Ειδήσεις

Οδηγός προστασίας των καλλιεργειών με μηλοειδή


Αρκετοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες που πλήττουν αυτό το διάστημα τα μηλοειδή. Πιο αναλυτικά:
Φουζικλάδια
Ο παθογόνοι µύκητες διαχειµάζουν µέσα στα πεσµένα φύλλα, όπου σχηµατίζουν περιθήκια. Από αυτά την άνοιξη απελευθερώνονται ασκοσπόρια, τα οποία προκαλούν τις πρωτογενείς µολύνσεις στην τρυφερή βλάστηση. Για τον δραστικό περιορισµό των αρχικών µολυσµάτων του µύκητα την άνοιξη, συστήνεται την περίοδο αυτή η καταστροφή των περιθηκίων, µε ενσωµάτωση των πεσµένων φύλλων στο έδαφος, καθώς και µε αφαίρεση και κάψιµο των προσβεβληµένων από την ασθένεια κλάδων και κλαδίσκων. Σε οπωρώνες µε σηµαντικές προσβολές από τους µύκητες, συστήνεται ψεκασµός του φυλλώµατος των δένδρων µε ουρία ή µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο µυκητοκτόνο στην υψηλότερη συνιστώµενη δόση. Εναλλακτικά, συστήνεται ανάλογος ψεκασµός των πεσµένων στο έδαφος φύλλων. Τα ανωτέρω µέτρα είναι αποτελεσµατικά, εφόσον εφαρµόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών µιας περιοχής, διότι τα µολύσµατα των παθογόνων (ασκοσπόρια) µεταφέρονται µε τον άνεµο και µολύνουν σε µεγάλες αποστάσεις.

Σεπτορίωση της αχλαδιάς
Τα προτεινόµενα µέτρα κατά του φουζικλαδίου, επαρκούν και για τον περιορισµό των αρχικών µολυσµάτων του µύκητα της σεπτορίωσης.
Βακτηριακο καψιμο
Στις περιοχές που υπάρχει η ασθένεια και για προληπτικούς λόγους, συνιστάται ψεκασµός των οπωρώνων στην αρχή και στο τέλος της πτώσης των φύλλων µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο χαλκούχο σκεύασµα. Επιπλέον, στους οπωρώνες που αντιµετωπίζουν πρόβληµα από το βακτήριο, συνιστάται η λήψη σειράς καλλιεργητικών µέτρων για την παρεµπόδιση της εξάπλωσης της ασθένειας όπως: 1) εκρίζωση και άµεση καύση των δένδρων που έχουν προσβληθεί στον κορµό ή στους βραχίονες και σε απόσταση µικρότερη των 50 εκ. από τον κορµό, 2) αφαίρεση και άµεση καύση όλων των προσβεβληµένων κλαδίσκων, κλάδων και βραχιόνων µαζί µε υγιές τµήµα µήκους τουλάχιστον 30-60 εκ., 3) εκρίζωση και καύση όλων των αυτοφυών δένδρων και θάµνων γύρω και µέσα στον οπωρώνα, που εµφανίζουν συµπτώµατα προσβολής από το βακτήριο (εναλλακτικοί ξενιστές). Τα ανωτέρω καλλιεργητικά µέτρα πρέπει να διενεργούνται µε ξηρό καιρό και δεν θα πρέπει να συνδυάζονται αυτή την εποχή µε το χειµερινό κλάδεµα. Οι τοµές αφαίρεσης των προσβολών πρέπει απαραίτητα να προστατεύονται µε κατάλληλα σκευάσµατα και είναι αναγκαία η απολύµανση των κλαδευτικών εργαλείων µετά από κάθε τοµή σε διάλυµα χλωρίνης σε νερό 10%. ΣΕΖΙΑ Την περίοδο αυτή το έντοµο διαχειµάζει ως προνύµφη µέσα σε στοές στον κορµό και στη βάση των βραχιόνων των δένδρων, εκεί όπου κυρίως εντοπίζονται οι προσβολές. Για την καταπολέµηση του εντόµου, η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της θέσης των προνυµφών, συστήνεται ψεκασµός µε ένα κατάλληλο εντοµοκτόνο µεγάλης υπολειµµατικής διάρκειας ή µε µίγµα ορυκτελαίου και ενός επιτρεπόµενου για την καλλιέργεια οργανοφωσφορούχου εντοµοκτόνου. Στο πλαίσιο της µείωσης του πληθυσµού του εντόµου οι ξεροί και εξασθενηµένοι λόγω της προσβολής κλάδοι πρέπει να αφαιρούνται και να καίγονται.
Κοκκοειδή
(Σαν Ζοζέ, Παρλατόρια) Σε οπωρώνες στους οποίους παρατηρήθηκαν προσβολές κοκκοειδών, συστήνεται κατά τη διάρκεια του χειµώνα αφαίρεση και καύση των ξερών και εξασθενηµένων τµηµάτων των δένδρων και γενικά όλων όσων έχουν πυκνό πληθυσµό εντόµων. Επιπλέον, στο διάστηµα από την πτώση των φύλλων και πριν το φούσκωµα των οφθαλµών, θεωρείται αναγκαίος ένας ψεκασµός µε εγκεκριµένο ορυκτέλαιο ή µε µίγµα ορυκτελαίου και εγκεκριµένου για την καλλιέργεια οργανοφωσφορούχου εντοµοκτόνου. Ο χειµερινός αυτός ψεκασµός θανατώνει επίσης χειµερινά αυγά αφίδων και ακάρεων.
Ψυλλα αχλαδιάς
Σε οπωρώνες αχλαδιάς µε έντονη προσβολή και υψηλούς πληθυσµούς του εντόµου, µετά τη συγκοµιδή και πριν την πτώση των φύλλων συστήνεται επέµβαση εναντίον των διαχειµαζόντων ενηλίκων του εντόµου µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο πυρεθροειδές εντοµοκτόνο. Ο ψεκασµός πρέπει απαραιτήτως να γίνεται κατά τη διάρκεια ηλιόλουστης και ζεστής µέρας. Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης. Όλα τα δελτία µας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

Προηγούμενο άρθρο 2 νέα κρούσματα στην Καρδίτσα, 11 στην υπόλοιπη στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Α. Βασιλάκος: Με τα φώτα στο Δημοτικό Ωδείο Μουζακίου να καίνε μέρα με τη νύχτα