Ένα έργο υψηλής σπουδαιότητας για την ευρύτερη περιοχή του Βορειοανατολικού υδραυλικού συστήματος απορροής των υδάτων από την περιοχή της Καρδίτσας, παραδόθηκε χθες προς χρήση. Πρόκειται για το αντλιοστάσιο που κατασκευάστηκε στον ποταμό Μέγα λίγο μετά την κοινότητα Κόρδας στην περιοχή Κλοκοτού, με στόχο να μεταφέρει ποσότητες νερού από τον Μέγα προς τον Πηνειό ώστε να χαμηλώνει η στάθμη του ποταμού Μέγα σε περιόδους έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Το έργο που κατασκεύασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας από πιστώσεις του ΠΕΠ παραδόθηκε χθες προς χρήση από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων/νο Αγοραστό και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσιάκο με την παρουσία και του Δ/ντη της Δ/νσης Τεχνικών έργων κ. Δ. Κουτρομάνου στον τοπικό ΓΟΕΒ.
Ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε το έργο και ενημερώθηκε από τον κ. Τσιάκο και τον κ. Κουτρομάνο για τις δυνατότητές του ενώ συνομίλησε και με τους δεκάδες αγρότες της περιοχής που παραβρέθηκαν στην παράδοση. Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου εξηγώντας ότι η σημασία του είναι πολλαπλή καθώς είναι στη βάση του αντιπλημμυρικό αλλά σαφώς επιτελεί και άλλους σκοπούς.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε: «Ολοκληρώνουμε σήμερα ένα έργο υψηλής σπουδαιότητας. Ένα έργο αντιπλημμυρικό συνολικού προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ ίσως το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Το έργο, αν και δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί, στις φετινές περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, στη διάρκεια του χειμώνα, απέδειξε τη σπουδαιότητα του σώζοντας κατοικημένες περιοχές και χιλιάδες στρέμματα από τις πλημμύρες. Το έργο αυτό είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Εμείς το τροποποιήσαμε και το κάναμε σύγχρονο και λειτουργικό, το χρηματοδοτήσαμε καθώς έχει μεγάλη σημασία και αναμένεται να βοηθήσει δραστικά τους αγρότες μας και την αγροτική παραγωγή. Από σήμερα το παραδίδουμε στον ΓΟΕΒ που θα έχει και την ευθύνη λειτουργίας του. Συμπληρωματικά θα πρέπει να τονίσω ότι σε αυτό το έργο δούλεψαν ελληνικά χέρια, χρησιμοποιήθηκαν τουρμπίνες ελληνικής κατασκευής, που έδωσαν θέσεις εργασίας σε Έλληνεςεργαζομένους και έπεσε χρήμα στην τοπική οικονομία».
Για αυτό το μεγάλο έργο ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος δήλωσε: Δίνουμε σήμερα προς χρήση στους αγρότες ένα από τα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα όχι μόνο της Θεσσαλίας αλλά και όλης της Ελλάδας. Τα αντιπλημμυρικά έργα στο ποταμό Μέγα είναι υψηλής σπουδαιότητας καθώς αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται και επηρεάζει ο εν λόγω ποταμός. Με τα έργα θωρακίζουμε την περιοχή από πλημμύρες και προστατεύουμε τις περιουσίες των ανθρώπων. Συμπληρωματικά θα πρέπει να πω ότι το έργο σε δευτερεύοντα ρόλο θα έχει και αρδευτική αξία και αναμένεται να βοηθήσει εκατοντάδες αγρότες να αρδεύουν καλύτερα τις καλλιέργειές τους. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν θετικός, στο να εντάξουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο και έτσι έχουμε σήμερα την ολοκλήρωση του. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια παρά ταέντονα καιρικά φαινόμενα δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα πλημμυρών. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των έργων που κατασκευάζουμε. Τέλος επιπλέον στόχοι μας μας είναι να προχωρήσουμε στον καθαρισμό του ποταμού Βουβουλίνα και του Πάμισου ώστε να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο πλημμυρών.
Στοιχεία για το έργο κατασκευή Αντλιοστασίου Α4
Το αντλιοστάσιο κατασκευάστηκε στη θέση που συναντάται η αριστερή παράταφρος του Μέγα Ποταμού με το δεξιό ανάχωμα του Πηνειού. Στόχος του έργου είναι η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής με κάλυψη παροχής 20κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο μέσω των 5 αντλιών αποχέτευσης και 2 αντλιών αποστράγγισης που βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου του αντλιοστασίου, μέσω του τρίδυμου οχετού μήκους 55μ, του θαλάμου καταθλίψεως όπου οδηγούνται οι αντλίες σε απόσταση 5μ από το κτίριο και μέσω του αγωγού εξόδου ο οποίος διασταυρώνεται με την έξοδο του τριδύμου οχετού και οδηγεί στον αποδέκτη Πηνειό. Το έργο περιλάμβανε επίσης επένδυση με σκυρόδεμα στην είσοδο του τριδύμου οχετού, οποίος ελέγχεται με 3 θυροφράγματα και σε συνέχεια αυτής επένδυση των πρανών με συρματοκυλίνδρους και συρματοκιβώτια στα θεμέλια. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 7.850.000.
Στοιχεία για το έργο «Επεμβάσεις και Τεχνικά Έργα στον ποταμό Μέγα»
Τέλος, ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου, ανήλθε στα 6.670.000,00 €. Παράλληλα, το βασικό σχέδιο του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στον ποταμό Μέγα περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
Πλήρη διαπλάτυνση από Χ.Θ. 30+405 (Φανάρι) έως Χ.Θ. Χ.Θ. 5+179 (τέλος του έργου-Αντλιοστάσιο Α4) ανάλογα με τις διατομές της μελέτης.
Διαμόρφωση αναχωμάτων και προσβασιμότητας αυτών καθώς και υπερύψωση των αναχωμάτων σε εντοπισμένα σημεία του έργου. Σημειώνεται ότι η υπερύψωση έγινε ακόμα υψηλότερη από την απαίτηση λόγω της περίσειας εκχωμάτων.
Επέκταση της γέφυρας στην οδό Προάστιο-Μακρυχώρι στο διευρυμένο πλάτος διατομής
Κατασκευή πλευρικού υπερχειλιστή μήκους 40 m για την είσοδο στη λεκάνη του Αντλιοστασίου Α4
Κατασκευή των τεχνικών έργων από τον τρίδυμο του αντλιοστασίου μέχρι την εκβολή στον ποταμό Πηνειό.