ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ να σπουδάσουμε Δασοπονία! Γιατί αυτό μας άρεσε! Γιατί πιστεύαμε ότι καλοί επαγγελματίες θα γίνουμε μόνο αν επιλέξουμε το επάγγελμα που αγαπάμε. Ετσι μας δίδασκαν στο σχολείο! Κι έτσι κάναμε! Διαλέξαμε να σπουδάσουμε στην Καρδίτσα, σε ένα ιστορικό Τμήμα με 85 χρόνια δυνατή Επιστημονική και Ακαδημαϊκή παρουσία, στον Ελληνικό και Διεθνή χώρο!
Οι περισσότεροι από εμάς, επιλέξαμε το Τμήμα Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. βάζοντάς το στις πρώτες επιλογές του μηχανογραφικού! Συνειδητή επιλογή! ΟΧΙ τυχαία! Επειδή αυτό θέλαμε να σπουδάσουμε! Γνωρίζαμε ότι το Τμήμα Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. διαθέτει ΑΡΙΣΤΕΣ υποδομές, και στη εξωτερική αξιολόγηση βαθμολογήθηκε ανάλογα, για το έργο του, την παρουσία του, το διδακτικό του προσωπικό!Το κόστος των σπουδών μας ήταν ανεκτό –στους δύσκολους καιρούς- γιατί σε μεγάλο ποσοστό είμαστε Θεσσαλοί! Από τη Θεσσαλία που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, με εύκολη πρόσβαση, με πολλά μέσα (ΙΧ, τρένο, ΚΤΕΛ), με δάση, με πλούτο, με ιστορία!
Και ξαφνικά, ανακοινώνεται το σχέδιο “Αθηνά”. Μαθαίνουμε ότι καταργείται το Τμήμα Δασοπονίας και Δ.Φ.Π. Το Τμήμα που για πολλά χρόνια συνδέθηκε με την πόλη της Καρδίτσας και διαμόρφωσε την ιστορία της! Ότι απορροφάται από το Τμήμα Σχεδιασμού-Ξύλου και Επίπλου. Ότι εξαφανίζεται από το μηχανογραφικό, και κανείς φοιτητής, στο μέλλον, δε θα μπορεί να σπουδάσει Δασοπονία στην Καρδίτσα. ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ!!!
Ενώ τα αδελφά τμήματα της Δασοπονίας Καρπενησίου και Δράμας, προς τιμήν τους, παραμένουν!
Φαίνεται ότι μάλλον οι δικοί τους τοπικοί άρχοντες (Βουλευτές, Δήμαρχοι κλπ.) είναι πιο πειστικοί, δραστήριοι και αποτελεσματικοί !!!!
Κι από εμάς, τους φοιτητές Δασοπονίας, ζητούν να αποφοιτήσουμε από το Τμήμα Σχεδιασμού-Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, για να προσπαθούμετην υπόλοιπη ζωή μας να πείσουμε τον καθένα ότι είμαστε Δασοπόνοι κι όχι Σχεδιαστές-Τεχνολόγοι Ξύλου και Επίπλου.
Ότι είμαστε ειδικευμένοι στην Επιστήμη της Δασοπονίας κι όχι στην κατασκευή επίπλων, κουφωμάτων και εσωτερικής αρχιτεκτονικής!
Η “απορρόφηση”, αλλοιώνει και το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου. Το οποίο θα πάψει να είναι ή/και να θεωρείται «καθαρόαιμο» αφού οι “απορροφώμενoι” φοιτητές της Δασοπονίας θα πρέπει να διδάσκονται μαθήματα όπως: Αρχιτεκτονική, Τέχνη και Ρυθμολογία Επίπλου, Φωτορεαλισμός και κίνηση, Τεχνολογία Ξύλινων Κατασκευών: Ξύλινες Κατοικίες, Κουφώματα, Πατώματα, Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων, Γραμμικό Σχέδιο, Εσωτερική Διακόσμηση, ενώ οι φοιτητές του “απορροφώντος” Τμήματος Σχεδιασμού- Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, θα πρέπει να διδάσκονται μαθήματα όπως: Βιολογία και διαχείριση της Άγριας Πανίδας (λύκοι, αρκούδες, αετοί κλπ.), Μετεωρολογία, Δασική Οδοποιία, Οικολογία, και βέβαια κατασκευή Φραγμάτων για τη διευθέτηση των Ορεινών Υδάτων!
Τι διδάσκεται ο Δασοπόνος; -Φωτορεαλισμό και κίνηση!
Τι διδάσκεται ο Σχεδιαστής-Τεχνολόγος Ξύλου και Επίπλου; -Κατασκευή Φραγμάτων!
Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο!!!!!!! Αλλά δεν είναι!
Είναι δεδομένη η αλλοίωση και η εξόντωση και των δύο Τμημάτων. Οι φοιτητές του τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π., σε σχέση με τους φοιτητές των τμημάτων Δασοπονίας Δράμας και Καρπενησίου θα μειονεκτούν επαγγελματικά!
Πως θα μπορούν να συγκριθούν μαζί τους οι «Δασοπόνοι» που σπούδασαν Φωτορεαλισμό και κίνηση; Ποιός εργοδότης θα τους θεωρεί το ίδιο κατάλληλους κι όχι κατώτερους;
Υπάρχει ΜΟΝΟ μία ρεαλιστική και δίκαιη λύση!
Αυτόνομο Τμήμα Δασοπονίας & Δ.Φ.Π.-Τ.Ε.Ι. Λάρισας
Οποιαδήποτε άλλη λύση οδηγεί στην εξόντωση του Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρδίτσας. Του Τμήματος που συνέβαλε, εδώ και τόσα χρόνια, στην ανάπτυξη της Καρδίτσας. Του Τμήματος που ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ να σπουδάσουμε έχοντας ευθύνη και χρέος να το διαφυλάξουμε ως βάση των Δασοπονικών Σπουδών για τις μελλοντικές γενιές!
Αν γίνει η αρχή σε μας … σύντομα θα έρθει η σειρά του επόμενου! Για αυτό ζητάμε τη στήριξη των Πολιτικών της Καρδίτσας, της τοπικής κοινωνίας, των φορέων της Τ.Α. και ΚΥΡΙΩΣ των συναδέλφων μας φοιτητών των άλλων Τμημάτων της Καρδίτσας.
Στο μέλλον ΟΛΟΙ θα κριθούμε για τη στάση μας!!!
*τα μεγάλα σε μέγεθος γράμματα, μπήκαν σκόπιμα για να τονίσουν το αντικείμενο των σπουδών μας!
Οι φοιτητές του Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π.