Ειδήσεις

Ομιλητής σε ημερίδα με θέμα «ΑΠΕ και βιώσιμη ανάπτυξη» ο Θ. Αντ/φερειάρχης Κ. Νούσιος


«Το σύγχρονο ενεργειακό τοπίο δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια και η άμεση ανάληψη δράσης είναι επιτακτική. Οφείλουμε να κινηθούμε ταχύτατα, με γνώμονα όχι τόσο το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον», επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Πολιτικής Γης, Χωρικού Σχεδιασμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Κωνσταντίνος Νούσιος στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώθηκε με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και συμμετείχαν πάνω από εκατό  πενήντα (150)  αιρετοί και εξειδικευμένοι επιστήμονες από όλη τη Θεσσαλία, που έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το μεγάλο θέμα των ΑΠΕ.

Την ημερίδα διοργάνωσαν το Δίκτυο «Περραιβία» και το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct και την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και  είναι η δεύτερη από τις τέσσερις προγραμματισμένες επιστημονικές συναντήσεις (Ημερίδες ,στρογγυλές τράπεζες, βιωματικά εργαστήρια) που τα Δίκτυα Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών της  Θεσσαλίας υλοποιούν .

Οι ομιλητές αναγνωρίζοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων, επιδίωξαν με την ημερίδα την ενημέρωση των πολιτών σε επίκαιρα θέματα ενεργειακής αξιοποίησης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, την προσέγγιση σύγχρονων κατευθύνσεων της ενεργειακής εκπαίδευσης, καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας πάνω στον τομέα των ΑΠΕ.

Την έναρξη της σημαντικής αυτής επιστημονικής  Ημερίδας  κήρυξε ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και συνδιοργανωτής, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γής και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ.  Κωνσταντίνος Νούσιος ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη προτεραιότητα που δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στις επενδύσεις ΑΠΕ, στην ενεργειακή αυτονομία της και στα Προγράμματα που μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια στον τομέα αυτό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ΕΑΠ Γιώργου Τσομπάνογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των ενεργειακών συνεταιρισμών στην Ευρώπη, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει κάποιες προτάσεις για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσομπάνογλου η Θεσσαλία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την αξία που της δίνει η θέση της στο κέντρο της χώρας, «μπορεί να βγει κερδισμένη από αυτό» για να συμπληρώσει ότι η ανάπτυξη, όπως και η εξάλειψη της ανεργίας θα επέλθουν με πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα απασχόλησης. «Η Θεσσαλία δεν έχει πρόβλημα, δεν έχει φτώχεια. Μέσα από τοπικές συμπράξεις που θα έχουν ως στόχο το τοπικό συμφέρον ο τόπος μπορεί να αποκτήσει ταυτότητα και να βγει μπροστά. Με τα προϊόντα του. Αν αναπτυχθεί ο κοινοτισμός και όχι ο κομματισμός, δίνοντας συγχρόνως κίνητρα στους νέους για να μείνουν στον τόπο τους μπορεί να αναπτυχθεί ένα δίκτυο στη Θεσσαλία με επίκεντρο τη διατροφή. “Food Tourism”, γαστρονομικός τουρισμός».

Απ’ όλους τους ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη ύπαρξης  σοβαρής εθνικής πολιτικής στο θέμα των ΑΠΕ , η σημασία της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης των μαθητών σε όλες της βαθμίδες εκπαίδευσης, η διάχυση των γνώσεων που παράγονται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια στην οικονομία και η ανάγκη  επενδύσεων στις ΑΠΕ, που θα βοηθήσουν τη χώρα να έχει ενεργειακή αυτάρκεια και λιγότερη εξάρτηση από το εξωτερικό.

Προηγούμενο άρθρο 32ο πανελλήνιο συνέδριο Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών
Επόμενο άρθρο Αναβαθμίζεται σταδιακά ο περιβάλλων χώρος της Δημοτικής Αγοράς