Με μεγάλη προσέλευση κοινού και εκπροσώπους φορέων εγκαινιάστηκε το Σάββατο, 2 Ιουνίου η έκθεση με τίτλο «ΞΥΛΟ: ένα υλικό, πολλά πρόσωπα», την οποία επιμελήθηκε το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» (Μουσείο της Πόλης) του Δήμου Καρδίτσας/ΔΟΠΑΚ. Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Επαγγελματική Σχολή Ξυλογλυπτικής και Διακοσμητικής Επίπλου Καλαμπάκας καθώς και το ΤΕΙ Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας που λειτουργεί στην πόλη μας. Περιλαμβάνει δημιουργίες των μαθητών της ΕΠΑΣ και των σπουδαστών του ΤΕΙ, καθώς και επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του μουσείου από ξύλο. Η έκθεση φιλοξενείται στον Πολυχώρο Πολιτισμού Καρδιτσομαγούλας (πρώην Αποθήκες Συνεταιρισμού), ένα κτήριο που ανακαινίστηκε πρόσφατα από το Δήμο Καρδίτσας με σκοπό να στεγάσει την αποθήκη, τα εργαστήρια συντήρησης και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις του μουσείου πόλης, ενώ σύντομα θα διαμορφωθεί και μόνιμη ημιυπαίθρια έκθεση αφιερωμένη στον κόσμο της εργασίας με μουσειακό αγροτοβιομηχανικό εξοπλισμό.
Την έκθεση άνοιξαν ο δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Φώτης Αλεξάκος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του Δήμου για την έναρξη λειτουργίας του σημαντικού για τον πολιτισμό αυτού χώρου καθώς και την αισιοδοξία ότι θα συνεχίσει ακόμη πιο δραστήρια στο άμεσο μέλλον. Τις ευχαριστίες του προς τους συνεργάτες του μουσείου πόλης και όλους όσοι βοήθησαν από τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και εθελοντικά στην ευόδωση του εγχειρήματος απηύθυνε και ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Καρδιτσομαγούλας κ. Αλ. Αντωνόπουλος, μαζί με τη διαβεβαίωση ότι τόσο εκείνος προσωπικά όσο και οι κάτοικοι του χωριού θα στηρίξουν με κάθε μέσο τη λειτουργία του χώρου αυτού, ο οποίος αποτελεί μια υψηλών προδιαγραφών υποδομή για τον πολιτισμό του νομού.
Στο ιστορικό της προσπάθειας για τη δημιουργία του νέου χώρου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες η επιστ. υπεύθυνη του μουσείου, κ. Φ. Λέκκα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα ο πολυχώρος Καρδιτσομαγούλας θα γίνει η βάση για πιο για στέρεες συνεργασίες, όπως αυτή με το ΤΕΙ Ξύλου-Επίπλου αλλά και εφαλτήριο για νέες, όπως με το ΕΠΑΣ Ξυλογλυπτικής, ενώ το παράρτημα αυτό του μουσείου μπορεί και πρέπει να αναπτύξει πλούσια μουσειακή, επιστημονική και κοινωνική δράση. Ο διευθυντής της ΕΠΑΣ, κ. Σωτήρης Ζαμπούρας, αναφέρθηκε με τη σειρά του στο πεδίο συνεργασίας που ανοίγεται με το Μουσείο της Πόλης με αφορμή την έκθεση αυτή και ξενάγησε στη συνέχεια το κοινό στην έκθεση μαζί με μαθητές της Σχολής. Εκ μέρους του ΤΕΙ παραβρέθηκε ο Δρ. Κώστας Νινίκας, εργαστηριακός συνεργάτης του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από τον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Καρδιτσομαγούλας που επιμελήθηκε τον μπουφέ με τα τοπικά εδέσματα, και οι Φίλοι του Μουσείου της Πόλης, οι οποίοι είναι αρωγός σε όλες του τις προσπάθειες. Τη δράση στηρίζουν επίσης έμπρακτα τα δύο δημόσια ΙΕΚ της πόλης.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό ως την Παρασκευή, 8 Ιουνίου, θα λειτουργεί καθημερινά 9.00-5.00. Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τις ομάδες τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου «Πέντε αναφορές και ένα παραμύθι» (προσφέρεται προσαρμοσμένο σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού) θα πρέπει να επικοινωνούν με το μουσείο στα τηλέφωνα 6976447812 (Άννα Παπαθεοχάρη) ή 6944289456 (Βασίλης Ντατσιούδης). Καθημερινά μεταξύ 10.00 και 11.00 οι Δημήτρης Νικολής (Τετ., Παρ.) και Κων. Μπιλιούρης (Τρ., Πέμπ.) θα υλοποιούν εργαστήριο για μαθητές Δημοτικού με θέμα τη συντήρηση εικόνας και την ξυλοτυπία αντίστοιχα. Εργαστήρια πραγματοποιούνται καθημερινά και για ενήλικες με αντικείμενο της ξυλογλυπτική (Δευτ., Ευαγγ. Σινάνης, ΕΠΑΣ) την ξυλοτυπία (Τρ., Κ. Μπιλιούρης, ΕΠΑΣ), τη συντήρηση (Στ. Νάκου-Δημ. Νικολής, ΙΕΚ ΟΑΕΔ) και την αποκατάσταση επίπλου (καθ. Κ. Κακάβας, ΤΕΙ). Οι ώρες των εργαστηρίων είναι 2-5 το απόγευμα εκτός από το τελευταίο που θα πραγματοποιηθεί 12.00-3.00.