Ομοφώνησαν για το κατεπείγον…


 Παρ’ ότι είναι δεδηλωμένη η αναγκαιότητα κατασκευής νέων αποδυτηρίων στο δημοτικό στάδιο Καρδίτσας, εν τούτοις οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων αλλά και οι φραστικές επιθέσεις των φιλάθλων της Αναγέννησης που παρακολουθούσαν το συμβούλιο, εναντίον κάποιων συμβούλων, ανάγκασαν το σώμα να διακόψει τη συνεδρίασή του δυο φορές. Ωστόσο, παρακάτω δημοσιεύουμε την τοποθέτηση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Βερίλλη, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τέγου, καθώς και τις τοποθετήσεις του Αντιδημάρχου Έργων κ. Σουφλάκου και του Δ/ντη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καρδίτσας κ. Βάιου Ελευθερίου. 

Ο κ. Βερίλλης

«Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή αποδυτηρίων στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας» σε συνέχεια των αποφάσεων που πήραμε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ένα έργο αναγκαίο για την καλύτερη  λειτουργία του Δημοτικού Σταδίου, ο εκσυγχρονισμός του οποίου αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή.

Ποιος είναι ο στόχος μας;  Η κατασκευή των αποδυτηρίων στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας να γίνει γρήγορα, νόμιμα, ποιοτικά, χωρίς κακοτεχνίες και με πλήρη διαφάνεια.

Γιατί είναι απαραίτητο το έργο; Η ύπαρξη αποδυτηρίων στη Δυτική Κερκίδα είναι προαπαιτούμενο για να αρχίσει η κατεδάφιση της Ανατολικής Κερκίδας, η οποία έχει κριθεί ακατάλληλη για να φιλοξενεί φιλάθλους.

Καθυστερήσαμε; Όχι. Είμαστε έτοιμοι σε όλα. Οι χρηματοδοτήσεις που διεκδικήσαμε για το έργο εξασφαλίσθηκαν εντός του Μαΐου. Τα έγγραφα, με τα οποία ο Δήμος Καρδίτσας  χρηματοδοτείται:

α. Από το Μέτρο 3.11 – Οριζόντιες Δράσεις- Αθλητισμός με 300.000 ευρώ και

β. Από την Πολιτική Προστασία 99.850 ευρώ

υπογράφηκαν και στάλθηκαν με ημερομηνία 11/5, παραλήφθηκαν στις 13/5 όπως τα περιμέναμε και είχαμε προγραμματίσει τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 15/5, όπου κάναμε αποδοχή των χρηματοδοτήσεων και εγκρίναμε τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης που απαιτούνται.

Επομένως, όχι μόνο δεν καθυστερήσαμε, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε ταχύτατα όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για να βρισκόμαστε σήμερα ένα βήμα πριν από τη δημοπράτηση του έργου που ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη του μεγαλύτερου στόχου που είναι η κατασκευή νέας Ανατολικής Κερκίδας. Θέλω να σας θυμίσω ότι όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Καρδίτσας περιήλθαν το 1999 στην ιδιοκτησία του Δήμου. Για 7 ολόκληρα χρόνια η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε για το αυτονόητο καθήκον της: Να προχωρήσει στη νομιμοποίησή των εγκαταστάσεων! Ακόμα και η αίθουσα πάλης που κατασκευάστηκε στη συνέχεια ήταν αυθαίρετη! Αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση του Δήμου το 2006 παραλάβαμε ένα Αθλητικό Κέντρο χωρίς νομιμοποίηση, μια Ανατολική Κερκίδα κλειστή, λόγω του προβλήματος στατικότητας που παρουσιάστηκε και τις «στρόφιγγες» των χρηματοδοτήσεων για αθλητικά έργα «κλειστή», μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το «Ελλάδα 2004».

Κινηθήκαμε μεθοδικά για να ξεμπλοκάρουμε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τις αθλητικές υποδομές, και να προωθήσουμε χρονοβόρες διαδικασίες, στις οποίες εμπλέκονταν διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου και συναρμόδια υπουργεία. Προσωπικά έχω κατ’ επανάληψη επισκεφτεί κυβερνητικούς παράγοντες  και υπηρεσιακά στελέχη για θέματα που αφορούν το Δημοτικό Στάδιο, για να φθάσουμε στο σημερινό σημείο όπου:

1ον. Έχουμε υποβάλει πλήρη φάκελο για τη νομιμοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων. Πρέπει να επισημανθεί ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στις αθλητικές υποδομές (κατασκευή νέων, γκρέμισμα κερκίδας, τροποποίηση υπαρχουσών) προϋπέθετε την νομιμοποίηση όλων των εγκαταστάσεων. Είναι δηλαδή προφανές ότι οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή για να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια θα έπρεπε πρώτα να νομιμοποιήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι προσπάθειες σε διάφορους εμπλεκόμενους φορείς και Υπουργεία για το σκοπό αυτό, δηλαδή για να ξεμπλοκάρουν όλα τα θέματα που αφορούσαν την προώθηση έργων αθλητικών υποδομών, ήταν και είναι συνεχής ενώ σε επίπεδο Δήμου δημιουργήθηκαν 3 ομάδες εργασίας για τα εξής:

  • – Νομιμοποίηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων ( 3 μηχανικοί)
  • – Υλοποίηση Μελέτης Αποδυτηρίων και τευχών δημοπράτησης ( 5 μηχανικοί)
  • – Υλοποίηση Μελετών (περιβαλλοντική και γεωτεχνική) για την Ανατολική Κερκίδα (2 μηχανικοί)

2ον. Έχουμε πλέον έτοιμες την γεωτεχνική και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου της Ανατολικής Κερκίδας.

3ον. Έχουμε πλέον έτοιμη τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης των Αποδυτηρίων. Για την κατασκευή του έργου στο συντομότερο δυνατό χρόνο, προτείνουμε την δημοπράτησή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε εκτιμώντας ότι απαιτούνται 2-3 μήνες εργασιών, το έργο να έχει ολοκληρωθεί και να παραδοθεί σε χρήση ως το τέλος Αυγούστου.

Η χρηματοδότηση υπάρχει και θα κατασκευαστούν κάτω από τη Δυτική Κερκίδα, ενώ ταυτόχρονα με την κατασκευή τους θα μπορεί να γκρεμιστεί η προβληματική Ανατολική Κερκίδα.

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όλους τους μηχανικούς του Δήμου που συνεργάστηκαν και υλοποίησαν τα παραπάνω.

4ον. Έχουμε αναδείξει στη Γ.Γ.Α., τον ΟΠΑΠ και την αθλητική ηγεσία της χώρας την αναγκαιότητα κατασκευής της νέας κερκίδας, έργο για το οποίο έχουν επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον με την αποστολή κλιμακίων αρμόδιων στελεχών τους για αυτοψίες και για αρχική εκτίμηση του κόστους και έχουμε βάσιμους λόγους να αισιοδοξούμε ότι με συντονισμένες ενέργειες και με τη στήριξη όλων των φορέων θα φθάσουμε  στο στόχο μας.

Τώρα λοιπόν άνοιξε πραγματικά ο δρόμος της κατασκευής όχι μόνον των Αποδυτηρίων, αλλά και της νέας Ανατολικής Κερκίδας. Η χρηματοδότηση των αποδυτηρίων εξασφαλίσθηκε ύστερα από αγώνα και απομένει να εξευρεθεί η χρηματοδότηση για την κερκίδα ή η κατασκευή της από άλλο φορέα, για το οποίο πρέπει να κινηθούμε όλοι μας συντονισμένα.

Η παραμονή της Αναγέννησης Καρδίτσας, – την οποία ο Δήμος Καρδίτσας στήριξε και στηρίζει με κάθε τρόπο εκτιμώντας ότι αποτελεί έναν άξιο «πρεσβευτή» της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μας – στη Β’ Εθνική Κατηγορία, πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά σ’ αυτή την προσπάθειά μας.

Η ιστορική ομάδα της Αναγέννησης, -στην οποία εύχομαι ανάλογες επιτυχίες και καλή πορεία στην νέα περίοδο,- αλλά και η πόλη μας δικαιούται και απαιτεί λειτουργικές και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Είμαι βέβαιος ότι με την ολοκλήρωση των υποδομών η ομάδα θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία και θα θέσει τα θεμέλια με την πάροδο του χρόνου, ώστε να διεκδικήσει και την άνοδό της στη μεγάλη κατηγορία.

Ως Δημοτική Αρχή και ως Δήμος βρισκόμαστε εμπράκτως συνεχώς κοντά στην ομάδα και πιστεύω ότι ενωμένοι όλοι και χωρίς μεμψιμοιρίες μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Ο κ. Τέγος

Τέσσερις προτάσεις κατέθεσε με την τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τέγος στο σώμα, όσον αφορά στην κατασκευή των αποδυτηρίων του δημοτικού μας σταδίου. Ζήτησε αρχικά να χαρακτηριστεί και να γίνει ως κατεπείγον το έργο, δεύτερον να υπάρξει ικανός χρόνος παράδοσης του έργου ώστε να μην υπάρξουν κακοτεχνίες, τρίτον να κατασκευαστεί το έργο αποκλειστικά από Καρδιτσιώτες εργολάβους και τέλος, να πάρει η διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας την ευθύνη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και ότι κερδηθεί σε χρόνο να μην χαθεί σε άλλες διαδικασίες. Ο κ. Τέγος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του όσον αφορά στην ημερομηνία παράδοσης του έργου που δόθηκε από την τεχνική υπηρεσία (30/8) και έβαλε τέσσερις ακόμη παραμέτρους, οι οποίες χρήζουν απαντήσεως από τη δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην έκδοση της πολεοδομικής άδειας (ποιος θα την εκδώσει, εργολάβος ‘η η πολεοδομία του Δήμου Καρδίτσας), αν υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη μελέτη ώστε να την παραλάβει άμεσα ο εργολάβος που θα αναδειχθεί, να διασφαλιστεί τεκμηριωμένα το κατεπείγον του έργου και τέλος πρότεινε να δεχθούν την όποια έκπτωση κάνει ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο. Ο κ. Τέγος στην αρχή της τοποθέτησης του είπε ότι η συζήτηση για τα αποδυτήρια και συνολικά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και κατέληξε λέγοντας ότι το γήπεδο είναι δημοτική περιουσία. «Τα γήπεδα δεν μπορεί να τα παίρνει καμία ΠΑΕ. Να κατοχυρωθεί ο δημοτικός χαρακτήρας του γηπέδου».

Προηγούμενο άρθρο Πολιτιστικός πυρήνας τα Εργαστήρια Τέχνης του Δ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα συνεργείων ΟΣΔΕ