Μια σπάνια εμπειρία είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν όσοι συμμετείχαν το περασμένο Σάββατο στην επίσκεψη που διοργάνωσαν οι «Φίλοι του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας» με προορισμό το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας. Ο λόγος είναι ότι η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Βοιωτίας στα αρχαία και βυζαντινά χρόνια και μια από τις τρεις πιο ισχυρές πόλεις –κράτη της αρχαίας Ελλάδας, μετά την Αθήνα και τη Σπάρτη, παρά τη μεγάλη ιστορική σημασία της και τη μόλις τριών ωρών απόσταση που τη χωρίζει από την Καρδίτσα, δεν αποτελεί συνηθισμένο τουριστικό προορισμό για τους Καρδιτσιώτες και όχι μόνο. Στο μουσείο της πόλης του Κάδμου, του Ηρακλή, του Ησίοδου, του Πινδάρου, του Πελοπίδα αλλά και πολλών τραγωδιών, όπως η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, οι εκδρομείς ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο ξεναγό Μαρία Σκαλιά. Οι ‘’φίλοι’’ απόλαυσαν την ξενάγηση και εντυπωσιάστηκαν, τόσο από την κτηριακή υποδομή του μουσείου όσο και από τη δομή της έκθεσης και τα εξαιρετικής ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας εκθέματα, καθώς ορισμένες από τις συλλογές είναι σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η πρωτοβουλία των υπευθύνων να δώσουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν σε άμεση επαφή με αρχαιολογικά ευρήματα, ανοίγοντας μια προθήκη, η οποία έχει εγκατασταθεί ακριβώς για αυτό τον σκοπό, επιτρέποντας έτσι την ψηλάφηση των αντικειμένων. Στα θεμέλια του μουσείου υπάρχει επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, όπου διατηρείται τμήμα οικίας της 3ης χιλιετίας, τάφοι του 17ου αι. π.Χ. και η θεμελίωση του μυκηναϊκού τείχους της Καδμείας (13ος αι. π.Χ.). Τμήμα των μνημείων είναι ορατό και από την έκθεση, στην αίθουσα της αρχαϊκής περιόδου. Δίπλα από το κτήριο του μουσείου διατηρείται μεσαιωνικός πύργος, ανοιχτός στο κοινό.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μουσείο που φιλοξενεί τις βοιωτικές αρχαιότητες μετρά περισσότερα από εκατό χρόνια ζωής. Το 1894 παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Εταιρεία ο παλαιός στρατώνας που βρισκόταν στο λόφο της Καδμείας. Το 1905 κατασκευάστηκε στον χώρο αυτόν το πρώτο μουσείο της πόλης των Θηβών, περιορισμένων διαστάσεων, το οποίο κατεδαφίστηκε μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και αντικαταστάθηκε από νέο οικοδόμημα. Το 2007 άρχισαν εργασίες επέκτασης του κτηρίου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2016 παράλληλα με την ανανέωση των πλούσιων συλλογών του. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας.
Οι Φίλοι του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέες, εξίσου ενδιαφέρουσες εξορμήσεις στο άμεσο μέλλον.