Με στόχο την οργάνωση των χρήσεων γης και την προστασία του περιβάλλοντος στο διευρυμένο Δήμο Καρδίτσας, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας η Β άση της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καρδίτσας. Σύμφωνα με τους μελετητές, αντικείμενο της μελέτης ΓΠΣ είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2508/1997 ο σχεδιασμός της χωρικής και οικιστικής οργάνωσης του συνόλου της έκτασης του Δήμου και ο καθορισμός, αφενός των μεγεθών οικιστικής ανάπτυξης, καθώς και των κατευθύνσεων πολεοδομικής οργάνωσης, βάσει των τοπικών αναγκών, των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της φυσικής και γεωλογικής καταλληλότητας των επί μέρους περιοχών, και αφετέρου ο προσδιορισμός των εργαλείων εκείνων που θα επιτρέψουν τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του Δήμου, με γνώμονα τον υπερκείμενο χωροταξικό εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό, σε συνάρτηση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ενδογενούς παραγωγικού και οικιστικού δυναμικού.Κατά το Β1′ στάδιο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, παρουσιάζεται συνθετικά το πρότυπο οικιστικής ανάπτυξης και χωρικής οργάνωσης του Δήμου σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον του, σύμφωνα με το σενάριο που προκρίθηκε κατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Ν.2508/97 στο πλαίσιο της προκαταρκτικής πρότασης. Κατά το στάδιο αυτό προσδιορίζονται οι σχέσεις των οικισμών και των οικιστικών συνόλων και οι ρόλοι αυτών στο οικιστικό δίκτυο, καθώς και οι βασικές αρχές οργάνωσης του οικιστικού και του περιαστικού χώρου.
Στο Β1′ στάδιο της μελέτης καθορίζονται:
– Οι Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) που δεν προορίζονται για πολεοδόμηση, συνεχόμενες ή όχι προς τις πολεοδομημένες, ή τις προς πολεοδόμηση περιοχές, που κατά κανόνα είναι χώροι αρχαιολογικού, αρχιτεκτονικού, ιστορικού ή λαογραφικού ενδιαφέροντος, παραθαλάσσιες ή παραποτάμιες ζώνες, βιότοποι και τόποι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δάση και δασικές εκτάσεις, τοπία φυσικού περιβάλλοντος και αξιόλογα οικοσυστήματα.
– Οι Περιοχές Ελέγχου & Περιορισμού της δόμησης (ΠΕΠΔ) γύρω από πόλεις και οικισμούς για τις οποίες απαιτείται έλεγχος και περιορισμός της οικιστικής εξάπλωσης. Στις περιοχές αυτές καθορίζονται χρήσεις γης, παραγωγικές δραστηριότητες και αναγκαίες κανονιστικές ρυθμίσεις, όπως το όριο εμβαδού γηπέδου κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται η κατάτμηση των ιδιοκτησιών, επιβάλλονται δε και άλλα μέτρα ειδικής προστασίας.
– Οι Περιοχές Οικιστικής Ανάπτυξης ήδη θεσμοθετημένες, ή προς πολεοδόμηση, κύριας ή παραθεριστικής κατοικίας, ζωνών παραγωγικών δραστηριοτήτων, παραγωγικών πάρκων, τουριστικών ζωνών, κ.λ.π., Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), τμημάτων οικισμών προς ανάπλαση ή αναμόρφωση, Ζωνών Ειδικής Ενίσχυσης (ΖΕΕ), κ.α.. Στις περιοχές αυτές προσδιορίζεται η πολεοδομική οργάνωση, οι μηχανισμοί και τα κίνητρα, οι υποδομές, κ.λ.π., τόσο στις περιοχές των ήδη εγκεκριμένων ΓΠΣ / ΣΧΟΟΑΠ στη βάση των διατάξεων του Ν.1337/1983 οι οποίες μπορεί να αναθεωρούνται και να επεκτείνονται, όσο και σε νέες προς πολεοδόμηση περιοχές.
Στόχοι των ρυθμίσεων που προτείνονται, όσον αφορά στην οργάνωση των χρήσεων γης και την προστασία του περιβάλλοντος, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είναι:
^ Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων.
^ Η ισόρροπη και αλληλοστηριζόμενη ανάπτυξη αστικού, περιαστικού και αγροτικού χώρου.
^ Η λειτουργικότητα της χωρικής συσχέτισης παραγωγικών ζωνών και ζωνών κατοικίας, με βάση τις ανάγκες καθημερινής μετακίνησης, εργασίας και κατοικίας.
^ Η διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής αρχιτεκτονικής, ιστορικής κληρονομιάς.
^ Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις και στην ύπαιθρο.
^ Η κοινωνική συνοχή.
^ Η βιώσιμη ανάπτυξη.
^ Η ενεργειακή αυτονομία της περιοχής του Δήμου Καρδίτσας.
Το περιεχόμενο της πρότασης, στα πλαίσια εκπόνησης της μελέτης ΓΠΣ του εξεταζόμενου Καποδιστριακού Δήμου βασίζεται:
^ στα πορίσματα και αξιολογικά συμπεράσματα από την ανάλυση της Α’ Φάσης αλλά και
^ στις κατευθύνσεις από υπερκείμενα επίπεδα σχεδιασμού και προγραμματισμού, ιδίως από το εγκεκριμένο ΠΠΧΣΑΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι κατευθύνσεις του εγκεκριμένου ΠΠΧΣΑΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι δεσμευτικές για το ΓΠΣ Δήμου Καρδίτσας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2742/1999 για το «Χωροταξικό Σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη», όπως επίσης και οι κατευθύνσεις από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για την εφαρμογή των Στόχων της Habitat Agenda.