια, ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω καταξίωση των Τ.Ε.Ι. για να δρουν ανταγωνιστικά μέσα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον, παρέχοντας στους σπουδαστές τους σπουδές υψηλής ποιότητας με κύρος και αξιοπιστία. Εντάσσεται δε και η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία στον ευρύτερο σχεδιασμό της Κυβέρνησής μας για την αναβάθμιση των ΤΕΙ και σε συνδυασμό με όλες τις προαναφερόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες αποδεικνύει ότι η πολιτική μας για τον τομέα αυτό της ανώτατης εκπαίδευσης μόνο αποσπασματική και ευκαιριακή δεν είναι».

Προηγούμενο άρθρο Υποβλήκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Δήμου Μουζακίου στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»
Επόμενο άρθρο Στο πρόγραμμα Αλεξ. Μπαλτατζής η αγροτική οδός του Δ. Αχελώου