Τα προβλήματα των αμβυκούχων – αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής μας, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας & Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κ. Αθ. Μαρκινού με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Καρδίτσας και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Μιλτ. Στεργιούλη, το Γραμματέα του Συλλόγου κ Βάϊος Ξανά και το Μέλος κ. Δημ Κιουλάφα.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου, στην Τοπική Κοινότητα Σταυρού, συμμετείχαν και υπηρεσιακά στελέχη του Γραφείου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη επίλυσης του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αμβυκούχοι τον τελευταίο καιρό, εξ’ αιτίας της κατάργησης του Τελωνείου Καρδίτσας, γεγονός που τους αναγκάζει πλέον να μετακινούνται στα Τρίκαλα για θέματα που αφορούν τις άδειές τους, την σφράγιση και αποσφράγιση των αμβύκων κ.α.
Ο κ. Μαρκινός επαναβεβαίωσε την πρόθεση του Δήμου να διαθέσει χώρο για τη λειτουργία -σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών – γραφείου, όπου αρμόδιος υπάλληλος θα εξυπηρετεί τους αμβυκούχους, πρόταση που, όπως επισήμανε ο κ. Στεργιούλης, ικανοποιεί πλήρως το Σύλλογο, ο οποίος μάλιστα σε σχετική επιστολή προς τους βουλευτές εξαίρει την πρόθεση του Δήμου να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος και ζητά την υποστήριξή τους στο σχετικό αίτημα.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για την διατήρηση του παραδοσιακού καθεστώτος που αφορά αποκλειστικά τους νόμιμους αμπελοκαλλιεργητές, ώστε να διασωθούν τα πατροπαράδοτα ποτά τσίπουρο και τσικουδιά, αλλά και η ίδια η ελληνική αμπελοκαλλιέργεια, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
– Να παραμείνει σε ισχύ ο Νόμος 2969/01 βάση του οποίου επιτρέπεται η πώληση του αποστάγματος από τους παραγωγούς των διήμερων (μικρών) αποσταγματοποιών σε χύμα μορφή για συμπλήρωση του αγροτικού εισοδήματός τους.
– Να επιτραπεί η χρήση μιας απλής ετικέτας μόνο στα νόμιμα, που ορίζονται από τα τελωνεία και μόνο τα προς διάθεση στην αγορά αποστάγματα, στην οποία να φαίνονται τα στοιχεία του παραγωγού, των Τελωνειακών αδειών απόσταξης και του ποιοτικού ελέγχου από νόμιμη- έγκυρη Χημική Υπηρεσία
– Να γίνει δεκτό το αίτημα για την απόσταξη των στεμφύλων 50% αντί του 35% για να διευκολυνθεί η απόσταξη χωρίς την προσθήκη νερού στον άμβυκα, η οποία δεν υπολογίζεται τελωνειακά και προπληρώνεται.
– Για την προστασία του κλάδου να αναγνωρισθούν το κρασί, το τσίπουρο και η τσικουδιά ως προϊόντα του παραγωγού και να διατίθενται στην κατανάλωση σύμφωνα με το άρθρο Ε. παρ. 8 του Ν.2969/01.
– Να ανασταλούν όλες οι άδειες λειτουργίας που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια σε μη αμπελοκαλλιεργητές.
Ο κ. Μαρκινός διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοίκησης ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει πλήρως το αίτημα επαναλειτουργίας του Τελωνείου στην πόλη μας. Αν παρά τις όποιες προσπάθειες των τοπικών φορέων, αυτό δεν επιτευχθεί, θα επιδιωχθεί η
λειτουργία Γραφείου εξυπηρέτησής τους στην Καρδίτσα. Ο Δήμος θα αποστείλει προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σχετικό υπόμνημα, στηρίζοντας τόσο το συγκεκριμένο αίτημα, όσο και το σύνολο των αιτημάτων των αμβυκούχων- αμπελοκαλλιεργητών, με τους οποίους επιδιώκει τη στενή συνεργασία για τη διαφύλαξη της πατροπαράδοτης αυτής ενασχόλησης, αλλά και ευρύτερα της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.