Όπως είναι γνωστό στην πόλη της Καρδίτσα, την πρωτεύουσα του νομού μας, δεν υπήρχε κάποιος έφιππος ανδριάντας ή κάποιο αξιόλογο μνημείο προς τιμήν αυτού του μεγάλου ήρωα της επανάστασης των Ελλήνων για την Ελευθερία.
Υπάρχει μόνον ένας μικρός ανδριάντας στη συμβολή των οδών Καραϊσκάκη και Ταλιαδούρου, ο οποίος κατασκευάσθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα με χρήματα που συγκέντρωσαν από έρανο ο γιός και ο εγγονός του ήρωα (Σπυρίδων και Γεώργιος Καραϊσκάκης) οι οποίοι υπήρξαν τότε και βουλευτές Καρδίτσης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στηδιάρκεια της δημαρχιακής θητείας 2007- 2010 ξεκίνησαν και
ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την φιλοτέχνηση του έφιππου ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο οποίος ήδη έχει τοποθετηθεί και σύντομα, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στο βάθρο και στον περιβάλλοντα χώρο, θα δεσπόζει στην Κεντρική πλατεία, Ελευθερίας, της Καρδίτσας.
Ιστορικό του έργου
– Η διαδικασία ξεκίνησε με την αριθμ 481/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρδίτσας, μετά από την εισήγηση και πρόταση του δημάρχου Καρδίτσας κ Βερίλλη, για τη φιλοτέχνηση και τοποθέτηση έφιππου ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Καρδίτσα.
– Από το Δήμο Καρδίτσας προκηρύχτηκε τον Μάρτιο του 2007 Πανελλήνιος Καλλιτεχνικός Γλυπτικός Διαγωνισμός στον οποίο υπήρξαν 21 συμμετοχέςκαλλιτεχνών από ολόκληρη την Ελλάδα.
– Λόγω του γεγονότος ότι το έργο αφορά όλο το νομό ζητήσαμε να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου και άλλοι φορείς και Υπουργεία. Ανταποκρίθηκαν η Νομαρχία Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας σήμερα), η ΤΕΔΚαρδίτσας (ΠΕΔ Θεσσαλίας σήμερα) και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων.
– Στις 19-7-2009 ορίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η πενταμελής επιτροπή κρίσης, παρακολούθησης του διαγωνισμού και παραλαβής του έργου με πρόεδρο τον δήμαρχο και μέλη τις αρχιτεκτόνισσες του δήμου
Αγορίτσα Παππά και Λίλια Καρακαξά καθώς και δύο εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
– Στις 4-3-2010 η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της αξιολόγησης και τις χρονοβόρες διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία και στις 24-11-2011 υπογράφηκε το συμφωνητικό μεταξύ του δημάρχου Καρδίτσας κ. Βερίλλη
και της γλύπτριας Ν. Λεοντή ύψους 266.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με χρονική προθεσμία περάτωσης του έργου 12 μήνες.
Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα
Επιλέξαμε αυτή τη σύνθεση, αυτό το άγαλμα, που ανταποκρίνεται περισσότερο στην ιστορική πραγματικότητα. Γιατί ο Γ. Καραϊσκάκης μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική μορφή της επανάστασης του 1821, όπως αναφέρει ο Παπαρηγόπουλος στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, αλλά το πλέον χαρακτηριστικό του γνώρισμά, σε όλη τη ζωή του, ήταν πως πολεμούσε πάντα στην πρώτη γραμμή με ένταση και πάθος.
Μάλιστα τη μέρα του θανάτου, παρόλο που είχε υψηλό πυρετό, όρμησε μπροστά με το άλογό του, ενώ πίσω του τον ακολουθούν καβαλάρηδες αξιωματικοί και στρατιώτες. Σκοτώθηκε επάνω στο άλογό του.
Άποψή μου είναι πως το άγαλμα που τοποθετήθηκε στην Κεντρική πλατεία εκπέμπει δυναμισμό, κίνηση και πλαστικότητα και διαθέτει μνημειακό χαρακτήρα Ενώ και η γλυπτική επίδοση του αναβάτη με το γιαταγάνι του,
τα φυσίγγια τις πιστόλες και το φυλακτό του είναι πολύ καλή.
Η ιδέα έχει πρωτοτυπία, δυναμισμό και ευαισθησία. Ο αναβάτης βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τον πολεμικό καλπασμό του αλόγου του. Παραπέμπει στο πνεύμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του γενναίου, ακούραστου,
ορμητικού, ριψοκίνδυνου πολεμιστή.