Ειδήσεις

Οι Ρομά χωρίς σύνορα σε αυτοψία στους Τσιγγάνικους οικισμούς


Οι Ρομά χωρίς σύνορα με κλιμάκιο στους Τσιγγάνικους οικισμούς του δήμου Σοφάδων, προκειμένου να κάνουν αυτοψία και να καταγράψουν τις ζημιές που υπέστησαν οι δημότες Ρομά.

Η ειδική επιτροπή κατέγραψε τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις ζημιές που έπαθαν οι κάτοικοι του παλιού οικισμού. Συγκεκριμένα,  το κλιμάκιο έκανε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, σε εκείνες κυριώς, που διαμένουν Τσιγγάνοι,  δίπλα στο ποτάμι και κοντά στο δημοτικό γήπεδο Σοφάδων.

Οι καταστροφές και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστές, καθώς  πολλά παραπήγματα με τα οικιακά σκευή τους γκρεμίστηκαν  στο πέρασμα της πλημμύρας, ενώ αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές.  Αυτήν την ώρα,  που γράφονται οι γραμμές αυτές, οικογένειες των Τσιγγάνων κοιμούνται έξω στους δρόμους και στα παγκάκια, τα παιδιά και οι μαθητές δεν έχουν ρούχα για να πάνε  σχολείο ενώ  η κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό είναι χαώδης.

Το κλιμάκιο κατέγραψε μαρτυρίες από όλους τους πολίτες Ρομά για τα πάντα, συγκέντρωσε στοιχεία και  έχει συλλέξει φωτογραφικό υλικό. Τα στοιχεία που κατέγραψε,  η επιτροπή και το κλιμάκιο,  θα τα αποστείλει στο δήμο Σοφάδων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι δημότες Ρομά. Στη συνέχεια  όλα τα έγγραφα με τις αποδείξεις  και την τελική απολογιστική έκθεση θα τα κοινοποιήσει στο γενικό γραμματέα  για θέματα Ρομά καθώς και στη πανελλήνια συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, έτσι ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες αποζημίωσης όπως προβλέπει η νομοθεσία και η κοινή υπουργική απόφαση.

Τις προσεχείς ημέρες το κλιμάκιο και η επιτροπή της οργάνωσης Ρομά χωρίς σύνορα με εθελοντική εργασία,  θα  στήσει τραπεζάκια σε δύο σημεία στο παλιό οικισμό,  προκειμένου να  συγκεντρώσει τις αιτήσεις από τους πληγέντες Ρομά για να βοηθήσει τις υπηρεσίες του δήμου στη σύντομη διαδικασία των αποζημιώσεων.

Το διοικητικό συμβούλιο,  καλεί την δημοτική αρχή να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα και να κινήσει τις διαδικασίες για την αποζημίωση των συμπολιτών μας  Τσιγγάνων.

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Παλαμά για την ενίσχυση πληγέντων λόγω κακοκαιρίας
Επόμενο άρθρο 4 εκ. ευρώ στον Δήμο Καρδίτσας για αποζημιώσεις στους πληγέντες