Οι αυτοδιοικητικές «ευγένειες» πολυτέλεια για την Καρδίτσα


Ύστερα από αρκετή συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, εγκρίθηκε τελικά το νέο δάνειο του Δήμου Καρδίτσας, ύψους 1.400.000 ευρώ. Ήταν μια αναπόφευκτη απόφαση; Ήταν κάτι το οποίο ήταν μονόδρομος; Ήταν η πλέον σωστή και ενδεδειγμένη πρόταση;

Σαφώς και υπάρχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα στον Δήμο Καρδίτσας, σαφέστατα και υπάρχουν αντίστοιχες οικονομικές εκκρεμότητες σε προμηθευτές του Δήμου μας, όπως υπάρχουν επίσης ακόμη και εκκρεμότητες με ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένων καθώς και αδυναμία καταβολής σε μηνιαία βάση των αποδοχών τους.

Είναι βέβαιο πως «κληρονομήσαμε» ως Δημοτική αρχή σημαντικές ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις από την περασμένη διοίκηση, κάτι το οποίο μας αναγκάζει να προβούμε στην συγκεκριμένη απόφαση, η οποία όμως δεν είναι και η μόνη λύση κατά την ταπεινή μου άποψη, αν θέλουμε φυσικά να πείσουμε τους συνδημότες μας, ότι πρεσβεύουμε κάτι διαφορετικό, ότι ασκούμε διοίκηση με άλλη λογική, με άλλη αντίληψη και σε τελική ανάλυση, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Ομολογώ ότι πριν τη συνεδρίαση είχα πολλές ενστάσεις και προβληματισμούς αν έπρεπε να συναινέσω με την ψήφο μου σε μια νέα και τόσο μεγάλη οικονομική υποχρέωση του Δήμου, σε ένα τόσο υψηλό οικονομικό άνοιγμα, μιας και οι συνδημότες μας θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα κληθούν να εκπληρώσουν τη συναλλαγή με την τράπεζα και βεβαίως αναρωτήθηκα αν είχα το δικαίωμα να τους χρεώσω με ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό.

Γίναμε δηλαδή ως Δήμος Καρδίτσας, πελάτης τράπεζας, διαχειριζόμενοι την αυτοδιοικητική μας φτώχια και μιζέρια, την οποία η επίσημη πολιτεία χρόνια τώρα έχει επιφέρει και μας την έχει επιβάλει.

Ποτέ δεν έδωσα την ψήφο μου και μάλιστα κατέθεσα και πρόταση (δεν μπήκε σε ψηφοφορία καν και δεν ξέρω γιατί) η οποία καλούσε όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όλα εκείνα τα μεγάλα και σπουδαία που με «το έτσι θέλω», η επίσημη πολιτεία δεν αποδίδει στην τοπική αυτοδιοίκηση, όλους εκείνους τους πόρους που και λύση θα έδιναν στο υπαρκτό οικονομικό πρόβλημα και φυσικά δεν θα χρεώναμε τον Δήμο με νέο δάνειο.

Μάλιστα πρότεινα ακόμη και να κλείσουμε τον Δήμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση, δηλώνοντας την απόλυτη συμπαράστασή μας σε κάθε εργαζόμενο που καθημερινά, μηνιαία και ετήσια βιώνει την ανασφάλεια με τη δική της κάκιστη αυτοδιοικητική συμπεριφορά, δεδομένου ότι δεν μπορούμε και δεν είμαστε συνεπείς απέναντί του αφ’ ενός, αφ’ εταίρου δε, με την επίσης ίδια ασυνέπεια που και εδώ μας διακρίνει και με όλους τους προμηθευτές συντοπίτες μας στο Δήμο.

Πρότεινα στην προσπάθειά μας αυτή, να ηγηθούν οι βουλευτές του Νομού μας, να πιέσουν μαζί μας τον κ. Πρωθυπουργό και τον αντίστοιχο Υπουργό και το εν λόγω μεγάλο δάνειο να το μετατρέψουμε ως επιχορήγηση για τον Δήμο.

Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω, πως η θέλησή μας για προσφορά προς τους συνδημότες μας, περνάει μέσα από ανάλογες διεκδικήσεις και γιατί όχι και συγκρούσεις αν χρειαστεί, πως μόνο με αντίστοιχο και διαρκή αγώνα μπορούμε να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου μας και πως οι κάθε είδους αυτοδιοικητικές μας «ευγένειες», είναι πλέον για την Καρδίτσα πολυτέλεια.

Τίθεται ευθέως το ερώτημα και συνάμα ο προβληματισμός.

Μπορούμε ή όχι να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο του Δήμου μας;

Οφείλουμε ή όχι να θέσουμε προ των ευθυνών τους όλους τους βουλευτές του Νομού μας;

Είμαστε υποχρεωμένοι ή όχι να συγκρουστούμε μέχρι τέλους, με όποιον δεν στηρίζει και δεν βοηθά την Καρδίτσα;

Απόστολος Ξυδιάς

Δημοτικός Σύμβουλος

Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Κ.

Προηγούμενο άρθρο Γ.Σ. Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοτ. & Κοινοτ. Υπαλλήλων
Επόμενο άρθρο 1014 επενδυτικά σχέδια ενισχύονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία