Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π. Ε. Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στα πλαίσια του προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες μετασυλλεκτικές πρακτικές αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των καλλιεργειών τους.
- Στόχοι
1.1 Εφαρμογή συγκεκριμένων καλλιεργητικών πρακτικών φυτοπροστασίας μετά την συγκομιδή.
- Διαπιστώσεις
Οι βαμβακοφυτείες αυτή την εποχή βρίσκονται προς το τέλος της περιόδου συγκομιδής. Οι αποδόσεις του βαμβακοφυτειών κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές του νομού.
- Συστάσεις – καλλιεργητικές φροντίδες
3.1 Μετασυλλεκτικές επεμβάσεις
Τη φετινή χρονιά οι ζημιές από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι ήταν ασήμαντες
Η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου σκουληκιού τη νέα χρονιά εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον αριθμό των νυμφών που θα διαχειμάσουν.
Για να καταφέρουμε μείωση του αριθμού των νυμφών, πρέπει να προβούμε σε καλλιεργητικές επεμβάσεις για την καταστροφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού τους.
Τέτοιες καλλιεργητικές επεμβάσεις είναι η άμεση, μετά την συγκομιδή, στελεχοκοπή των βαμβακοφύτων και άμεση ενσωμάτωση των υπολειμμάτων με όργωμα σε βάθος 20-25 εκατοστών.
Έτσι:
- Καταστρέφουμε άμεσα αρκετές από τις διαχειμάζουσες νύμφες στο έδαφος και στα υπολείμματα των φυτειών.
- Εκθέτουμε τις νύμφες σε αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες (αυτό γίνεται με την αναστροφή του εδάφους).
- Μεταφέρουμε, με την αναστροφή, τις νύμφες σε βάθος μεγαλύτερο, με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου τους από το έδαφος.
- Καταστρέφουμε τις στοές των προνυμφών με επίσης προφανή αδυναμία τους να εξέλθουν από το έδαφος την επόμενη χρονιά.
Προσοχή !!! Με την χρήση καλλιεργητή, δισκοσβάρνας, ρίπερ κ.α., αντί του οργώματος με άροτρο, δεν επιτυγχάνεται η αναστροφή του εδάφους και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα στην προληπτική αντιμετώπιση των διαχειμαζουσών νυμφών είναι ασήμαντο.
Κατ’ αντιστοιχία, η διαχείμαση του ρόδινου σκουληκιού γίνεται με τη μορφή της προνύμφης σε διάπαυση μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη και στις ρωγμές του εδάφους και επομένως οι επεμβάσεις της στελεχοκοπής και της άροσης με άροτρο, έχουν και στην περίπτωση του ρόδινου σκουληκιού ανάλογη ευεργετική επίδραση.
Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας, καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στα τηλέφωνα 24413-55206-243 και 24210-66525.
|