Η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Καρδίτσας καλούν τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην λάβουν μέρος στη διαδικασία της εθελοντικής διαθεσιμότητας, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός εργασίας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 3.000 υπάλληλοι, από τους οποίους οι 1.500 θα ανακατανεμηθούν από δήμο σε δήμο, ενώ οι υπόλοιποι 1.500 θα παραμείνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 8 μήνες προτού τοποθετηθούν σε άλλο φορέα του δημοσίου, πέραν τον ΟΤΑ.
Από πλευράς ΠΟΕ-ΟΤΑ, εκφράζεται ο φόβος ότι αν μετά το πέρας του 8μηνου δεν βρεθεί φορέας υποδοχής, τότε οι υπάλληλοι αυτοί θα βρεθούν σε διαδικασία απόλυσης από τις εργασίες τους, όπως αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας.
Όπως είπε στη «Γνώμη» ο Απόστολος Ταξιάρχης, πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων δήμου Καρδίτσας: «Από τη στιγμή που υπάρχει η συγκεκριμένη παράγραφος στο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών με αριθμό πρωτοκόλλου 2/13791/14-2-2014 που κάνει λόγο για διαθεσιμότητα ενός μήνα για κάποιους και οκτώ μηνών για άλλους, θεωρούμε ότι μπορεί να οδηγήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο σε απολύσεις. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μη συμμετέχουν σε καμία διαδικασία που θα τους οδηγήσει εθελοντικά σε απόλυση».
Περί αξιολόγησης
«Το σχέδιο Νόμου περί αξιολόγησης αλλά και ο επανέλεγχος της μετατροπής συμβάσεων σε Αόριστου Χρόνου που έγιναν στο παρελθόν με βάση το Π.Δ. 164/2004 είναι η νέα μεθόδευση για την προετοιμασία χιλιάδων απολύσεων, αλλά ταυτόχρονα και για την τρομοκράτηση όλων των εργαζομένων συνολικά στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.», τόνισε ο κ. Ταξιάρχης, ο οποίος ανέφερε τις αλλαγές που εισάγει το ν/σ με τους βαθμούς 9 έως 10αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με τους βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων, με τους βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων. Τα ποσοστά υπολογίζονται επί του συνόλου των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια Γενική Διεύθυνση και αρμόδιος για τον επιμερισμό τους ανά Διεύθυνση και Τμήμα είναι ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης. Για τον επιμερισμό αυτό θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, όπως: Η παραγωγικότητα των μονάδων, οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής. Την αξιολόγηση θα την κάνει ένας αξιολογητής, που είναι ο προϊστάμενος της αμέσως υπερκείμενης οργανικής μονάδας από αυτή που υπηρετεί ο αξιολογούμενος. Ο άμεσος προϊστάμενος του αξιολογούμενου έχει πλέον το ρόλο του εισηγητή. Αν ο αξιολογητής δεν εφαρμόσει o,τι προβλέπεται για τα ανώτατα ποσοστά αριστούχων, μετρίων και κακών υπαλλήλων, διώκεται πειθαρχικά για το αδίκημα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος. Για την αξιολόγηση των Προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων, το ανώτατο ποσοστό αξιολόγησης με τους βαθμούς 9 ή 10 ανέρχεται στο 70%, το οποίο υπολογίζεται επί του συνόλου των Προϊσταμένων του ίδιου επιπέδου της κάθε Γενικής Διεύθυνσης. «Είναι φανερό ότι η αξιολόγηση, είναι ένας απροσχημάτιστος τρόπος για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο και για εξευτελισμό και απαξίωση των υπολοίπων. Η «αξιολόγηση» στον Δημόσιο τομέα δεν είχε ποτέ καμία σχέση με την πραγματική λειτουργία του Δημοσίου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά αντίθετα αποτελούσε ένα μηχανισμό υποταγής και πειθάρχησης», κατέληξε ο ίδιος.