Νέο χαράτσι επιβάλλεται από φέτος στους αγρότες με την αύξηση της εισφοράς στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» από τα ανείσπρακτα έσοδα του καταχρεωμένου από το 2003 μέχρι σήμερα Οργανισμού – που ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το νέο διοικητή του Θεόδωρο Σαρρή – υποστηρίζει σε δήλωσή του, το μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ. και πολιτευτής Καρδίτσας Νίκος Παππάς.
Οι αγρότες βέβαια θυμούνται καλά ότι όταν πέρυσι δόθηκε ένα τέτοιο ποσό ως αποζημίωση με το πακέτο Χατζηγάκη, χαρακτηρίστηκε ως «ψίχουλα» από τον κ. Παπανδρέου, ενώ η κ. Μπατζελή απειλεί να το πάρει και αυτό πίσω, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
Οπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο, συνεχίζεται η υποχρεωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, αλλά η εισφορά των αγροτών διαμορφώνεται στο 4% της αξίας της από 3% που ήταν μέχρι σήμερα για τους αγρότες και από 0,5% στο 1% για τους κτηνοτρόφους. Η εισφορά αυτή θα πρέπει μάλιστα να καταβάλλεται στον ΕΛΓΑ έως τις 31 Ιουλίου κάθε έτους μέσω της διαδικασίας της υποβολής της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας, ενώ έως σήμερα καταβάλλονταν μέσω των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων.
Επίσης θεσπίζεται γενική εισφορά στον ΕΛΓΑ 2 – 5% για όσους έχουν εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες, ακόμα και για ετεροεπαγγελματίες. Η σχετική εισφορά βαρύνει όσους το συνολικό τους εισόδημα είναι πάνω από το αφορολόγητο όριο.
Προβλέπεται, ακόμα, η πρόσθετη και προαιρετική ασφάλιση, για όσους επιθυμούν να ασφαλίσουν την παραγωγή τους από επιπλέον κινδύνους ή από ασθένειες.
Παράλληλα, το ποσοστό καταστροφής κάτω από το οποίο ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, που σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα ήταν 20%, μπορεί να φτάσει και το 50% για προϊόντα που εμφανίζουν συχνά ζημιές, εκτός αν οι δικαιούχοι καταβάλλουν μεγαλύτερο ασφάλιστρο. Την ίδια ώρα μπαίνει πλαφόν 70.000 ευρώ ανά δικαιούχο στις αποζημιώσεις που εισπράτουν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ.
Η κυβέρνηση, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε, λέει ότι οι αποζημιώσεις δεν μπορούν να ξεπερνάνε τα έσοδα που θα έχει ο ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών, σε διαφορετική περίπτωση θα κόβεται μέρος της αποζημίωσης, ώστε οι αποζημιώσεις να μην ξεπερνάνε τις εισφορές.
Στην ουσία, ενώ οι αγρότες θα πληρώνουν τις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, αφού αλλιώς δε θα μπορούν ούτε τα προϊόντα τους να πουλήσουν, ούτε αγορές ακόμη και αγροτικών μηχανημάτων να κάνουν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην αποζημιώνονται για τις ζημιές που θα παθαίνουν.