Ειδήσεις

Ομιλία Προέδρου ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού στο Φόρουμ Βιομηχανίας


«Η αποκέντρωση και η ισχυροποίηση (θεσμική, οικονομική, λειτουργική) των Περιφερειών είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την προώθηση αναπτυξιακών σχεδίων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Πολιτικής (Φόρουμ για τη Βιομηχανία), στο οποίο μετέχει εκ μέρους της ΕΝΠΕ ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους.

Ο κ. Κ. Αγοραστός έκρινε αναγκαία μια «παραγωγική επανάσταση» στη χώρα μας «καθώς σήμερα παράγει αισθητά λιγότερο από τις δυνατότητές της» και πρότεινε τις εξής κινήσεις-παρεμβάσεις:

-«Πρέπει να βρεθεί επειγόντως τρόπος µείωσης των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων. Η γενική τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπέρ του φορολογικού ανταγωνισµού και αναµένεται να ενισχυθεί τώρα που το Brexit µπορεί να καταλήξει στη µετατροπή του Ηνωµένου Βασιλείου σε ένα είδος φορολογικού παραδείσου.

-Χρειάζεται ανακατανομή των σύνθεσης των επενδύσεων των ευρωπαϊκών ταµείων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις υπέρ της εξαγωγικής βιοµηχανίας, της ανάπτυξης του αγροτικού τοµέα και της τυποποίησης και εξαγωγής των αγροτικών προϊόντων, υπέρ των startups και της ψηφιακής οικονοµίας. Όσο καθυστερούµε την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονοµίας τόσο πιο δύσκολο για το ελληνικό Δηµόσιονα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του.

-Να ελεγχθεί το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα για τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις γιατί αναλαµβάνουµεδεσµεύσεις για το γρήγορο άνοιγµα της αγοράς ενέργειας, οι εµπλεκόµενοιόµως δεν αναλαµβάνουνκαµίαδέσµευση για το ύψος των επενδύσεων και κυρίως την τιµολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί.

-Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το απόλυτο βαλκανικό πλεονέκτηµα σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς και τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των µικροµεσαίων, των µικρών και των πολύ µικρών, γιατί διαφορετικά θα ενισχυθεί η τάση µετεγκατάστασης επιχειρήσεων και µετατόπισης επενδυτικών σχεδίων προς Βουλγαρία και Τουρκία.

-Η περιφερειακή αποκέντρωση, σε ευρωπαϊκά επίπεδα, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιµων πόρων και την προώθηση αναπτυξιακών σχεδίων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

-Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει πίσω της την ατέρμονη μετρολογία του μνημονίου που δηλητηριάζει το επενδυτικό και οικονοµικόκλίµα και να εφαρµόσει µια πολιτική περισσότερο προσαρµοσµένη στις ανάγκες της ελληνικής οικονοµίας χωρίς να αναφερόµαστεακόµα και σε επίπεδο οικονοµικήςλεπτοµέρειας στις γραφειοκρατίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ. Όσο πιο αυτόνοµακινηθούµε και όσο πιο γρήγορα φύγουµε µπροστά τόσο πιο γρήγορα θα βγούµε από το µνηµονιακό τούνελ. Αυτό δείχνει η εµπειρία των άλλων χωρών που µπήκαν σε µνηµόνιο και βγήκαν σύµφωνα µε το πρόγραµµα σε τρία χρόνια ενώ εµείς µπήκαµε σε µνηµόνιο το 2010 για να βγούµε το 2013, το 2015 το παρατείναµε µέχρι το 2018 και ήδη µετατρέψαµε το 2019-2020 σε µια ακόµη διετία µε µνηµονιακά µέτρα”

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Ανεπαρκής η υποστήριξη της Πολιτείας στην εφαρμογή της Εθνικής Πολιτικής Νεοπλασιών
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ελιά