Ειδήσεις

Ολοκληρώνεται η έκθεση: Νικόλαος Γύζης τα σχέδια


Ολοκληρώνεται το Σάββατο 1 Ιουνίου η έκθεση Νικόλαος Γύζης: τα σχέδια που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.).

Παρουσιάζονται σχέδια, σπουδές, σημειώσεις, πειραματισμοί, παραλλαγές διάφορες που αποτελούν μέρος της πολύτιμης προεργασίας με την οποία ο καλλιτέχνης δούλεψε ερευνητικά για να προσεγγίσει αρκετές από τις μεγάλες συνθέσεις του. Οι σπουδές αυτές υπήρξαν αντικείμενο θαυμασμού ήδη από την εποχή που ζούσε. Με τη δύναμη, την εκφραστικότητα και την ελευθερία που τα διακρίνει, υπερβαίνουν τα όρια του ακαδημαϊσμού και του ρεαλισμού και αποκαλύπτουν το μεγάλο εύρος των εκφραστικών ικανοτήτων του δημιουργού, ο οποίος τοποθετεί πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του τον άνθρωπο.

Ιδιοφυής καλλιτέχνης, που διέγραψε εντυπωσιακή διαδρομή με την πλούσια καλλιτεχνική και εκπαιδευτική συνεισφορά του, ο Νικόλαος Γύζης (Σκλαβοχώρι Τήνου, 1842 – Μόναχο, 1901) είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες καλλιτέχνες του 19ου αιώνα. Ζει τα πρώτα παιδικά του χρόνια στην Τήνο πριν μετακομίσει με την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπουδές και πολλές διακρίσεις στο Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα και στην Ακαδημία του Μονάχου, όπου επίσης δίδαξε για πολλά χρόνια. Επηρέασε καθοριστικά τη διαμόρφωση και της ελληνικής και της γερμανικής τέχνης, κατέχει μάλιστα θέση σημαντική στην ιστορική αποτίμηση της τέχνης και των δύο αυτών περιοχών. Θεωρείται από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου και του ακαδημαϊκού ρεαλισμού του ύστερου 19ου αιώνα, οι πολυσχιδείς πειραματισμοί του ωστόσο αναδεικνύουν ένα φάσμα προβληματισμών και αναζητήσεων πολύ ευρύτερο.

Η έκθεση αυτή έγινε με την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δρ. Κωνσταντίνου Διδασκάλου και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, από την εικαστική συλλογή της οποίας προέρχονται στο μεγαλύτερο τους βαθμό τα έργα που παρουσιάζονται.

Σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη και το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζονται επίσης και αναπαραγωγές έργων, καθώς και ταινίες τεκμηρίωσης σχετικά με τον ζωγράφο.

Τελευταίες μέρες λοιπόν για τη μοναδική ευκαιρία να δούμε από κοντά στην Καρδίτσα έργα του Νικολάου Γύζη.

ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9: 00 – 13:00. & 18:00 – 21:00 

   Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8:00 – 14:00

   Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

 

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του Προέδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο. κ. Βασίλη Φωτόπουλου για τις εκλογές
Επόμενο άρθρο Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών