Θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο κ. Κων/νο Πατσιαλή και το Δημαρχιακό Συμβούλιο που μου έκαναν την τιμή με το κάλεσμά τους να βρίσκομαι και εγώ στην εορταστική εκδήλωση για τη μάχη του Εκίμ Βελέσι – Πεδινού, που διεξήχθη στις 11 Απριλίου του 1854 με αρχηγό τον οπλαρχηγό και ήρωα Θανάση Φροξυλιά μεταξύ των επαναστατικών ελληνικών δυνάμεων και των τούρκικων στρατευμάτων για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από την Οθωμανική αυτοκρατορία.
Το κάλεσμα αυτό σε μένα, σ’ αυτή την ιστορική εθνική εκδήλωση, έχει ένα ιδιαίτερης σημασίας γνώρισμα και τιμή.
Είμαι πολύ συγκινημένος, διότι εγώ είμαι απόγονος – δισέγγονος του οπλαρχηγού ήρωα Θανάση Φροξυλιά, που αγωνίστηκε και θυσιάστηκε και αυτός για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον Τούρκο κατακτητή στο επαναστατικό κίνημα του 1854 και που αργότερα σκοτώθηκε στη μάχη στα Χάρμαινα – Χάρμα, στις 19-4-1866.
Οι μάχες που έδωσε ο Θανάσης Φροξυλιάς και ιδιαίτερα η μάχη του Εκίμ Βελέσι – Πεδινού «θυμίζουν Θερμοπύλες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα
Θεσσαλικά Χρονικά».
Συγχαρητήρια λοιπόν στο Δημαρχιακό Συμβούλιο Σελλάνων για τη σημαντική απόφαση που πήρε να εορτάζεται κάθε χρόνο αυτή η μάχη του Εκίμ Βελέσι – Πεδινού και τούτο διότι είναι η ανάδειξη των κατορθωμάτων των αγωνιστών με τον οπλαρχηγό ήρωα Θανάση Φροξυλιά και που είναι: «Ένα ιστορικά εθνικό γεγονός που προσφέρει στον τόπο του Βελεσίου – Πεδινού αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία υπερηφάνεια, δόξα και τιμή».
Επίσης, κάνω θερμή παράκληση προς όλους τους δήμους της Θεσσαλίας, να ακολουθήσουν και αυτοί το παράδειγμα του δήμου Σελλάνων να αναγνωρίσουν και να εορτάζουν ξεχωριστά ο καθένας τα ιστορικά εθνικά γεγονότα του τόπου τους που διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, να γίνουν γνωστά και όχι να παραμένουν άγνωστα.
Κάνω δε ακόμα γνωστό ότι οι δήμοι Καρδίτσας και Παλαμά πήραν αποφάσεις για την ανάδειξη του ηρωικού προσώπου, του οπλαρχηγού Θανάση Φροξυλιά, και έδωσαν σε οδούς το όνομά του.
Ακόμη αναφέρω ότι η Καρδίτσα την 21η Μαρτίου εορτάζει μόνο τους οπλαρχηγούς της Θεσσαλικής επανάστασης του έτους 1878 και όχι και τους οπλαρχηγούς της επανάστασης του έτους 1854 και αυτό δεν είναι δίκαιο έναντι της ιστορίας και των αγωνιστών της. Έχω τη γνώμη ότι οι υπεύθυνοι, τα ιστορικά γεγονότα του 1854, θα πρέπει να τα αναγνωρίσουν και να τα εορτάζουν καταρχήν σε τοπικό επίπεδο του δήμου και περαιτέρω να ενταχθούν σε επίπεδο Νομαρχίας ως σπουδαία ιστορικά γεγονότα, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επανάσταση του 1878. Κανένας δεν εμποδίζει να γίνει αυτό, αρκεί να υπάρχει η θέληση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναδειχτούν και τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος στα επαναστατικά γεγονότα του 1854, μεταξύ των οποίων και ο πρόγονός μου, ο οποίος είναι γνωστός για τους αγώνες του στις περιφέρειες Καρδίτσας και Τρικάλων.
Επιβάλλεται, λοιπόν, να μάθουμε όλοι μας πως οι πρόγονοί μας έστησαν τρόπαια και εμείς να τα τιμούμε. Και τούτο διότι η ιστορία ενός τόπου δεν είναι μόνο παρελθόν και μια απλή περιγραφή γεγονότων, αλλά οδηγός για τη σημερινή και αυριανή πορεία μας σαν χώρα και σαν έθνος που θέλει να ζήσει.