Ο Δήμος Καρδίτσας εισέρχεται δυναμικά στην «Ψηφιακή Εποχή»


  Συνεργασία του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε.»  κ. Δημ. Μανωλόπουλο για την πορεία των προτεινόμενων έργων

Συνάντηση εργασίας με τον κ. Δημ. Μανωλόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Γενικό Διευθυντή της εταιρείας «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε.» που συγκρότησαν 11 μεγάλοι δήμοι της Κεντρικής Ελλάδας, για την αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 και άλλων προγραμμάτων είχε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν η πορεία και οι προοπτικές των έργων που προτάθηκαν ήδη ή πρόκειται να προταθούν άμεσα για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», η αξιολόγηση των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διμήνου.

Ειδικότερα η «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε» στην οποία ο Δήμος συμμετέχει ως εταίρος έχει καταθέσει ήδη για ένταξη στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Ψηφιακή Σύγκλιση» για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 πέντε προτάσεις έργων αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών από το Δήμο Καρδίτσας και άλλους δέκα μεγάλους δήμους της Κεντρικής Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού 14.000.000 ευρώ περίπου. Οι προτάσεις αυτές είναι: 

1.Δια-περιφερειακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής συμμετοχής [e-dialogos] (προϋπολογισμός  1.074.023,56€).

Στα πλαίσια του έργου, κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη και λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πύλης, η οποία θα ενσωματώνει νέες και καινοτόμες υπηρεσίες με απώτερο σκοπό την ηλεκτρονική συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο των δημοτών του Δήμου Καρδίτσας (αλλά και γενικότερα όποιου ενεργού πολίτη εκτός Δήμου.

2.Δημιουργία WebTV για τους Πολίτες Ενημερωτικού Περιεχομένου, (προϋπολογισμός 2.525.594 €)

Το έργο αυτό περιλαμβάνει Εγκατάσταση και Παραγωγική Λειτουργία WebTV (διαδικτυακή τηλεόραση) για τους Πολίτες Ενημερωτικού Περιεχομένου στους 11 Δήμους της Ψηφιακής Κοινότητας Κεντρικής Ελλάδας.

Οι επισκέπτες ενός διαδικτυακού τόπου με την ανάλογη τεχνολογία, έχουν στη διάθεσή τους μηχανισμούς που τους βοηθούν να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν το video που τους ενδιαφέρει, να ενημερωθούν, να ψυχαγωγηθούν ή να δουν πλάνα από μέρη που θα ήθελαν να επισκεφθούν.

 3.Ενιαίο Σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας σε Αστικό Περιβάλλον για την ολοκληρωμένη πληροφόρηση των πολιτών – Ψηφιακή Μετακίνηση (προϋπολογισμός 5.237.190 €)

Το συγκεκριμένο έργο έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, στη διαχείριση της κυκλοφορίας και ενημέρωσης οδηγών και επιβατικού κοινού. Με χρήση κατάλληλων αισθητήρων μέτρησης κυκλοφορίας που θα τοποθετηθούν σε κύριους άξονες θα γίνεται συνεχής συλλογή και συστηματική αποθήκευση δεδομένων κυκλοφορίας. Επίσης θα γίνεται αυτόματη εποπτεία και λειτουργία του δικτύου φωτεινών σηματοδοτών και θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων για την ενημέρωση των οδηγών.

4.Εγκατάσταση δημοσίων σημείων πρόσβασης και ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής διαδραστικότητας και ψηφιακού περιεχομένου (προϋπολογισμός 2.964.430 €)

Το έργο αυτό θα αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό για την παροχή αποτελεσματικότερων και καλύτερης ποιότητας πληροφοριών και εκσυγχρονισμένων διαδραστικών υπηρεσιών, για τη μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών/επισκεπτών, την καλύτερη και ταχύτερη ενημέρωσή τους και τη βελτίωση της διαφάνειας και της υπευθυνότητας των υπηρεσιών. Περιλαμβάνει εγκατάσταση περιπτέρου πληροφόρησης (infokiosk), εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου που θα λειτουργεί σαν σημείο πρόσβασης σε συγκεκριμένους δικτυακούς τόπους και σαν σημείο παροχής συγκεκριμένων διαδραστικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.  Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση δυο  σταθμών ενημέρωσης που θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά την τεχνολογία Bluetooth (Infotubes) για να προσφέρουν διαδραστικά ενημέρωση και περιεχόμενο.

5.Εξοπλισμός και Οργάνωση ολοκληρωμένου δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεφροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα (προϋπολογισμός  1.750.970,63€)

Θα δημιουργηθεί κέντρο τηλεφροντίδας το οποίο θα είναι κέντρο επικοινωνίας πολίτη και δομών παροχής υπηρεσιών υγείας & πρόνοιας 24 ώρες το 24ωρο μέσω του διαδικτύου σε ασθενείς, πολίτες και ιατρούς. Το κέντρο τηλεφροντίδας έχει ως στόχο την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών τηλεϊατρικής, οι οποίες θα επιφέρουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής ιατρικής φροντίδας, ανοίγοντας τον δρόμο για εκσυγχρονισμό και διεύρυνση των παρερχομένων υπηρεσιών υγείας και την υποστήριξη της ιατρικής πράξης με σύγχρονα μέσα, ικανά να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις.

Υπό κατάθεση αυτό το διάστημα είναι και 3 νέες προτάσεις έργων:

1.Δράσεις ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών για την ψηφιακή ασφάλεια:

Αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιακή ασφάλεια, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών των 11 Δήμων της Ψηφιακής Κοινότητας Κεντρικής Ελλάδας, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέσω της ενημέρωσης και της δημιουργίας ενός σωστού και αποτελεσματικού τρόπου αυτόματης αποθήκευσης και ανάκτησης δεδομένων των Δημόσιων υπηρεσιών.  Περιλαμβάνει: Α. Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια Β. Υλοποίηση συστήματος αυτόματης δημιουργίας Απομακρυσμένων Ενεργών Αντιγράφων Δεδομένων (Offsite Online Backups) των συστημάτων πληροφορικής των 11 Δήμων της Ψηφιακής Κοινότητας κεντρικής Ελλάδας και των Δημοτικών Επιχειρήσεών τους. Προϋπολογισμός με ΦΠΑ: 2.417.961€

2. Ανάπτυξη σύγχρονης πλατφόρμας τηλεκατάρτισης με τίτλο “ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ” για δικτύωση και λειτουργία του εθελοντισμού σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο:

Θα αναπτυχθεί μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκατάρτισης η οποία θα υποστηρίξει την εκπαίδευση των εν δυνάμει «Ενεργών Δημοτών», ενώ θα αναπτυχθεί και κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο στη συνέχεια θα προσαρμοστεί ειδικά προκειμένου να εφαρμοστεί σε αυτή. Παράλληλα με την ανάπτυξη της πλατφόρμας και του εκπαιδευτικού υλικού, θα αναπτυχθεί και ένα σύστημα υλοποίησης και παρακολούθησης των δράσεων που θα αναλάβουν οι «Ενεργοί Δημότες» μετά το πέρας της κατάρτισής τους, καθώς και ένα σύστημα επιβράβευσης τους, το οποίο θα είναι συγκεκριμένο για κάθε Δήμο. Για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος τηλεκατάρτισης θα προμηθευτεί ο ανάλογος εξοπλισμός και θα υλοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες υποστηρικτικές ενέργειες ενώ για την προβολή του έργου θα υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δράσεις δημοσιότητας. Προϋπολογισμός με ΦΠΑ: 825.146 €

3.Ολοκληρωμένος χάρτης υπηρεσιών υγείας ενεργού-διαδραστικού περιεχομένου:

Το έργο αφορά τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι πολίτες και οι επισκέπτες των 11 Δήμων που αποτελούν την Ψηφιακή Κοινότητα της Κεντρικής Ελλάδας να έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε σταθερές αλλά και ενεργές πληροφορίες σχετικές με την υγεία όπως νοσοκομεία, φαρμακεία, γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας, οδοντίατροι κλπ. Προϋπολογισμός με ΦΠΑ: 602.854€

Δήλωση Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης σχετικά με τα έργα νέων τεχνολογιών που προωθεί ο Δήμος δήλωσε τα εξής:

 «Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν εργαλείο για να μπορέσει ένας Δήμος να οργανώσει και να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, να διαχειρίζεται αποδοτικότερα και με διαφάνεια τα οικονομικά του, να αξιοποιεί δημιουργικότερα και αποτελεσματικότερα το ανθρώπινο δυναμικό του, να τεκμηριώνει καλύτερα τις αποφάσεις του, να παρακολουθεί συστηματικότερα τα έργα του, τις παρεμβάσεις, τις δράσεις του. Να υποστηρίζει τη γρήγορη, αποδοτική και αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών τους ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο. Να υποβοηθά την τοπική ανάπτυξη και την ανάδειξη της περιοχής του στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Ως Δημοτική Αρχή θέσαμε εξ’ αρχής ως στρατηγικό στόχο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από το Δήμο Καρδίτσας σε ένα περιβάλλον που αλλάζει καθημερινά με ταχύτατους ρυθμούς.

Μέσω των έργων και των δράσεων που δρομολογούνται με «όχημα» τις «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε» η Καρδίτσα εισέρχεται δυναμικά στη σύγχρονη εποχή της ανάπτυξης των επικοινωνιών και της κοινωνίας της πληροφορίας.»

Προηγούμενο άρθρο Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το Πάσχα η Λίμνη Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο 105.000 € για αθλητικές εγκαταστάσεις στην Καρδίτσα