Οδηγίες εφαρμογής του προγράμματος Μείωσης Νιτρορύπανσης


  Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης

Με την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου 2009 – 2010 θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά σημεία των δεσμεύσεων & υποχρεώσεων για την εφαρμογή του προγράμματος, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι θα αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στις πληρωμές των δικαιούχων.

Α)            Αλλαγή καλλιεργητικού σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης (Σ.Π.Δ.)

  • 1. Το Καλλιεργητικό Σχέδιο, το οποίο αποτελεί μέρος του Σ.Π.Δ. μπορεί να αλλάξει για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο σε ότι αφορά:

Α) Την έκταση των επιλέξιμων καλλιεργειών που ήταν προγραμματισμένες στο αρχικό ΣΠΔ

Β) Το είδος των επιλέξιμων καλλιεργειών

Γ) Το είδος των λιπάνσεων (τύπος λιπάσματος)

Δ) Τις δόσεις της λίπανσης (αριθμός εφαρμογών)

Ε) Τον τρόπο άρδευσης.

σε σχέση με αυτά που αρχικά είχαν δηλωθεί, με την προϋπόθεση ότι η αλλαγή θα γίνεται τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου των εαρινών καλλιεργειών (μέχρι 10 Μαρτίου το αργότερο). Ειδικά όταν η αλλαγή αφορά στο να γίνει ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΛΙΠΑΝΣΗΣ, αυτό πρέπει να γίνεται ή σε όλη την ενταγμένη έκταση (δηλαδή για όλες τις καλλιέργειες) ή σε μέρος της ενταγμένης έκτασης (σε μερικές καλλιέργειες) σύμφωνα με το έγγραφο 229290/20-02-2007 της Δ/ΝΣΗΣ Χωροταξίας και θα πρέπει να δηλώνεται στην Υπηρεσία μας με Υπεύθυνη δήλωση η οποία θα πρωτοκολλείται το αργότερο μέχρι 10-03-2010.

  • 2. Αν οι αλλαγές δεν δηλωθούν έγκαιρα, αυτό σημαίνει αποδοχή του αρχικού Σχεδίου και τότε θα επιβάλλονται ποινές για «μη τήρηση του Σ.Π.Δ.».
  • 3. Η αλλαγή του καλλιεργητικού Σχεδίου δεν θεωρείται τροποποίηση και μπορεί να γίνεται κάθε έτος.
  • 4. Δεν μπορεί να γίνει αλλαγή στα ενταγμένα αγροτεμάχια ( με άλλα ίσης έκτασης) .

Β)            Τροποποίηση σχεδίου καλλιέργειας (Σ.Π.Δ.)

•1.     Η τροποποίηση του Σχεδίου Καλλιέργειας δεν μπορεί να γίνει πάνω από δύο φορές κατά την διάρκεια της πενταετίας και αφορά μόνο περιπτώσεις ανωτέρας βίας , μεταβίβασης μέρους ή όλης της ενταγμένης έκτασης σε άλλο παραγωγό και μείωση έκτασης εφαρμογής.

•2.     Κάθε τροποποίηση συνοδεύεται με τα παρακάτω έγγραφα:

Α) ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ (η οποία πρωτοκολλείται) σε τετραπλούν

Β) ΝΕΟ Σ.Π.Δ. (με τα νέα στρέμματα)

Γ) Διάφορα παραστατικά και πάντα σε συνεννόηση με την Υπηρεσία μας.

  • 3. ΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ (μέρος ή ολόκληρης της ενταγμένης έκτασης) πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ έτους 2010 (εκτός εάν υπάρχει ανωτέρα βία) και να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Γ)             Αγροπεριβαλλοντικός φάκελος

Ο αγροπεριβαλλοντικός φάκελος είναι υποχρέωση του κάθε παραγωγού και πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα δικαιολογητικά (αυτά που υπάρχουν και στον φάκελο της Δ/νσης Γεωργίας), να διατηρείται μέχρι και τρία χρόνια μετά την λήξη της πενταετίας και να επιδεικνύεται σε τυχόν ελέγχους. Ειδικά κατά τον ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΕΛΕΓΧΟ, ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να επιδεικνύει στον ελεγκτή τον αγροπεριβαλλοντικό του φάκελο διαφορετικά θα εφαρμόζονται ΚΥΡΩΣΕΙΣ.

Δ)            Λιπάνσεις

•1.       Να τηρούνται αυστηρά τα όρια των επιτρεπόμενων λιπαντικών μονάδων, τόσο στη βασική όσο και στην επιφανειακή λίπανση, σύμφωνα με τον πίνακα της Υπηρεσίας μας.

•2.       Η τελευταία δόση της επιφανειακής λίπανσης, για μεν τα χειμερινά σιτηρά ορίζεται η 30η Μαρτίου, για δε τις εαρινές αρδευόμενες καλλιέργειες η 20η Αυγούστου.

•3.       Τα τιμολόγια αγοράς των λιπασμάτων θα είναι ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ή ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ από την Δ.Ο.Υ. ή την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης τα τιμολόγια να είναι ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΑ.

•4.       Ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ πρέπει να δείξουν οι παραγωγοί που καλλιεργούν βαμβάκι και έχουν σύστημα άρδευσης ΣΤΑΓΔΗΝ, διότι αυτοί πρέπει 1) να μην εφαρμόσουν ΒΑΣΙΚΗ ΑΖΩΤΟΥΧΟ ΛΙΠΑΝΣΗ (διότι απαγορεύεται) και 2) να εφαρμόσουν την 1η δόση της επιφανειακής αζωτούχου λίπανσης μετά την δεύτερη δειγματοληψία εδάφους από το Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ. διότι σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνεται σαν βασική αζωτούχος λίπανση και θα εφαρμόζονται ΚΥΡΩΣΕΙΣ.

Ε)             Αμειψισπορά – Αγρανάπαυση

            Σας υπενθυμίζουμε ότι οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑ ή ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ σε ποσοστό τουλάχιστον 25% της ενταγμένης έκτασης. Ειδικά οι παραγωγοί που εντάχθηκαν το έτος 2006 και το έτος 2010 είναι το τελευταίο έτος εφαρμογής του προγράμματος πρέπει να προσέξουν τη ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑ – ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ να είναι τόση σε έκταση, ούτως ώστε ο μέσος όρος το έτος 2010 να είναι τουλάχιστον 25% της συνολικής ενταγμένης έκτασης.

ΣΤ)          Εδαφολογικές αναλύσεις

  • 1. Οι εδαφολογικές αναλύσεις είναι προαιρετικές.
  • 2. Το παραστατικό πληρωμής των εδαφολογικών αναλύσεων θα είναι μόνο στο όνομα του αιτούντος παραγωγού, να είναι ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΟ και θα πρέπει να συνοδεύεται με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων.
  • 3. Οι παραγωγοί θα πληρώνονται τα χρήματα του τιμολογίου όταν αυτά δεν ξεπερνούν τα συνολικά στρέμματα x 2,5 ευρώ.

Ζ)             Δηλώσεις ΟΣΔΕ

  • 1. Με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Άνοιξη 2010), οι παραγωγοί που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, για τα αγροτεμάχια που έχουν ενταγμένα στο πρόγραμμα, θα πρέπει να τα δηλώνουν με το σωστό χαρτογραφικό υπόβαθρο (όπως το έτος 2009 μετά την ψηφιοποίηση των χαρτών)
  • 2. Επιπλέον για τα αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης να δηλώνεται οπωσδήποτε στη στήλη «ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» ο κωδικός της μείωσης νιτρορύπανσης.(0205)

Ο Διευθυντής Γεωργικής Ανάπτυξης Α.Α

                                                                      

                                                                       Σκυλογιάννης Παύλος      

Προηγούμενο άρθρο ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο