Ο Δήμος Καρδίτσας πρωτοστατεί στην «Ώρα της Γης»


Είναι από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που δήλωσαν συμμετοχή στην παγκόσμια πρωτοβουλία ενάντια στην κλιματική αλλαγή με συμβολικό σβήσιμο των φώτων σε δημοτικά κτίρια, πλατείες και πεζοδρόμους για μία ώρα από 20.30 έως 21.30, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009.

Στις 20:30, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, ο Δήμος Καρδίτσας, πόλεις και χωριά σε ολόκληρο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης- στέλνοντας ένα ισχυρό παγκόσμιο μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 1000 πόλεις του πλανήτη αναμένεται να συμμετάσχουν στη φετινή «Ώρα της Γης». Με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί ένα μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου, λίγους μήνες πριν την Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009, ότι απαιτούμε τη δέσμευσή τους για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προς όφελος του πλανήτη.

Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας Δομήνικου Βερίλλη

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο δήλωσε σχετικά με την πρωτοβουλία:

«Ο Δήμος Καρδίτσας είναι ένας από τους πρώτους Δήμους της χώρας που δήλωσε συμμετοχή σ’ αυτή την πρωτοβουλία, καθώς θεωρούμε ότι είναι καιρός πλέον να αναλάβουμε όλοι δράση για τη σωτηρία του πλανήτη και  να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους ισχυρούς του κόσμου, ότι πρέπει εδώ και τώρα να λάβουν μέτρα για την  αναστροφή μιας πορείας που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοκαταστροφή.

Η απόφασή μας να συμμετάσχουμε στην «Ώρα της Γης» σηματοδοτεί την προτεραιότητα που δίνουμε ως Δημοτική Αρχή στο περιβάλλον, με έργα και παρεμβάσεις που συμβάλουν στην προστασία και την ανάδειξή του.

Θέλουμε να καλέσουμε τους δημότες και τους φορείς της περιοχής μας που είναι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα του περιβάλλοντος να συμμετάσχουν στην αυριανή πρωτοβουλία και να κλείσουν για μία ώρα τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές τους. Θα έχουμε κάνει μια σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και το κυριότερο, θα έχουμε δηλώσει τη βούλησή μας να συστρατευθούμε για τη σωτηρία της Γης,  την οποία δεν κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αλλά τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.»

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αμαξοστασίου Σωτήρης Αντωνίου

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αμαξοστασίου κ. Σωτήρης Αντωνίου υπογράμμισε τα εξής:

«Ως Δήμος Καρδίτσας ανταποκριθήκαμε αμέσως στο κάλεσμα της περιβαλλοντικής οργάνωσης wwf δείχνοντας έτσι ευαισθησία σε δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν στο περιβάλλον.

Με τη συμμετοχή μας στην ώρα της Γης παίρνουμε μέρος στη μεγαλύτερη εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή που έχει γίνει ποτέ και στέλνουμε ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος, ελπίζοντας πως στη συνάντηση που θα γίνει στην Κοπεγχάγη θα επέλθει μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που θα βασίζεται σε επιστημονικές απόψεις και κυρίαρχο ζήτημα θα αποτελεί η προστασία του ανθρώπου και του πλανήτη.

Αύριο το βράδυ από τις 20:30 έως 21:30 θα κλείσουν τα φώτα στην κεντρική πλατεία, στον κεντρικό πεζόδρομο, στην πλατεία Δικαστηρίων, στην πλατεία Πλαστήρα και στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο Δημαρχείο.»

Τι είναι η Ώρα της Γης

Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.

Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.

Περισσότερες από 64 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2009. Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως μία τόσο απλή ενέργεια, όπως το να σβήσουν τα φώτα τους, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην έλευση της αλλαγής.

Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης.

Μνημεία που αποτελούν παγκόσμια σύμβολα όπως ο Παρθενώνας και ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, αλλά και εθνικά τοπόσημα, όπως το κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου και ο λόφος του Λυκαβηττού στην Αθήνα, ο Λευκός Πύργος και η Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και δεκάδες άλλα ιστορικά κτίρια και τοποθεσίες θα σκοτεινιάσουν, και θα στείλουν ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι Ελληνικές πόλεις έρχονται να προστεθούν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κατάλογο πόλεων μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, το Μπουένος Άιρες, η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα και το Παρίσι.

Η απήχηση αυτής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας της οργάνωσης WWF  βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση της χώρας μας κάτι που αποτυπώνεται και στον αριθμό φορέων, σχολείων και επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει το «παρών»:

– 369 δήμοι και κοινότητες από ολόκληρη τη χώρα

-Περισσότερες από 32.000 ηλεκτρονικές εγγραφές πολιτών

-212 σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα

-710 επιχειρήσεις

-182 φορείς

Προηγούμενο άρθρο Εντός και εκτός δακτυλίου
Επόμενο άρθρο Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση της προθέσεις της