Αποφασισμένη να συνεχίζει το σχέδιο «Καλλικράτης» που θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας εμφανίζεται η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου υφυπουργού Εσωτερικών, Γ.Ντόλιου στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει «ευρύτερη συναίνεση» και πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό το είχε εξαγγείλει και η ΝΔ, αλλά δεν το έκανε ποτέ.
«Ο ελληνικός λαός μάς ψήφισε για να κάνουμε αλλαγές και όχι μερεμέτια», τόνισε και πρόσθεσε ότι το σχέδιο «έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο και είναι μια απαραίτητη αλλαγή που όλοι λένε ότι πρέπει να γίνει».
Απευθυνόμενος στον νέο υφυπουργό Εσωτερικών, ο οποίος ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο πρωθυπουργός του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα σε ένα υπουργείο, το οποίο βρίσκεται στην «πρωτοπορία των αλλαγών για το Κράτος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής, τόνισε ότι όλες οι ενστάσεις που υπάρχουν θα ληφθούν υπόψη μετά τη δημόσια διαβούλευση.
Αντιδράσεις των κομμάτων
Από τη ΝΔ ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε ότι ο νέος διοικητικός χάρτης θα πρέπει να τονώσει περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες.
«Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα χωρίς μάλιστα, έναν κρίσιμο διάλογο με την ίδια την κοινωνία. Οι μέθοδοι του ‘αποφασίζομεν και διατάζομεν’ μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω», δήλωσε.
Ριζικά αντίθετη προς τον «Καλλικράτη» δηλώνει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «επιχειρείται ισχυροποίηση του κράτους».
«Διαμορφώνονται συγκεντρωτικοί, κρατικοί, τοπικοί μηχανισμοί οι οποίοι απαλλάσσουν το κράτος από όποια ευθύνη έχει για την Παιδεία, την Υγεία, τις υποδομές για τις κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι το μέσο εκείνο που θα προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση πολύ πιο βαθιά στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας», τόνισε.
Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, σχολίασε ότι το νέο σχέδιο «δεν εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για την αυτοδιοίκηση, δεν μεταφέρει ουσιαστικές αρμοδιότητες σε αυτήν και αναπαράγει με άλλον τρόπο το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης».
Το αίτημα για «μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση κράτους, με διοικητική αποκέντρωση, με ανακατονομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών παραμένει επίκαιρο» κατέληξε.
Αντιδράσεις δημάρχων-νομαρχών
Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος τόνισε ότι η ΕΝΑΕ έχει τοποθετηθεί θετικά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχουν ελλείψεις στα οικονομικά, όπως και σε θέματα αρμοδιοτήτων.
Οι τελικές θέσεις της ΕΝΑΕ θα αποτυπωθούν στο τακτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 4-6 Φεβρουαρίου.
Η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Ντίνα Μπέη τόνισε ότι η κυβέρνηση σωστά έδωσε σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση γιατί θα πρέπει να ακουστούν και να αξιολογηθούν γνώμες και εισηγήσεις, κομμάτων αρμοδίων φορέων και των πολιτών.
«Στο πλαίσιο της διαβούλευσης είναι σημαντικό επίσης να αποσαφηνιστούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε σχέση με τη θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης, καθώς ειδικά για το Λεκανοπέδιο με τα μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα του η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση» κατέληξε.
Ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, είπε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, εκφράζοντας την άποψη ότι σωστά κινείται η κυβέρνηση να αναδιατάξει τους Δήμους, τις Νομαρχίες και να επιβάλλει την αιρετή Περιφέρεια.
«Εκείνο που θέλω να τονίσω ως δήμαρχος Πειραιά, είναι ότι ο Πειραιάς δεν πρέπει να χάσει τη μητροπολιτική του θέση στον Αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας και είμαι σίγουρος ότι οι προτάσεις των Δήμων θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη» κατέληξε.