«Οι θέσεις της Δημοτικής παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη» για το θέμα του ΑΧΕΛΩΟΥ»


Στηρίζουμε τη συνέχιση του έργου, την υπερπήδηση των εμποδίων και την ολοκλήρωση του έργου της έκτροπης του άνω ρου του Αχελώου στη βάση των 10 σημείων της εισήγησης των ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος και Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Λ.).

Να ξεκινήσει άμεσα η εκμετάλλευση του φράγματος της Μεσοχώρας που είναι έτοιμο από το 2001. Έχουμε όμως να παρατηρήσουμε ότι είναι και ο ΑΧΕΛΩΟΣ, όπως και τα περισσότερα μεγάλα έργα στη χώρα μας, που πρώτα ξεκίνησε και μετά άρχισε να μελετάτε ουσιαστικά. Πρώτα μπήκε το κάρο και μετά, πολύ μετά, ψάξαμε να βρούμε άλογα για να το ζέψουμε.

Εξαγγέλθηκε ένα γιγαντιαίο, απραγματοποίητο και κατά τη γνώμη μας, αν γίνονταν ποτέ εκείνου του μεγέθους, ένα έργο που θα δημιουργούσε μεγάλα περιβαλλοντολογικά και άλλα προβλήματα. Εξαγγέλθηκε κυρίως σαν αρδευτικό και δευτερευόντως ενεργειακό. Χωρίς κανένα σχεδιασμό καλλιεργειών. Χωρίς σχέδια διαχείρισης των υδάτων κατά διαμέρισμα και λεκάνη απορροής. Χωρίς ενιαίο φορέα διαχείρισης. Δεν εντάθηκε ποτέ σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης και ενεπλάκη σε δικαστικές περιπέτειες από τις οποίες δεν μπορεί ακόμη να απεμπλακεί. Τροποποιήθηκε ο αρχικός σχεδιασμός. Προγραμματίστηκε έργο λογικού μεγέθους. Προχώρησε η υλοποίηση του σε μεγάλο ποσοστό. Δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και τώρα βρίσκεται εκ νέου σε σημείο στασιμότητας και χωρίς καμία εξασφάλιση προοπτικής χρηματοδότησης. Συμπληρώθηκαν νομικά και μελετητικά κενά. Το έργο πρέπει να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει ως αναγκαίο ως Ενεργειακό- περιβαλλοντολογικό και ύδρευσης. Στα πλαίσια της σωστής διαχείρισης των νερών της Θεσσαλίας (Πηνειός ,φράγματα, υπογείων αποθεμάτων νερού, ποιότητα και ποσότητα των νερών).

Προηγούμενο άρθρο Πολιτικό μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από το θάνατο του Ηλ. Καμαρέτσου
Επόμενο άρθρο Ομοιόμορφα διαχωριστικά στα καταστήματα εστίασης της Καρδίτσας