Πάνω από 2.000 αγροτικοί συνεταιρισμοί, εκ των περίπου 6.400, κατεβάζουν ώς το τέλος της φετινής χρονιάς ρολά. Τίθενται σε καθεστώς εκκαθάρισης, με βάση το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, στο υπουργικό συμβούλιο. Κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου είναι η οικονομική εξυγίανση των ήδη υπαρχόντων αγροτικών συνεταιρισμών και η βιωσιμότητα όσων παραμείνουν ή δημιουργηθούν, ώστε ν’αποφευχθούν πληγές του παρελθόντος: «τρύπες» στα οικονομικά, που οδήγησαν σε αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών……..Ωστόσο, μαζί με τα «ξερά» καίγονται και τα «χλωρά», αφού προβλέπεται αρχικό μετοχικό κεφάλαιο για τη δημιουργία συνεταιρισμού 60.000 -, ποσό απαγορευτικό για τους μικρούς παραγωγούς υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ο κ. Σδράκας
Το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση, σχολίασε στη «Γνώμη» ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας κ. Δημήτρης Σδράκας. Αναλυτικά ανέφερε: «Το νομοσχέδιο του Σκανδαλίδη που κατατέθηκε δεν περιλαμβάνει μια τροποποίηση την οποία επεσήμανε και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Να παραμείνουν δηλαδή οι Ενώσεις που είναι βιώσιμες. Να γίνουν δηλαδή και οι Ενώσεις Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί. Και εγώ έχω την ίδια άποψη με την ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως και οι περισσότεροι Πρόεδροι Ενώσεων στη χώρα. Συμφωνούμε να διαλυθούν οι συνεταιρισμοί που ήταν πιστωτικοί και έχουν κάνει τον κύκλο τους και να μπουν νέοι άνθρωποι που θα είναι παραγωγικοί να κάνουν πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Και αυτοί οι άνθρωποι να στεγαστούν στις Ενώσεις και να είναι στο διοικητικό συμβούλιο . Όχι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τη γεωργία. Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει ότι αν μέσα σε 6 μήνες δεν μπορέσουμε να κάνουμε συγχώνευση με μια άλλη υγιή ένωση θα οδηγηθούμε σε καθεστώς εκκαθάρισης. Αυτό δεν πιστεύω ότι θα γίνει. Δεν θα υπάρξει ένωση που να «πάρει» μια άλλη υπερχρεωμένη ένωση. Καλό όμως θα είναι να γίνουν νέοι, πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί με τους οποίους θα μπορεί μετά να συνεργαστεί η Ένωση. Δηλαδή να κάνει μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Η δική μας ένωση παρ’ όλα της τα προβλήματα, αυτό που ζητά το υπουργείο το προσφέρει. Κάνουμε αγορά σταφυλιών και τα κάνουμε μεταποίηση, σε κρασί και τσίπουρο και κάνουμε και εμπόριο. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα στα χέρια της κάθε διοίκησης να μπορέσει να κάνει με πρωτοβάθμιους υγιής συνεταιρισμούς κάποια συγχώνευση. Να αποφύγουμε δηλαδή την εκκαθάριση. Η εκκαθάριση είναι δύο ειδών: ή εκκαθάριση με λειτουργία, ή εκκαθάριση με λουκέτο. Θα δούμε τι προβλέπει ο νέος νόμος. Έχουμε ξεκινήσει ήδη κάποιες επαφές με άλλες ενώσεις για συγχώνευση, όμως δεν βρήκα ανταπόκριση. Θα περιμένω όμως να δω τι θα γίνει με τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς που θα ιδρυθούν. Γιατί τώρα δεν μπορώ να κάνω κάτι, αφού οι παλιοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί καταργούνται και γίνονται νέοι».
Χρέη, δάνεια, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων
Σταυρόλεξο παραμένει τι θα συμβεί με χρέη, δάνεια και περιουσία συνεταιρισμών ή αν θα γίνουν κατασχέσεις, όπως συνέβη παλαιότερα σε μεμονωμένες ΕΑΣ. Υπάρχουν παλιοί συνεταιρισμοί, σε χωριά, που πολλά μέλη έχουν πεθάνει αλλά και πάλι υπάρχει περιουσία. Πάνω από 100 είναι σήμερα οι ΕΑΣ σ’ όλη την Ελλάδα και δεν έχουν παντού τον ίδιο ρόλο. Υπάρχουν ΕΑΣ που παρά την έλλειψη ρευστότητας «τρέχουν» και συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα. Αλλού έχουν ρόλο συντονιστή δράσεων ή διαθέτουν θυγατρικές επιχειρήσεις και μεταποιητικές μονάδες και αλλού παίζουν ρόλο πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών ή και τα δύο μαζί. Κατά κανόνα, παίζουν ενεργό ρόλο στη διακίνηση και προώθηση αγροτικών προϊόντων στην ελληνική ή στις διεθνείς αγορές, ανεξαρτήτως τζίρων, κερδοφορίας, δανείων ή χρεών. Τον ρόλο της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αγροτών, με το νομοσχέδιο, αναλαμβάνουν οι αγροτικοί σύλλογοι, οι οποίοι μπορεί να είναι φυτικής, ζωικής ή αλιευτικής παραγωγής. Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπονται Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις (ΣΑΟ) στις οποίες εντάσσονται: Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), δηλαδή αγροτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες που αναλαμβάνουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο κ. Σδράκας, αναφέρθηκε όχι μόνο στα χρέη της Ένωσης, αλλά και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προέδρων, τονίζοντας τα εξής «Εκτός όλων των άλλων, ένα άλλο θέμα που καίει τους Προέδρους -και για την Καρδίτσα είμαστε 5-, είναι η δέσμευση των περιουσιακών μας στοιχείων για χρέη της Ένωσης, ειδικά προς το δημόσιο, πέραν του ΙΚΑ. Απ’ ότι μαθαίνω από άλλους προέδρους άρχισε και το ΙΚΑ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας να κάνει τα ίδια που κάνει η εφορία: δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Ζητήσαμε από τον υπουργό να μας απαλλάξει από αυτό γιατί είναι άδικο. Η διαβεβαίωση που μας δόθηκε ήταν ότι στην επιτροπή που θα έρθει το νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση, να γίνουν προτάσεις από Βουλευτές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι σ’αυτό το σημείο έχουμε δίκιο. Και ο ίδιος ο υπουργός δέχθηκε ότι σ’αυτή τη διάταξη του νόμου πρέπει να γίνει κάποια τροποποίηση, όπως έγινε και με τους προέδρους των ΤΟΕΒ που είχαν το ίδιο πρόβλημα. Πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση γι’αυτό. Και την ΠΑΣΕΓΕΣ και τους Βουλευτές μας και το Υπουργείο».
Εκλογές
Παρ’ότι στις αρχές Μαρτίου το Δ.Σ. της Ένωσης βρέθηκε στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να επιλύσουν οι δύο ομάδες (Σδράκα – Γιαννάκου) τις διαφορές τους σχετικά με τη διεξαγωγή ή όχι γενικής συνέλευσης με θέμα τις εκλογές, εν τούτοις όπως φαίνεται από το νέο νομοσχέδιο, οι αρχαιρεσίες στις ενώσεις «παγώνουν», έως ότου διευθετηθεί το θέμα με τις συγχωνεύσεις. Για το θέμα των εκλογών στην Ένωση της Καρδίτσας ρωτήθηκε ο κ. Σδράκας, ο οποίος επεσήμανε: «Όσον αφορά στις εκλογές, απ’ότι μας είπε ο Υπουργός όταν τον επισκεφθήκαμε πριν 1,5 μήνα, παύουν όλες οι αρχαιρεσίες. Και αυτό γιατί βάσει του νομοσχεδίου πρέπει πρώτα να δούμε τι θα γίνει με τις συγχωνεύσεις είτε με τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, είτε με άλλες ενώσεις. Και όλα αυτά μέσα στο 6μηνο που προανέφερα. Η δική μας θητεία, ούτως ή άλλως λήγει στις αρχές Δεκέμβρη. Με το τέλος του έτους, λίγη και η προθεσμία του υπουργείου για τις συγχωνεύσεις. Οπότε…»