Πρόγραμμα πρόληψης φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία


Θα αφορά δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες κυρίως από ποτάμια, σεισμοί, χιονοπτώσεις και κατολισθητικά φαινόμενα.


Παράταση στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή τεχνικής και οικονομικής προσφοράς, ενόψει της ανάθεσης του έργου με τίτλο «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης φυσικών καταστροφών 2007-2013» δόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν αιτήσεις μέχρι την Παρασκευή 4-8-2008 με την υποβολή τεχνικής και οικονομικής προσφοράς.
Σκοπός του παρόντος Επιχειρησιακού είναι η αποδοτική αξιοποίηση των πόρων του ΠΕΠΘ και ΕΠ Περιβάλλοντος και λοιπών σχετικών Ε.Π. για την πρόληψη φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και ειδικότερα αυτών που αφορούν σε δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες κυρίως από ποτάμια, σεισμοί, χιονοπτώσεις και κατολισθητικά φαινόμενα.

Προϋπολογισμός του έργου

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 132.435 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 80% και από Εθνικούς πόρους κατά 20%. Έκπτωση μπορεί να δοθεί σε ποσοστό έως 10% επί του συνολικού προϋπολογισμού (συμπ.ΦΠΑ). Η προθεσμία υποβολής του παραδοτέου είναι η 30/11/2008. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης της Θεσσαλίας, σε σχέση με την επίτευξη των στόχων των Ε.Π. που διαπραγματεύεται το υπόψη Επιχειρησιακό, και στόχο την αποδοτικότερη αξιοποίηση πόρων από τα εν λόγω Ε.Π. Η καταγραφή της κατάστασης θα γίνει υποχρεωτικά με την συμπλήρωση των προτύπων «Ερωτηματολογίων» και Check list. Παράλληλα απαιτείται επίσκεψη και συνεργασία του Αναδόχου με τους εν λόγω Φορείς για πρόσθετα στοιχεία κλπ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο

Με επεξεργασία όλων των στοιχείων σταδίων και με στόχο την επίτευξη του στόχου του υπόψη Επιχειρησιακού, συντάσσεται το Επιχειρησιακό Σχέδιο Πρόληψης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών για τη Θεσσαλία και ειδικότερα για τις καταστροφές που στοχεύονται να αντιμετωπιστούν με το υπόψη Επιχειρησιακό. Θα περιλαμβάνει τον σκοπό, υφιστάμενη κατάσταση, ειδικούς στόχους, γενικές δράσεις, στοχευόμενες προσεγγίσεις ανά θέμα / είδος για όλη τη Θεσσαλία . Θα υπάρχει κάλυψη μεσοπρόθεσμη. Κάθε πρόταση του υπόψη σταδίου θα αντιστοιχίζεται ρητά και αιτιολογημένα με συγκεκριμένη στόχευση εκ του Επιχειρησιακού σχεδίου . Ως ενέργεια για την επίτευξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου, μπορεί να είναι θεσμική ρύθμιση κεντρικού φορέα ή περιφερειακού ή του ιδίου εκάστοτε φορέα. Όλες οι προτάσεις πρέπει να τεθούν ιεραρχημένα βάση του σχεδιασμού και της στόχευσης του επιχειρησιακού σχεδίου, των χρηματοδοτικών δεδομένων των Ε.Π. κλπ. και της βιωσιμότητας και κόστους οφέλους τους που πρέπει να εκτιμηθεί σε γενικές γραμμές. Είναι πιθανόν να προκύψει παράλληλη ιεράρχηση στόχων / δράσεων ή και αλληλένδετες δράσεις. 

Προηγούμενο άρθρο Διεκδίκηση αποζημιώσεων για την πληγείσα αγροτική παραγωγή
Επόμενο άρθρο Ξεκινά η διαμόρφωση της νοτιοδυτικής εισόδου της Καρδίτσας