ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


 Παρουσιάστηκε, στο αθηναϊκό κοινό, το βιβλίο «Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας: Αρχαιότητες – Ναοί – Νεότερα Μνημεία», έκδοσητης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, στην αίθουσατου «Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Χαιρετισμούς απηύθυναν η δρ. Ευαγγελία Τσαγκαράκη, επιμελήτρια της έκδοσης και συντονίστρια της όλης εκδήλωσης, ο νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Επαμεινώνδας Μπακάλης και ο συμπολίτης πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», Ιωάννης Μαρκαντώνης. Ακολούθησαν εισηγήσεις διακεκριμένων, ειδικών επιστημόνων. Ειδικότερα, για τη θεματική ενότητα «Προϊστορικοί και Ιστορικοί Χρόνοι» (συγγραφέας: Λ. Π. Χατζηαγγελάκης) μίλησε ο Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την ενότητα «Βυζαντινοί και Μεταβυζαντινοί Χρόνοι» (συγγραφέας: Στ. Σδρόλια) ο Ιωάννης Καρατζόγλου, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ για τις ενότητες «Τα Νεότερα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας» (συγγραφέας: Δ. Παλιούρας) και «Η Πόλη της Καρδίτσας: Ιστορική Αναδρομή» (συγγραφέας: Φ. Λέκκα) ο Νικόλαος Χαρκιολάκης, αρχιτέκτονας-μηχανικός, δ/ντής της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Όλοι οι ομιλητές επικρότησαν την εν λόγω εκδοτική πρωτοβουλία της Νομαρχίας Καρδίτσας και υπογράμμισαν το κενό που το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει σε επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο, αλλά και το μέγεθος του πολιτιστικού πλούτου που «αποκαλύπτεται» μέσα από τις σελίδες του και που, σε μεγάλο βαθμό, παρέμενε άγνωστος όχι μόνο στο ευρύ κοινό αλλά και στην επιστημονική κοινότητα. Τέλος, επεσήμαναν την επιτακτική ανάγκη για λήψη πρωτοβουλιών – τόσο εκ μέρους των τοπικών αρχών και φορέων όσο και της κεντρικής πολιτικής εξουσίας – για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη πολλών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που απειλούνται από το χρόνο.

Η άνω των 600 ατόμων προσέλευση καταδεικνύει τη θέρμη με την οποία οι Καρδιτσιώτες που ζουν στην Αθήνα «αγκάλιασαν» τη συγκεκριμένη εκδοτική πρωτοβουλία αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Επιπλέον, επιβεβαιώνει, με τον καλύτερο τρόπο, την πολιτική που η Νομαρχία Καρδίτσας ασκεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ανάδειξη του νομού και την ανάπτυξη του «πολιτιστικού τουρισμού».

Η βιβλιοπαρουσίαση διοργανώθηκε από τη Ν.Α. Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» και την Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών.

Η όλη διοργάνωση έκλεισε με μουσική εκδήλωση, με την ηθοποιό- σοπράνο Άννα Τσου-καλά στο τραγούδι και τον σολίστα-πιανίστα Αλέξανδρο Φαρή στο πιάνο.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Κύριλλος Β’, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και τέως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, οι βουλευτές Ντίνος Ρόβλιας, Νίκος Σαλαγιάννης, Μαρία Θεοχάρη και Σπύρος Ταλιαδούρος, οι τέως Βουλευτές Βασίλειος Μπρακατσούλας και Βασίλειος Τσιλίκας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος και ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Ιωάννης Ραχωβίτσας.

Στους παρευρισκομένους προσφέρθηκε δωρεάν το βιβλίο καθώς και το νέο DVD και το Ημερολόγιο του 2010, που έχουν εκδοθεί από τη Ν.Α. Καρδίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Επόμενο άρθρο Περιφορά εικόνας στο Τ.Δ. Κρύας Βρύσης του Δ. Μητρόπολης