Τον Ιούλιο κάθε χρόνο έρχονται στη μνήμη οι πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας που γράφτηκαν στην Κύπρο το 1974 και με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.
Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τετρακόσια τέσσερα χρόνια μετά την οθωμανική εισβολή, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εισβολή. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυπρίων νομού Καρδίτσας κατασκεύασε ένα μικρό μνημείο και μέχρι το 2010 πραγματοποιούσε εκεί ορισμένες εκδηλώσεις μνήμης.
Την Κυριακή 28/9/2008, έγιναν τα αποκαλυπτήρια αυτού του μνημείου, για τους πεσόντες και αγνοούμενους Καρδιτσιώτες, για τους συμπολίτες μας που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο κατά την βάρβαρη εισβολή του 1974 (Αττίλας Ι και ΙΙ) και οι οποίοι είναι οι εξής:
ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ
1) Γιαννακόπουλος Νικόλαος του Δημητρίου 33 χρόνων από το Μουζάκι. Αρχιλοχίας. ΕΛΔΥΚ Μηχανικού, υπεύθυνος για τα πυροβολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της συζύγου του, θεάθηκε για τελευταία φορά τραυματισμένος, στις 14 Αυγούστου του 1974 στην περιοχή της Μιας Μηλιάς. Από άλλη πηγή αναφέρεται ότι ο Γιαννακόπουλος χάθηκε εντός τους στρατοπέδου της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. Οι συγγενείς μετά τον πόλεμο πήραν πληροφορίες ότι βρισκόταν εν ζωή στην Τουρκία .
2)Ραχωβίτσας Γρηγόριος του Θωμά 21 χρόνων από το χωριό Άγιος Ακάκιος. Επιλοχίας Τεχνικού Εθνικής Φρουράς . Πολέμησε ηρωικά την πρώτη μέρα της εισβολής σε μια τιτάνια προσπάθεια αναχαιτίσεως της απόβασης των Τούρκων στην περιοχή Βαβυλάς της Κερύνειας. Σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν σε ένα από τα 3 τανκ τα οποία ξεκίνησαν από την Λευκωσία για την Κερύνεια όπου γινόταν η απόβαση. Περικυκλώθηκαν από τους Τούρκους. Αναφέρεται ότι μόνο τρεις σώθηκαν αλλά κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του .
3)Αθανασόπουλος Δημήτριος του Μηνά 22 χρόνων από το χωριό Καστανιά. Δεκανέας ΕΛΔΥΚ. Αγνοείται η τύχη του από τις 16 Αυγούστου 1974. Βρισκόταν στο στρατόπεδο της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. υπερασπίζοντας το από τους χιλιάδες Τούρκους που επιτίθεντο για να το καταλάβουν.
4)Ανεμάς Δημήτριος του Ιωάννη 23 χρόνων από την Καρδίτσα. Στρατιώτης ΕΛΔΥΚ Αγνοείται η τύχη του από τις 16 Αυγούστου 1974. Πολέμησε στο Β΄ ύψωμα υπό τις διαταγές του ταγματάρχη Δελλή. Βρισκόταν και αυτός στο στρατόπεδο της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. εκείνη την ημέρα .
5)Τσουκνίδας Δημήτριος του Βαίου 27 χρόνων από τους Σοφάδες Καρδίτσας. Υπολοχαγός Πεζικού Εθνικής Φρουράς. Πολέμησε ηρωικά στις 21 Ιουλίου 1974, στην περιοχή Πέντε Μίλι της Κερύνειας, σημείο αποβάσεως των κατακτητών. Δεν επέστρεψε στο στρατόπεδο μετά. Αναφέρθηκε και ως πεσόντας. Οι συγγενείς όμως ψάχνοντας πήραν την πληροφορία ότι ήταν τραυματισμένος σε νοσοκομείο στη Δερύνεια στις 31 Οκτωβρίου . Έκτοτε δεν είχαν κάποια άλλη ενημέρωση.
6)Κουκούλης Θωμάς του Ιωάννη, 21 χρόνων από τον Άγιο Θεόδωρο, στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ. Οι συγγενείς ψάχνοντας πήραν την πληροφορία ότι βρισκόταν ζωντανός στα Άδανα της Τουρκίας σε φυλακές. Παράλληλα αναφέρεται και ως πεσών στη περιοχή του Κιόνελι στις 21/07/74.
7)Σκαπαρδώνης Χρήστος του Φίλιππου 37χρόνων από το Μαυρομάτι, Αρχιλοχίας ΕΛΔΥΚ Μηχανικού. Αναφέρεται η δυναμική παρουσία του και ο ηρωισμός του από συμπολεμιστές στις μάχες. Αναφέρθηκε και ως πεσόντας. Οι συγγενείς ψάχνοντας πήραν πληροφορίες ότι ήταν εν ζωή. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του.
ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ |
- Αθανασίου Νικόλαος του Γεωργίου 22 χρόνων από την Κρυοπηγή, Δεκανέας της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. Έπεσε στις 16/08/74 στη Λευκωσία .
- Μπολομύτης Χρυσόστομος, του Άγγελου 21 χρόνων από το Χάρμα, δεκανέας της ΕΛΔΥΚ. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος ανατολικά του στρατοπέδου ενώ εξελισσόταν σφοδρή επίθεση από τους Τούρκους στις 22 Ιουλίου του 1974. Πρόσφατα, μετά από αναγνώριση του DNA, μεταφέρθηκαν τα οστά του στον τόπο καταγωγής του αφού του αποδόθηκαν οι πρέπουσες τιμές.
- Κωστόπουλος Στέφανος, του Αθανασίου 20 χρόνων από το Προάστιο, δεκανέας της ΕΛΔΥΚ. Έπεσε ηρωικώς στις 14/08/74 νοτιοδυτικά του στρατοπέδου .
- Γιαννάκος Στέφανος του Θωμά, 20 χρόνων από το Παλαιοκκλήσι, καταδρομέας. Έχασε τη ζωή του τη νύχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου μετά από τη συντριβή ενός από τα 13 αεροπλάνα NOR ATLAS στην περιοχή της Μακεδονίτισσας . Τα αεροπλάνα μετέφεραν Έλληνες καταδρομείς τα οποία με πρωτόγνωρη επιχείρηση κατόρθωσαν να φτάσουν στην Κύπρο χωρίς χρήση ασυρμάτου και ραδιοβοηθημάτων και σε χαμηλή πτήση για αποφυγή των ραντάρ. Μετά από ελλιπή ενημέρωση ότι έρχεται βοήθεια, επλήγη από φίλια πυρά .
- Παναγιώτου Βασίλειος του Παναγιώτη, 20 χρόνων από το Πευκόφυτο, στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ. Έπεσε ηρωικά στις 16 Αυγούστου υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. από τους χιλιάδες Τούρκους που επιτίθεντο για να το καταλάβουν.
Σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής. για τον ηρωισμό, τα κατορθώματα και τη θυσία της ίδιας της ζωής αυτών των συμπολιτών μας που το έκαναν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας.
Σήμερα, επίσης, όλοι καταδικάζουμε τη συνέχιση της κατοχής και τη διαίρεση της Κύπρου. Τονίζουμε την ανάγκη για ενότητα και διακηρύσσουμε τη βούληση να αγωνιστούμε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, με πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.