Πρωτοσέλιδο

Οι ανάγκες των ορεινών δήμων επί τάπητος – Συνάντηση φορέων στη Γέφυρα Κοράκου


Οι μεγάλες ανάγκες των ορεινών δήμων και η ανησυχία των εκπροσώπων τους για το μέλλον, ήταν η αιτία της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016 ώρα 12.00 μμ στην τοποθεσία της Γέφυρας «Κοράκου» του Δήμου Αργιθέας στα όρια των νομών Καρδίτσας και Άρτας. Την πρωτοβουλία είχε ο Δήμαρχος Αργιθέας κ Λ.Τσιβόλας ενώ ανταποκρίθηκαν, όλοι οι Δήμαρχοι της περιοχής.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από τον Δήμο Αργιθέας ο δήμαρχος Λάμπρος Τσιβόλας και ο αντιδήμαρχος Καραγεώργος Αθανάσιος, από το δήμο Πύλης ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας και ο δημοτικός σύμβουλος Τόλιας Νίκος, από το δήμο Αγράφων ο δήμαρχος Μπαμπαλής Θεόδωρος και οι αντιδήμαρχοι Μάκκας Απόστολος και Τσιάμης Θεόδωρος, από το δήμο Γ. Καραϊσκάκη ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος, από το δήμο Λίμνης Πλαστήρα ο αντιδήμαρχος Γώγουλος Γεώργιος, από το δήμο Αμφιλοχίας ο Αντιδήμαρχος Σιατής Γεώργιος.

Επίσης παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Κωτσός Γεώργιος και ο δήμαρχος Σοφάδων Σκάρλος Αθανάσιος. Τη συνάντηση υποστήριξαν τα στελέχη Αναπτυξιακών Εταιρειών ως τεχνικοί σύμβουλοι οι κ.κ. Τσιτσιρίγκος Βασίλειος (Δντής ΟΑΣΕ ΑΕ), Μπέλλης Βασίλειος (Δ/ντής ΑΝΚΑ ΑΕ) και Γκρέκος Χρήστος (Δ/ντής ΣΤΑΓΩΝ και επιστημονικός σύμβουλος στη σχεδιαζόμενη ΟΧΕ  Δυτ. Θεσσαλίας).

Σκοπός της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής και της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών, που θα οδηγήσουν στην επανενεργοποίηση της ορεινής ζώνης της  Πίνδου και την ανασυγκρότηση των τοπικών παραγωγικών συστημάτων.

Διεξήχθη μια γόνιμη συζήτηση, όπου τέθηκαν από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητήματα που αφορούν στις διαπεριφερειακές συνδέσεις που θα βγάλουν την περιοχή από την απομόνωση και την έλλειψη βασικών έργων υποδομής. Η αναδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού με τη συμμετοχή των μόνιμων κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή, που θα έχει στόχο  την ανάσχεση της ερήμωσης του ορεινού όγκου και η ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων που θα αναβαθμίσει τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, απασχόλησε έντονα τους συμμετέχοντες. Αντιστοίχως τους συμμετέχοντες απασχόλησε η πιο μόνιμη συνεργασία των ορεινών περιοχών αυτής της ζώνης της Νότιας Πίνδου, και ποιες θα είναι οι δομές στήριξης της συνεργασίας για την επίτευξη των αρχικών στόχων. Στην συνάντηση έγινε ενημέρωση για τα τρέχοντα προγράμματα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, των ΠΕΠ, και των διατοπικών προγραμμάτων που είτε σχεδιάζονται είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και επομένως αυτή η πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης οφείλει να τα συνεκτιμήσει κατά τους σχεδιασμούς της, διότι για τις ορεινές περιοχές χρειάζεται η μέγιστη συνέργεια και αξιοποίηση των πόρων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων να προχωρήσουν στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας. Για το λόγο αυτό ανατέθηκε στους συνεργάτες Τσιτσιρίγκο Βασίλειο, Μπέλλη Βασίλειο και Γκρέκο Χρήστο, να προετοιμάσουν το Σύμφωνο Συνεργασίας, και το σχέδιο για την ανάπτυξη καινοτομιών, θεσμών και εργαλείων για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.

Όλα αυτά θα παρουσιασθούν και θα τεθούν υπόψη των αυτοδιοικητικών στην επόμενη συνάντηση, που θα γίνει τέλος Σεπτεμβρίου 2016 στο Βουλγαρέλι του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων
Επόμενο άρθρο Προσλήψεις 6 καθαριστών στο Δ. Μουζακίου