Ειδήσεις

Οικοδόμοι: Όλοι στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο


Συνάδελφοι Οικοδόμοι, εργαζόμενοι, άνεργοι στις κατασκευές και τα συναφή επαγγέλματα. Η κυβέρνηση από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προσπαθούν να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή πολιτική, με ένα ακόμα διήμερο «αναπτυξιακό συνέδριο» στη Λάρισα 10 & 11 Οκτώβρη, λέγοντας ψέματα ότι τελειώνουν τα δύσκολα και έρχεται η ανάπτυξη, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα είναι δίκαιη για όλους. Η αλήθεια είναι ότι συζητούν τον τρόπο, ώστε να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις στη Θεσσαλία και πανελλαδικά για την ανάπτυξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου σε κάθε τομέα.

Όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνοδεύει την αντεργατική πολιτική με μια τεράστια προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων, με σκοπό να παρουσιάσει τη βαρβαρότητα, που υλοποιεί ως κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι πραγματικά.

Το παραμύθι της ″δίκαιης ανάπτυξης″, της επιστροφής στην ″κανονικότητα″, της ″βελτίωσης″ της ζωής των εργαζομένων έχει στόχο να αποπροσανατολίσει και τελικά να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους σε μια φρούδα προσμονή για απαλλαγή από τα προβλήματα και βελτίωση της ζωής τους, που όμως κάτω από την προοπτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν πρόκειται να υπάρξει. Ας σκεφτούμε, συνάδερφοι, το παράδειγμα των κατασκευαστικών έργων που «είναι επιλέξιμα» από την Ε.Ε. με βάση και τα ίδια τα λόγια των κυβερνώντων. Στην Καρδίτσα παρουσιάζεται έντονη σεισμική δραστηριότητα, ενώ κάθε χρόνο τα χωριά μας απειλούνται από πλημυρικά φαινόμενα, που καταστρέφουν σοδειές και περιουσίες. Ωστόσο, τα αντιπλημυρικά και αντισεισμικά έργα, που θα μπορούσαν καλύπτοντας πάγιες λαϊκές ανάγκες να δώσουν και δουλειά στους περισσότερους από εμάς που είμαστε μεταξύ ανεργίας και ψευτομεροκάματου κρίνονται περιττά.Αντίθετα απαραίτητα κρίνονται τα έργα που στα πλαίσια της δικής τους ανάπτυξης βοηθούν στην ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου, των μεγαλοκατασκευαστών με δρόμους και λιμάνια, που προορίζονται για την αύξηση των κερδών τους, ενώ είναι απαγορευτικοί για τους εργαζόμενους, που πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Συνάδελφοι,

Οι νόμοι που ψηφίστηκαν, όσοι ψηφίζονται σήμερα, προετοιμάζουν τους αυριανούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, και  επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση είναι σε άμεση σύνδεση με την ικανοποίηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ανάπτυξη, που προαναγγέλλει η κυβέρνηση, είναι μια ανάπτυξη, που προϋποθέτει το τσάκισμα όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προϋποθέτει ακόμη πιο χαμηλούς μισθούς, ακόμη πιο φθηνή ασφάλιση, μικρότερες συντάξεις, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, που θα υπηρετούν τα ″θέλω″ των μεγαλοεπιχειρηματιών και τις συνθήκες της  κερδοφορία τους.

Η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς φανερώνει ποιες είναι οι  πραγματικές στοχεύσεις.

Κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΕΕ – ΔΝΤ συνεργάζονται, για να εδραιώσουν παραπέρα την βαρβαρότητα που ζούμε, να εξασφαλίζουν στα μονοπώλια, στους μεγάλους επιχειρηματικούς κύκλους νέα προνόμια και μεγαλύτερα κέρδη. Θέλουν πάση θυσία να ενισχύσουν τους επιχειρηματίες με την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, το τσάκισμα κάθε έννοιας δικαιωμάτων.

Έχουμε πλέον τεράστια πείρα, για να διακρίνουμε ″τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα″ από όσα πραγματικά έχουμε ανάγκη, και είναι βέβαιο πως, για να γίνουν πραγματικότητα, χρειάζεται να προσπαθήσουμε, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Συνάδελφοι

Η αλήθεια είναι πως περισσότερο από κάθε άλλη φορά όλοι έχουμε ανάγκη τον αγώνα και ο αγώνας μας έχει όλους ανάγκη.

Βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και συμφέροντα.

Μόνο σε αυτό τον δρόμο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Να ενισχύσουμε την πάλη μας μέσα στους χώρους δουλειάς για αυξήσεις στα μεροκάματα, συνολική βελτίωση των όρων δουλειάς, των  μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια.

Με δυνάμωμα της οργάνωσης και των αγώνων μπορούμε να ανταποκριθούμε στα αντεργατικά σχέδια, που έχουν η κυβέρνηση- το κεφάλαιο,- ΕΕ και ΔΝΤ, για να βάλουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, στο δικαίωμα της απεργίας.

Τα ομολογημένα σχέδιά τους είναι μια αδιάψευστη απόδειξη ότι η αντεργατική επίθεση θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει.

Μόνο μια επιλογή έχουμε.

Με τον αγώνα μας να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

 

Καλούμε όλους τους συνάδελφους να συσπειρωθούν δίπλα στο Συνδικάτο και τη γραμμή πάλης της Ομοσπονδίας μας. Να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι σύμμαχοί μας μικρομεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ στη Λάρισα.

 

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή την Τετάρτη 11 Οκτώβρη και ώρα 6 το απόγευμα στην πλατεία Αβέρωφ στη Λάρισα.

 

Συνάδελφοι,

 

Αποφασιστικά, μαζικά, οργανωμένα απαντάμε στο ψέμα και την κοροϊδία. Απορρίπτουμε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Παλεύουμε με επίκεντρο τις ανάγκες μας. Προετοιμάζουμε την κλιμάκωση της πάλης. Δεν παραιτούμαστε από τις διεκδικήσεις μας.

 

Παλεύουμε:

  • Για ανατροπή των αντεργατικών νόμων.
  • Για επαναφορά των ΣΣΕ
  • Για αυξήσεις στα μεροκάματα
  • Για αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων
  • Για μέτρα προστασίας των ανέργων συμφώνα με τεκμηριωμένες προτάσεις της ομοσπονδίας.
  • Για μέτρα για αναθέρμανση της Οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, χωρίς τη συμμετοχή των μεγαλοεργολάβων και των τραπεζών. Την Επανασύσταση της εργατικής κατοικίας.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

 

(Λεωφορεία για Λάρισα θα φύγουν την Τετάρτη 11 Οκτώβρη, 4:30 μ.μ. από την Πέτρινη Τράπεζα.)

Προηγούμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης την Τετάρτη στον Παλαμά
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα