Ο δημόσιος απολογισμός της ΔΕΤΑΚ γίνεται χωρίς να υπάρχουν εγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία


Την Κυριακή ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΚ δημοτικός σύμβουλος κ. Α. Ξυδιάς, καλεί τον λαό της Καρδίτσας για να κάνει δημόσιο απολογισμό της ΔΕΤΑΚ, δημοτικής επιχείρησης που αναγκαστικά σύμφωνα με τον νέο κώδικα σταμάτησε την δραστηριότητά της από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι:

  • Ο απολογισμός αφορά δραστηριότητα 20 μόλις μηνών και μάλιστα μια μεταβατική περίοδο αφού από το 2006 είχε ήδη ψηφιστεί ο νέος δημοτικός κώδικας που προέβλεπε τον μετασχηματισμό των δημοτικών επιχειρήσεων όλης της χώρας.
  • Ο απολογισμός αυτός γίνεται χωρίς οικονομικά στοιχεία. Όταν μάθαμε από τον τύπο ότι θα γινόταν ο απολογισμός ζητήσαμε από την 11-2-2009 μια σειρά στοιχεία οικονομικά, εργασιακά κλπ. Μόλις χθες μας απάντησαν, με το υπ αριθμ. 248/19/2/2009 έγγραφο, ότι «τα οικονομικά στοιχεία δεν έχουν οριστικοποιηθεί μιας και δεν έχει δημοσιοποιηθεί ο ισολογισμός. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών όλα τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα …»
  • Πέρα όμως από τα οικονομικά στοιχεία, ζητήσαμε και κάποια τιμολόγια όπως πχ. τα τιμολόγια για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων 2008. Ούτε τα τιμολόγια αυτά μας δόθηκαν. Γιατί άραγε; Τι θέλει να κρύψει ο κ. Ξυδιάς;
  • Ο απολογισμός αυτός γίνεται ουσιαστικά χωρίς απόφαση κανενός οργάνου, αφού το Δ.Σ. της ΔΕΤΑΚ δεν υφίσταται πλέον, ενώ το Δ.Σ. της ΔΗΚΕΚ (μετεξέλιξη της ΔΕΤΑΚ για κάποιες από τις δραστηριότητές της) θα έπαιρνε μια τυπική απόφαση μόλις χθες βράδυ (οι γραμμές αυτές γράφονται λίγες ώρες πριν), μόνον και μόνον να καλύψει την προ πολλού ανακοινωθείσα πρωτοβουλία του κ. Ξυδιά να κάνει δημόσιο απολογισμό.

Από όλα αυτά είναι φανερό ότι γίνεται ένας δημόσιος «απολογισμός» της ΔΕΤΑΚ έως και την 30-9-2008 όταν για το 2008 δεν υπάρχουν επίσημα οικονομικά στοιχεία. Δεν υπάρχει ταμειακό κλείσιμο, εγκεκριμένος από το Δ.Σ. οικονομικός απολογισμός, έλεγχος από ελεγκτές κλπ. Τελικά ο κ. Ξυδιάς κάνει έναν «απολογισμό» πεπραγμένων για μια δημοτική επιχείρηση που έχει σταματήσει την δραστηριότητά της τον Σεπτέμβριο του 2008, που δεν έχει κλείσει ακόμα τα βιβλία της, που δεν υπάρχει απόφαση του νόμιμου οργάνου της για έγκριση οικονομικού απολογισμού.

Με άλλα λόγια ο κ. Ξυδιάς και ο προϊστάμενός του κ. Βερίλλης κάνουν μία συγκέντρωση όχι για την ουσία αλλά για έπαρση και για προσωπική προβολή. Μια συγκέντρωση στην οποία θα κυριαρχήσει ο γνωστός λόγος των κ. Βερίλη και Ξυδιά, λόγος μεγαλόστομος, ανερμάτιστος και κούφιος. Εμείς … δεν θα πάρουμε. Θα πούμε όμως στους δημότες πολλές αλήθειες από τα πεπραγμένα της νέας διοίκησης που δεν θα ακούσουν στον δημόσιο «απολογισμό» της ΔΕΤΑΚ.  

                                                                      Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

                                                                                            Χρήστος Τέγος

                                                                                         Μανώλης Τσίπρας

Προηγούμενο άρθρο Bελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ΑΕΙ»
Επόμενο άρθρο Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των Κλειστών