Ειδήσεις

Ορεινά Χωριά της Πίνδου: Mια πρόταση στα Smart Rural


Το Δίκτυο ΟΤΑ Πίνδος υπέβαλλε πρόταση στο έργο «Smart Rural», που συντονίζεται από την Ομάδα 40 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας να είναι η περιοχή ευθύνης του Δικτυου, μία από τις 12 περιοχές που πρόκειται να επιλεγούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το έργο έχει στόχο να προωθήσει και να εμπνεύσει τα Χωριά-Τοπικές Κοινότητες προκειμένου να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν προσεγγίσεις και στρατηγικές έξυπνων χωριών σε όλη την Ευρώπη. Σκοπός του έργου είναι επίσης να εξαχθούν συμπεράσματα για υποστήριξη μελλοντικών παρεμβάσεων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική σε έξυπνα χωριά.

Η πρόταση του Δικτυου Πινδος αφορά σε ένα σύμπλεγμα τριάντα πέντε (35) Χωριών – Τοπικών Κοινοτήτων των έντεκα (11) Δήμων που συμμετέχουν στο Δικτυο. Επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν οι έδρες των Δήμων και 2-3 χωριά από κάθε Δήμο, όπου παρουσιάζουν πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό και ενεργειακό απόθεμα και έχουν αναπτύξει μια εξαιρετική τεχνική κατά το παρελθόν.
Το έργο στις περιοχές που θα επιλεγούν παρέχει:
· Ειδική υποστήριξη εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη και υλοποίηση της στρατηγικής.
· Επισκέψεις σε άλλες επιλεγμένες περιοχές.
· Ανταλλαγές και ανάπτυξη ικανοτήτων με άλλα συμμετέχοντα χωριά μέσω των εκδηλώσεων Smart Village Academy.
· Προβολή σε συζητήσεις και ανταλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

H πρόταση για το έργο «Smart Rural», σχεδιάστηκε μετά από τις προτάσεις των Δημάρχων του Δικτυου Πινδος και την επεξεργασία των στελεχών της Επιστημονικής Επιτροπής του Δικτυου.

Να βγούμε από την απομόνωση 
Η στρατηγική που επιλέχθηκε για την ανάδειξη των Ορεινών Χωριών της Πίνδου, είναι αυτή η οποία διαμορφώθηκε όλα τα τελευταία χρόνια σε μια «εκ των κάτω προσέγγιση» με τους τοπικούς φορείς και ως αποτέλεσμα εφαρμογής προγραμμάτων LEADER : «Η επανενεργοποίηση των Χωριών – Κοινοτήτων της Πίνδου και η τοποθέτηση της περιοχής στο εξωτερικό της περιβάλλον».
Οι τομείς για τους οποίους αιτείται το ΔΙΚΤΥΟ τη στήριξη είναι οι εξής:
· Η ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος, που αποτελεί πυλώνα στήριξης της τοπικής ταυτότητας και πόλος έλξης για την τοπική οικονομία.

  • Η ανασυγκρότηση των τοπικών παραγωγικών συστημάτων, αναβάθμιση των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας της περιοχής.
    · Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ανάδειξη της ταυτότητας και των καλών-μεταβιβάσιμων πρακτικών της περιοχής.
    · Η επικοινωνία στο εξωτερικό περιβάλλον της περιοχής, την ανάγκη προστασίας της παράδοσης και του εύθραυστου κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος των Χωριών Κοινοτήτων.

Για τη στήριξη της στρατηγικής απαιτούνται ειδικότερα:
• Η ανταλλαγή εμπειριών-τεχνογνωσίας από υλοποίηση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης άλλων Ορεινών Χωριών-Κοινοτήτων.
• Η απόκτηση εμπειριών από έξυπνες εφαρμογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως στην αξιοποίηση φυσικών πόρων για παραγωγή ενέργειας (Υδροκίνηση, Νερόμυλοι, Ενεργειακές
Κοινότητες).
· Η αναβάθμιση διατήρηση τοπίων, αναβαθμίδων για την καλλιεργητική αξιοποίηση εκτάσεων, διατήρηση βιοποικιλότητας.
· Η εμπειρογνωμοσύνη για Δημιουργία Θεματικών Κοινοτήτων Πρακτικής (των επονομαζόμενων Communities of Practice) σε θέματα ανάδειξης της τοπικής ταυτότητας, ανάπτυξης
συγκεκριμένης τουριστικής πολιτικής, πολιτικής περιβάλλοντος, marketing περιοχής, επιχειρηματικότητας (Work Shops, e-Communities of Practice).

 

Προηγούμενο άρθρο Κόκκινο θα χτυπήσει ο υδράργυρος (και) στο Νομό Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Καρδίτσας είμαστε αντίθετοι στο νέο νομοσχέδιο για την παιδεία