Τη συντεταγμένη αντιμετώπιση του ενδεχομένου τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοιού, με την ενεργή συνεργασία Αυτοδιοίκησης, 5ης ΥΠΕ, Πανεπιστημίου, Νοσοκομείων και όλων των εμπλεκομένων υγειονομικών και άλλων φορέων ζήτησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση του Covid-19 στη Θεσσαλία.
«Η πανδημία του κορωνοϊού» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «παραμένει ενεργή, διατηρεί αφανείς εστίες παντού και θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες ακόμη να απειλεί τη ζωή των ανθρώπων, να εμποδίζει την κινητικότητα των ανθρώπινων κοινοτήτων και να περιορίζει κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Τα εμβόλια και οι εμβολιασμοί δίνουν ανάσα ελπίδας, ωστόσο απέχουμε πολύ ακόμη από το σημείο εκείνο που θα μας απαλλάξει οριστικά από τους περιορισμούς της πανδημίας. Για αυτό και το 2021 χρειάζεται επιμονή, υπομονή και προσωπική αυστηρότητα στην τήρηση των μέτρων προστασίας, ώστε να περιορισθεί η πίεση στα Νοσοκομεία και να αποφευχθούν άδικες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ταυτόχρονα, είναι απόλυτη ανάγκη στο κρίσιμο διάστημα να προστατευθούν οι ασθενέστεροι και πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας και να στηριχθεί η οικονομία και η κοινωνία. Το 2020 δοκίμασε τις αντοχές μας σε όλα τα επίπεδα. Οι προκλήσεις της νέας χρονιάς είναι πολλές και κρίσιμες. Με συνεργασία και συνέργεια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον και την ελευθερία μας. Ουδείς περισσεύει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, που είναι μια προσπάθεια εθνικής αναγέννησης και ανασυγκρότησης, μακριά από “γνωστική ασυμφωνία” και game blame» πρόσθεσε.
Ο Περιφερειάρχης εξήρε την γενναία προσπάθεια που καταβάλλει το υγειονομικό προσωπικό της Θεσσαλίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης υπερβαίνοντας εαυτόν καθημερινά και αναφέρθηκε στο σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας που περιλαμβάνει:
-549 προσλήψεις υγειονομικών με πλήρη μισθοδοτική και ασφαλιστική κάλυψη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα επόμενα δύο χρόνια και
-12 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες αντιμετώπισης του covid-19.
Ευχαρίστησε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον επικεφαλής καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου για την επιστημονική καθοδήγηση, τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ που έχουν αναλάβει το έργο των δειγματοληπτικών ελέγχων και όλους τους δωρητές που εμπεδώνοντας την εταιρική κοινωνική ευθύνη, αθόρυβα και ανιδιοτελώς συνεχίζουν να προσφέρουν μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμό στα Νοσοκομεία. «Δημιουργήσαμε ένα αξιόπιστο δίκτυο δωρητών που βλέπουν τις προσφορές τους να πιάνουν τόπο. Συνεχίζουμε τους ελέγχους παντού. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τους διαγνωστικούς ελέγχους με τη μέθοδο PCR και τα rapid tests μέχρι τον διπλασιασμό τους και σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να συνεργαζόμαστε με την τοπική εταιρία ProGnosis Biotech που δραστηριοποιείται στη Λάρισα και παράγει rapid tests» πρόσθεσε.
Προτάσεις
Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου τρίτου κύματος κορωνοιού περιλαμβάνουν:
-Καλύτερη και ταχύτερη προετοιμασία των Νοσοκομείων, αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα πρώτα κύματα της πανδημίας
-Αλλαγή, με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου του Νόμου περί προμηθειών, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να έρθει εγκαίρως ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για τον covid-19 στα Νοσοκομεία
-Ενεργοποίηση και υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με περισσότερα rapid tests στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ για την αποδέσμευση των Νοσοκομείων από τις ευθύνες της δειγματοληψίας και των διαγνωστικών ελέγχων, προκειμένου να αφοσιωθούν απερίσπαστα στην νοσηλεία των βαριών περιστατικών covid-19. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 140.000 διαγνωστικά τεστ.
-Περισσότερα rapid tests παντού στον γενικό πληθυσμό, με την υποστήριξη και την ενεργό εμπλοκή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των Ιατρικών Συλλόγων
-Με το άνοιγμα των Σχολείων, tests στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού
-Περισσότερα εμβόλια και με ταχύτερες διαδικασίες, γιατί έτσι δημιουργείται συνθήκη ασφάλειας στην κοινωνία
-Εταιρική κοινωνική ευθύνη από τα Ιδιωτικά Κέντρα για δωρεάν ελέγχους σε ανασφάλιστους συμπολίτες με στόχο την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού
«Όσο μεγαλώνει η ατομική ευθύνη, τόσο μεγαλώνει και η συλλογική ελευθερία» τόνισε ο Περιφερειάρχης. Προέχει η ανθρώπινη ζωή και για την προστασία της, δίνουμε ενωμένοι, τη μάχη».
Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας προσκλήθηκαν και συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζ. Μαμούρης, οι διοικητές των Νοσοκομείων: Πανεπιστημιακό Λάρισας Δημ. Κατσικονούρης, Γ.Ν. Λάρισας Γρ. Βλαχάκης, Γ.Ν. Βόλου Ι. Ντόκος, Γ.Ν. Τρικάλων Κ. Γρηγορίου, Γ.Ν. Καρδίτσας Δ. Κεχαγιάς, ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γ. Βασιλόπουλος, οι πρόεδροι: μελών ΔΕΠ Εφη Καψαλάκη, νοσοκομειακών γιατρών ΠΠΓΝΛ Π. Κουρσούμη, μελών Γ.Ν. Λάρισας Ν. Νταφούλης, μελών Γ.Ν. Βόλου Π. Μαλινδρέτος, Γ.Ν. Τρικάλων Β. Τάσιος, Γ.Ν. Καρδίτσας Εκτ. Γάζιος, ο πρόεδρος ΕΝΕ 4ο Περιφ. Τμήματος Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας Απ. Κούτσης, οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Λάρισας Ντ. Γιαννακόπουλος, Μαγνησίας Ευθ. Τσάμης, Τρικάλων Γ. Πέτρου, Καρδίτσας Αρ. Σπάνιας, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Αθ. Γιαννούκας, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γ. Δοδοντσάκης, ο διευθυντής ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Κ. Στάμνας, ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Ι. Γούλας, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας ταξίαρχος Αστ. Μαντζιώκας, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στη Θεσσαλία Β. Παπαγιάννης, από το ΣΕΠΕ ο διευθυντής Ανδ. Μίχος, η συντονίστρια ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ Θεσσαλίας Ρ. Πινακά, και οι διευθυντές Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λάρισας Γ. Ζήγρας, Π.Ε. Μαγνησίας Κ. Αλιβανιστου, Π.Ε. Τρικάλων Σ. Νικολάκος και Π.Ε. Καρδίτσας Δ. Κουμαδίτης.