Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου διοργάνωσε και υλοποίησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Κτηνιατρικής, με φορείς και συλλόγους της Π.Ε. Καρδίτσας, ημερίδα Δια Βίου Μάθησης με θέμα: «Διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές διαστάσεις του θέματος» για το ευρύ κοινό στην πόλη της Καρδίτσας, την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 18.00 στην αίθουσα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Π.Ε. Καρδίτσας.
Το θέμα της ημερίδας αφορούσε τη διαχείριση των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Στόχος της ημερίδας, εκτός από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ήταν μεταξύ άλλων και ο έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, η αντιμετώπιση φαινομένων μεταφοράς τους από μια περιοχή σε άλλη, η επιθετικότητα μερικών από αυτά σε ανύποπτους πολίτες, και κυρίως σε μαθητές σχολείων, η κακομεταχείρισή τους κ.λπ. Τα παραπάνω είναι πτυχές ενός προβλήματος που έχει περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός και ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτιος Αλεξάκος τονίζοντας την ανάγκη για την άμεση επίλυση του προβλήματος αναλύοντας τις προσπάθειες που κάνουν από τη δική τους πλευρά. Επίσης, ο εκπρόσωπος της Κτηνιατρικής Σχολής Καρδίτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Απόστολος Γαλάτος εξέφρασε τη διάθεση της Κτηνιατρικής Σχολής να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, ενώ ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Θωμάς Καρανίκας αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από μία δυναμική συνέργεια της εκπαίδευσης στο σχολείο, της παιδείας στην οικογένεια και της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των φορέων.
Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα Γκουλέτσου Παγώνα ασχολήθηκε στην εισήγησή της με το θέμα της στείρωσης των ζώων ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων προβαίνοντας στη διάκριση σε αδέσποτα ζώα, ημι-αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα. Ακολούθως, αναφέρθηκε στις πηγές αδέσποτων ζώων, στη κατανομή του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς, στην αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων, καθώς και στις μεθόδους στείρωσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός πως ο αυξημένος αριθμός των αδέσποτων ζώων προκαλεί προβλήματα στις σύγχρονες κοινωνίες (λ.χ. επιθέσεις σε ανθρώπους, πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, θέματα υγιεινής, ενοχλητική συμπεριφορά). Κλείνοντας αναφέρθηκε στις προτάσεις διαχείρισης του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων μέσω συντονισμένων δράσεων ενημέρωσης των πολιτών, με την αύξηση σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων, τη στείρωση των αδέσποτων και την επαναφορά τους στο περιβάλλον επιβίωσης.
Στη συνέχεια η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα Αθανασίου Λαμπρινή αναφέρθηκε στην εισήγησή της στις προϋποθέσεις για την ευεργετική αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ζώα συντροφιάς, αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με τη γάτα και το σκύλο. Ακολούθως, ανέπτυξε τα θεραπευτικά οφέλη στην ψυχολογική και φυσική υγεία ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων (π.χ. αυτιστικά παιδιά, παιδιά με παραβατική συμπεριφορά κ.λπ.), αλλά και στην εμφάνιση των ζωοανθρωπονόσων (λ.χ. λύσσα, εχινοκοκκίαση, λεισμανίωση, λεπτοσπείρωση κ.λπ.), τις πηγές μόλυνσης και τους τρόπους αντιμετώπισης και προφύλαξης στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως η γνώση των κινδύνων από τα ζώα συντροφιάς, λαμβάνοντας σωστά μέτρα πρόληψης, οδηγεί στην ασφαλή και αρμονική συμβίωση.
Ακολούθως, η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας κα Ευανθία Θάνου αναφέρθηκε στη φιλοζωία και τη διαχείριση αντιμετώπισης της κατάστασης με τα αδέσποτα ζώα, προβαίνοντας σε προτάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.
Τέλος, ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Αντώνιος Ντάνης ανέδειξε το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, καθώς και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη τη συνύπαρξη ζώων και ανθρώπων. Ακολούθως πρότεινε άμεσες λύσεις αξιοποιώντας την εμπειρία των διεθνών οργανισμών, τον σχηματισμό συγκεκριμένων επιτροπών σε συνεργασία με όλους τους βαθμούς Ο.Τ.Α., καθώς και την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων Φορέων και ακολούθησε συζήτηση.