Ο δωδεκάλογος των ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση


 

Οι γυναίκες τα μεγάλα θύματα

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο σύλλογος γυναικών ν. Καρδίτσας για το νέο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό, ιδιαίτερα στις ζωές των γυναικών. Στη συνέντευξή τύπου παρευρέθηκε η κα. Κλεοπάτρα Ζούκα πρόεδρος του συλλόγου και η κα. Ρούλα Χαλάτση μέλος του συλλόγου, η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και  το ΔΝΤ με τις ψήφους του ΛΑ.Ο.Σ. και τη στήριξη της ΝΔ εκτέλεσαν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Το εν λόγω νομοσχέδιο αλλά και άλλες άμεσες παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων, θα συμπληρωθεί στην πορεία από πρόσθετα νομοθετήματα για να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του μνημονίου.

Μνημόνιο και νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπουν:

1.  Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλα τα Ταμεία.

Η αύξηση αυτή αφορά πρωτίστως τις γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο για τις οποίες το όριο θα αυξηθεί σταδιακά από την 1/1/2011 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013. Ακόμα όμως και αυτό το όριο τους φαίνεται μικρό και με σχετική ρύθμιση το συνδέουν με το προσδόκιμο ζωής, έτσι ώστε να προστίθενται κάθε δεκαετία 4 μήνες αύξησης του ορίου για κάθε έτος αύξησης του προσδόκιμου!

2.Ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 60ό έτος για όλους. Δηλαδή από την 1/1/2011 κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να συνταξιοδοτείται πριν το 60ό έτος, ακόμα και αν υπάγεται στο καθεστώς των ΒΑΕ, ακόμα και αν έχει 40 χρόνια εργασίας.

3.Μείωση των συντάξεων κατά 5% ετησίως. Για όποιον αποχωρεί πριν το 65ο έτος (πρόωρη), η ποινή θα ανέρχεται στο 6% ετησίως, που σημαίνει ότι η συνολική μείωση στην πενταετία (60ό έτος) θα φτάνει το 30% της σύνταξης. Η εφαρμογή των μέτρων για την αύξηση των ορίων ηλικίας, ουσιαστικά αρχίζει από την 1/1/2011.

4.Υποχρεωτική εργασία για 40 χρόνια για να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη. Καταργείται η 35ετία (σε όσες περιπτώσεις είχε απομείνει) αλλά και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας.

5.Επίσης επέρχεται δραματική συρρίκνωση όλων των συντάξεων μέσα από τη μείωση του συντάξιμου μισθού ο οποίος θα υπολογίζεται σε όλο τον εργάσιμο βίο, αντί της καλύτερης πενταετίας της τελευταίας δεκαετίας (π.χ. ΙΚΑ). Μείωση θα επέλθει και με την συμπίεση του συντελεστή αναπλήρωσης από το 2% ετησίως (70% στην 35ετία) στο 1,2% μεσοσταθμικά ( 48% συντελεστής αναπλήρωσης στην 40ετία)!

Ταυτόχρονα  μειώνονται τα ανώτερα όρια στις συντάξεις.

Επιβάλλεται χαράτσι στις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ από τον Αύγουστο του 2010. Το χαράτσι θα κλιμακώνεται από το 5 έως και 10%.

6.Το κράτος σταματά να χρηματοδοτεί την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η εφαρμογή του μνημονίου μετατρέπει τις  συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα. Το ύψος της αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού δεν θα ξεπερνά το 48%. Αυτή θα είναι η οροφή, δηλαδή η μεγαλύτερη σύνταξη για όλους. Η λεγόμενη «βασική σύνταξη» των 360 ευρώ, πετάγεται στο καλάθι των αχρήστων πριν ακόμα στεγνώσει το προπαγανδιστικό μελάνι. Η μη καταβολή της «βασικής σύνταξης», γιατί περί αυτού πρόκειται ανεξάρτητα πώς θα το παρουσιάσει η κυβέρνηση, σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση και μακροπρόθεσμα καταργείται η συμμετοχή του κράτους στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το σύστημα μετατρέπεται σε ατομικό και κεφαλαιοποιητικό. Δεν θα διαφέρει πλέον από την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία αποκτά νομιμοποίηση και αντικειμενικό έδαφος ανάπτυξης. Ο νέος τρόπος υπολογισμού αρχίζει να «μετράει» από το 2013. Όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά το 2017 – δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που εργάζονται σήμερα – η σύνταξή τους θα υπολογίζεται με τα νέα δεδομένα. Αρχικά θα ισχύσει μεικτό σύστημα υπολογισμού της σύνταξης. Αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν το 2018, το τμήμα της σύνταξης μέχρι το 2012 θα υπολογιστεί με τον παλιό τρόπο, ενώ η πενταετία 2013 -2017 θα υπολογιστεί με τους νέους συντελεστές.

Από την 1/1/2015 που αρχίζει ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση τα νέα δεδομένα, οι έτσι και αλλιώς μίζερες συντάξεις θα καταρρεύσουν.

7.Κατακρεούργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Η λίστα του ΙΚΑ συρρικνώνεται μέχρι το 10% στα επαγγέλματα και στις ειδικότητες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή μέχρι τώρα. Οι ανατροπές μέσα στο 2011 με υπουργικές αποφάσεις.

8.Συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων με χειροτέρευση των όρων απονομής και τακτική επανεξέταση. Θα υποχρεώσουν ανάπηρους και σακατεμένους από «ατυχήματα» και ασθένειες να εργάζονται.

9.Νωρίτερα από το 2013 όσοι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν εργασία στο δημόσιο, θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, όπου θα τους «συναντήσουν» και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι το 2018 που ήδη είναι στο δημόσιο.

10.Μέχρι το 2017 διαμορφώνονται 3 Ταμεία κύριας σύνταξης (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες). Το κύριο βέβαια εδώ δεν είναι η μορφή, αλλά το γεγονός ότι οι παροχές σε αυτά τα Ταμεία – όπου θα υπάγονται πλέον όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι – θα καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα και άρα η εκάστοτε κυβέρνηση θα «κόβει και θα ράβει». Σε αυτά τα πλαίσια, οι εργαζόμενοι που θα πιάνουν δουλειά στο Δημόσιο από το 2013 θα υπάγονται στο ΙΚΑ.

11.Ενιαιοποιούνται οι Κλάδοι Υγείας και υπάγονται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, με σκοπό την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και της μείωσης της προστασίας από το Δημόσιο στον τομέα αυτό.

12.Μείωση και των επικουρικών συντάξεων και μάλιστα κάτω και από το 20%. Το ύψος της επικουρικής θα καθορίζεται με κυβερνητικές αποφάσεις ύστερα από «αναλογιστικές μελέτες».

-Εκβιασμός στους φτωχούς αγρότες

Στο νομοσχέδιο προωθούνται νέες εκβιαστικές εισπρακτικές μεθοδεύσεις σε βάρος των φτωχών αγροτών. Όπως προβλέπεται, αν δεν πληρωθούν οι εισφορές στον ΟΓΑ όχι μόνο δε θα υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, αλλά δε θα καταβάλλονται ούτε οι επιδοτήσεις ούτε οι αποζημιώσεις ούτε οι επιχορηγήσεις ούτε θα επιτρέπεται να δίνονται δάνεια. Είναι σαφές ότι πρόκειται για εισπρακτική αυθαιρεσία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεισπρακτικής επίθεσης της κυβέρνησης σε βάρος της αγροτιάς.

Το «νέο σύστημα» δεν οδηγεί σε συρρίκνωση και ευτελισμό των συντάξεων μόνο με βάση τους υπολογισμούς και τους συντελεστές. Στη ζωή θα αποδειχτεί ακόμα πιο επώδυνο. Ποιος άραγε εργάτης βιομηχανίας μπορεί να εργάζεται 40 ολόκληρα χρόνια; Και ποιος εργαζόμενος στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της ανεργίας μπορεί να βρίσκει μεροκάματο αδιάλειπτα για τόσα χρόνια; Και, τέλος, ποιος εργοδότης θα κρατήσει στην επιχείρησή του μια γυναίκα μετά τα 65 χρόνια όταν σήμερα από τα 50 τους  δείχνουν την πόρτα…;

Στην πράξη το νέο Ασφαλιστικό θα αποδειχτεί κάτι πολύ χειρότερο από έναν τρόπο που θα διαλύσει τις συντάξεις γιατί θα διαλύσει τη ζωή ολόκληρης της λαϊκής οικογένειας.

Και σε αυτό πρέπει να απαντήσουν όλοι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, όλοι οι άνθρωποι του μόχθου. Να απαντήσουν δηλαδή αν θα αφήσουν την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση, να εξολοθρεύσουν τις νέες γενιές.

Και σε αυτό το δίλημμα, σε αυτή την πρόκληση δεν υπάρχει μέση λύση. Ο δρόμος του αγώνα και της ταξικής αντεπίθεσης είναι μονόδρομος.


ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

1.ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ: Σημαντικό να παραμείνει η πενταετής διαφορά. Αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας.

2.ΣΑΡΑΝΤΑΧΡΟΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Πάρα πολύ δύσκολα θα μπορεί μια γυναίκα να έχει σαράντα χρόνια εργασίας χωρίς διακοπή, λαμβάνοντας υπ’ όψη:

α)Τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται μεταξύ των γυναικών.

β)Τα μεγάλα επίσης ποσοστά γυναικών που απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης (τρίωρα, τετράωρα κ,λ,π,) που δεν εξασφαλίζουν ικανό αριθμό ενσήμων για σύνταξη. Εδώ να σημειωθεί ότι στην Καρδίτσα το τελευταίο διάστημα μια σειρά κυρίως μικρές επιχειρήσεις που απασχολούνται νέες γυναίκες μετέτρεψαν την σχέση εργασίας τους σε τετράωρη από οχτάωρη, με ότι αυτό συνεπάγεται(μισθός, ασφάλιση κ.λ.π.).

3.ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ:  Αναρωτιέται κανείς ποιος εργοδότης θα κρατήσει μια γυναίκα 60 ή 65 ετών όταν τώρα από τα 50 επικαλούνται την ηλικία για να τις απολύσουν;

4.ΒΑΡΕΑ-ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: Ο αποχαρακτηρισμός θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε γυναίκες που εργάζονται σε τέτοιους κλάδους με κύρια επίπτωση στην υγεία τους (αναπαραγωγική διαδικασία, μυοσκελετικά προβλήματα, γυναικολογικοί καρκίνοι, δερματικές ασθένειες κ.ά). Αντιμετωπίζουν ήδη πολλά τέτοια προβλήματα, που σαφώς θα επιδεινωθούν με τα παραπάνω χρόνια δουλειάς.

5. ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Τέλος γίνεται σαφές ότι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με  το σύνολο των μέτρων του μνημονίου, οδηγεί τις γυναίκες στο περιθώριο. Η χειραφέτηση και η πραγματική ισότητα τους μοιάζει πια ανέφικτη.

Προηγούμενο άρθρο ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΤΡΟΙΚΑΣ» ΓΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΥΦΕΣΗ
Επόμενο άρθρο Άρχισε το έργο ασφαλτόστρωσης κεντρικών οδών της Καρδίτσας