Μέσα σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα έγινε την Κυριακή 16/3/14 στο Μαυρομμάτι η παρουσίαση του βιβλίου <Ο ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ >> της Βασιλικής Γιώτη –Αγγελοκωσταντή στην αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού ΕΝΑΣΤΡΟΝ. Το βιβλίο αναφέρεται διεξοδικά στον αδελφό της ΕΠΟΝίτη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αντάρτη Δημήτριο Στεφάνου Γιώτη (Καβαλάρη ή Δάσκαλο όπως χαρακτηριστικά τον γνώριζαν οι συναγωνιστές και φίλοι του) στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας 1940-1950 και στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τη δεκαετία αυτή. Γεγονότα που σε πάρα πολλούς είναι σήμερα άγνωστα και που «επιμελώς» και με διαφόρους τρόπους φρόντισαν οι «μορφωμένοι» κρατικοί και όχι μόνο άρχοντες που νομίζοντας τους εαυτούς τους «νικητές» να κρατήσουν μέχρι και σήμερα στην αφάνεια. Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. (Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων) κ. Βάϊος Φασούλας και ο Δημήτρης Θωμά Γιώτης ο οποίος είχε και όλη την επιμέλεια του βιβλίου, ανιψιός της πρόσφατα θανούσης Βασιλικής Σ.Γιώτη και του αγωνιστή Δημητρίου Στεφάνου Γιώτη. Χαιρετισμό προς τους παραβρισκόμενους έκαναν και τα παιδιά της συγγραφέως Νίκος και Κατερίνα. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν πέρα από κάθε προσδοκία των διοργανωτών πλήθος κόσμου, φίλοι και τα μέλη της οικογένειας Γιώτη (περίπου 60 μέλη). Παραβρέθηκαν επίσης υπέργηροι αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης, μέλη και στελέχη του Κ.Κ.Ε. και της Π.Ε.Α.Ε.Α. από την Καρδίτσα όπως ο υποψήφιος Δήμαρχος για τον Δήμο Καρδίτσας κ. Βασίλης Κρανιάς, ο υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Μουζακίου κ. Λ. Γιώτης, ο εκπρόσωπος της Π.Ε.Α.Ε.Α. Καρδίτσας κ. Αναστασίου Άρης, ο Πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου του Δήμου Μουζακίου κ. Ηλ. Γκαραβέλας, η Κοινοτική Σύμβουλος κ. Βασιλεία Πάπαρη-Γκαραβέλα, η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος για τον Δήμο Μουζακίου κ. Μαρίνα Στεργίου, ο πρώην Σχολικός Σύμβουλος Πρόεδρος της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και φίλος του χωριού μας κ. Απόστολος Φιρφιρής με τεράστια προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλίας, ο Πρόεδρος του κινήματος Μέτωπο Λαού (Κίνημα Δεν πληρώνω) από τα Τρίκαλα Δικηγόρος κ. Χρήστος Σταμόπουλος, ο αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του 24χρονου «Καβαλάρη» από τον ταγματασφαλίτη Χαράλαμπο Κασιώνη απ’ τα Μεγάλα Βραγγιανά κ. Τσιώνος Σεραφείμ απ’ το χωριό Βλάσδο (σημερινό Μοσχάτο) της Καρδίτσας, η γιατρός κ. Μαρία Μπάλλα (Καρδίτσα) και η αγωνίστρια κ. Ρίτσα Τσαρούχα. Αίσθηση αρνητική προκάλεσε στους παραβρισκόμενους η απουσία των τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων του Δήμου Μουζακίου και των νέων υποψηφίων στις επερχόμενες αυτόδιοικητικές εκλογές. Ίσως το άγχος της συγκρότησης των νέων συνδυασμών να υπερίσχυσε της παρακολούθησης – παρουσίασης ενός σημαντικού κατά την άποψη του γράφοντος βιβλίου με αναφορά στην άγνωστη για πολλούς ιστορική περίοδο του τόπου μας που αναφέρεται το συγκεκριμένο βιβλίο. Ο γράφων, στην παρουσίαση του βιβλίου, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα παρακάτω:
…….. Όσο και αν στη «σύγχρονη» Ελλάδα του σήμερα η τότε πέτρινη εποχή ακούγεται σαν ένας «πνιγμένος» μακρινός απόηχος που τείνει να σβήσει το τότε δράμα της Ελλάδας που οι ξένοι αποικιοκράτες δημιούργησαν, το ζούμε και σήμερα με τους ίδιους «πρωταγωνιστές» και με διαφορετικές προεκτάσεις, κάποιες χειρότερες του τότε, χωρίς φυλακές και διώξεις αγωνιστών, (πολλές φορές συμβαίνει και αυτό) αλλά με μια διαφορετική εξαντλητική κοινωνικοοικονομική αφαίμαξη και τεράστια ψυχολογική καταπίεση που οδηγεί τους σημερινούς ανθρώπους σε ακραίες ενέργειες όπως οι αμέτρητες πλέον αυτοκτονίες συνανθρώπων μας.
Η ελλιπής παρουσία της δεκαετίας του 1940 που σημάδεψε την Ελλάδα με Πρωταγωνιστές τις Αγωνίστριες και τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και η απουσία από τα ελληνικά σχολειά, έφερε το σημερινό αποτέλεσμα. Όμως Κάλιο αργά παρά ποτέ!, λέει ο σοφός λαός μας. Η πέτρινη εποχή, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τις 256 σελίδες του βιβλίου στον αγώνα για τη λευτεριά , αποτελεί μια «σφήνα» στο σημερινό κατεστημένο που το παλιό θα ζήλευε. Και όπως γράφει ο Κ. Βάρναλης…, «Τη λευτεριά δεν τη ζητάν με παρακάλια, τηνε παίρνουν, με τα δικά τους χέρια, μοναχοί…»
Αυτό κάνανε οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αυτό οφείλουμε να κάνουμε και εμείς σήμερα αν θέλουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών αυτών των αγωνιστών που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για μια καλύτερη ανθρώπινη και λεύτερη Πατρίδα .
(Ο Δημήτριος Στ. Γιώτης ‘’Καβαλάρης ,, ή Δάσκαλος , γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1926 οργανώθηκε απ’ την πρώτη μέρα της ιδρύσεώς της στην ΕΠΟΝ Τρικάλων όταν ακόμη ήταν στη 2α Γυμνασίου Από τις 20-4-44 και μέχρι την παράδοση των όπλων στη Βάρκιζα διατέλεσε καθοδηγητής και οργανωτής στα 18 του χρόνια στη Νεβροβούνιστα (Πευκόφυτο) Καρδίτσας έλαβε μέρος σε πολλές και ζωτικής σημασίας μάχες στα ιστορικά Άγραφα αλλά και σε δύο μάχες κοντά στο Μαυρομμάτι .Μία στη Μάχη της Γελάνθης εναντίων Γερμανικής ομάδας που λεηλατούσαν τα γύρω απ’ το Μαυρομμάτι χωριά ,το Μουζάκι ,τη Γελάνθη , Ραψίστα [Γόμφοι] τη Μαγουλίτσα κ.λ.π. [ανήμερα της Αναλήψεως του 1943] με άλλα δεκαπέντε νεαρά παιδιά ΕΠΟΝίτες του Μαυρομματίου με επικεφαλής τον Λοχαγό του εφεδρικού ΕΛΑΣ ονόματι Μαλτέζος ή Φαρμάκης απ’ το Μακρυχώρι της Λάρισας ο οποίος σ’αυτή τη μάχη σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να σώσει έναν τραυματία Γερμανό μέσα από τον Πάμισο ποταμό [τον πυροβόλησε ο ίδιος Γερμανός] Στις 8-6-44 έλαβε μέρος με ΕΠΟΝιτες του Μαυρομματίου και με το 2ο Τάγμα του 138ου Συντάγματος με επικεφαλής τον ΄΄Καραντάου,, εναντίων του Γερμανικού φυλακίου που ήταν πάνω στον λόφο των αρχαίων Γόμφων με αποτέλεσμα το οριστικό διώξιμο των Γερμανών απ΄την περιοχή αλλά με τον τραγικό απολογισμό του θανάτου δέκα νέων παλικαριών της περιοχής μας οι οποίοι είχαν πέσει σε ναρκοπέδιο. Το 1949 Διατέλεσε διοικητής μαζί με τον άλλο μεγάλο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Νίκο Μπελογιάννη στο ονομαζόμενο ‘’ Ευέλικτο Τάγμα των Αγράφων,, . Στις 2 Απριλίου του 1950 Κυριακή των Βαϊων στο χωριό Βλάσδο [Μοσχάτο] Καρδίτσας μετά από προδοσία ,άρρωστος ,εξαντλημένος και με εμπλοκή στο όπλο συλλαμβάνεται από στρατιώτες της 71ης Ταξιαρχίας που είχε έδρα στη Ι.Μ. Κορώνης και με διαταγή να μεταφερθεί εκεί ζωντανός ένας θρασύδειλος Ταγματασφαλίτης ονομαζόμενος Χαράλαμπος Κασιώνης απ’ τα Μεγάλα Βραγγιανά ,γαμπρός στο Μοσχάτο ,βγάζει το πιστόλι του και ενώπιων πολλών μαρτύρων τον δολοφονεί εν ψυχρώ όπως ήταν σιδηροδέσμιος και παρά την εντολή του επικεφαλής της στρατιωτικής ομάδας να μεταφερθεί ζωντανός στη Μονή της Κορώνης . Τότε ο ΄΄Καβαλάρης ή Δάσκαλος ήταν 24 χρονών . Και η κρατική μισαλλοδοξία τρία χρόνια μετά με την υπ’ 710/20-53 απόφαση του στρατοδικείου Λάρισας ,τον καταδικάζει <<ερήμην>> εις θάνατο. Ευχετήριες επιστολές έστειλαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μαυρομματιανών ΄΄ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ,, κ. Θ.Ζούμπος και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων ‘’ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ,,.Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους παραβρισκόμενους.
Δημήτριος Θωμά Γιώτης